PSD si-a sapat singur groapa. Anul 2019 aduce referendumul care va schimba total Romania: „Este datoria Presedintelui Romaniei, cu orice risc”

analize

Abuzurile de putere ale CCR si capturarea tarii de catre infractorul Liviu Dragnea impun organizarea, in 2019, a unui referendum prin care romanii sa stabileasca limpede ce fel de regim politic doresc pentru tara: republica parlamentara sau republica prezidentiala. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu aduce argumente solide pentru transformarea tarii in republica prezidentiala.

„In Romania, presedintele este singurul politician care are in spate votul direct exprimat al tuturor cetatenilor majori si cu drept de vot. Aceasta validare directa si universala, care se traduce in milioane de voturi, peste 6 milioane in cazul lui Klaus Iohannis, aduce o legitimitate si o raspundere politica pe masura.

Ambele trebuie sa se reflecte in atributii pe masura. Nu convoci tot poporul la urne ca sa alegi un presedinte cu atributii de notar, care sa asigure doar forma solemna pentru decizii luate de alti demnitari cu o validare inferioara sau cu totul lipsit de validare electorala, asa cum sunt premierul sau judecatorii CCR.

(…) Iata insa ca o Curte Constitutionala, care si-a arogat si rol de legiuitor, si rol de instanta de judecata, a executat decizii primite in plic si a transformat Romania in republica parlamentara.

Iar poporul trebuie intrebat daca este de acord cu aceasta schimbare. Mai mult, eu cred ca istoria recenta a aratat ca bicefalitatea este periculoasa. De aceea, cred ca intrebarea ar trebui sa fie daca poporul doreste o republica parlamentara sau una prezidentiala.

Republica prezidentiala fiind aceea in care, la fel ca in SUA, politicianul ales direct de tot poporul are si cele mai importante atributii executive privitoare la viata de zi cu zi a celor care l-au investit. Si desigur intreaga raspundere politica. Pe tine te-am ales, tu esti responsabil, pe tine te tragem la raspundere.

Eu sustin cu tarie republica prezidentiala. Ea nu inseamna puteri discretionare pentru presedinte, asa cum are acum Liviu Dragnea cel nevotat. Limitele legale ale prerogativelor prezidentiale trebuie sa fie clare, si doar puteri conforme cu legitimitatea electorala. De-abia atunci vom putea spune ca poporul va trai exact asa cum a votat si de-abia atunci miza uriasa a prezidentialelor se va mai justifica”, a scris Dogioiu pe ziare.com.

Jurnalista explica apoi ce se va intampla daca PSD va bloca din nou in Parlament validarea acestui referendum.

„Da, referendumul ar fi doar consultativ. Asa cum a fost cel privind Parlamentul unicameral cu 300 de membri. Si PSD l-ar putea ignora, cu atat mai mult cu cat presupune o ampla reforma constitutionala, nu doar modificari punctuale. Dar

1. lucrurile ar fi clare si cu fiecare actiune antiprezidentiala PSD ar sti exact ca infrunta vointa poporului.

2. este un risc urias ca in fata a trei randuri de alegeri PSD sa isi permita sa ignore vointa populara, mai ales daca ea va fi, dupa cum ma astept, covarsitoare.

3. o astfel de chemare la urne pe o chestiune esentiala pentru toti romanii ar putea insemna o reincarcare a poporului, o revitalizare a unei societati din nou impinse in pasivitate.

Ramane de vazut daca presedintele este dispus sa joace macar aceasta ultima carte care sa-i salveze mai mult decat mandatul si candidatura, ci sa scoata Romania din fundatura. Este nu doar sansa, este datoria Presedintelui Romaniei, cu orice risc”, mai scrie Dogioiu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, recent, intrebat daca personal si-ar dori ca Romania sa devina republica prezidentiala, ca ar vrea sa existe la un moment dat „o discutie asezata, calma, bine informata despre cum ne gandim ca am putea sa reluam dezbaterea pe arhitectura statului”.

„Eu personal imi doresc la un moment dat sa avem o discutie asezata, calma, bine informata despre cum ne gandim ca am putea sa reluam dezbaterea pe arhitectura statului. Chiar daca as avea o opinie nu cred ca ar fi bine sa spun acum, tocmai pentru acea dezbatere, s-o spun acum in aceasta seara”, a afirmat Klaus Iohannis.

Chestionat, in prealabil, la o intalnire, marti seara, cu mai multi tineri la o cafenea in Capitala, despre acelasi subiect, seful statului a spus ca nu este singurul care s-a gandit la aceasta tema.

„Eu m-am gandit si sunt sigur ca foarte multi s-au gandit. Arhitectura statului nostru este data de Constitutie si asa a gandit grupul care a scris Constitutia, care a fost ulterior aprobata. Acum dupa ce s-au facut cateva modificari si va reamintesc ca aceste diferende au aparut dupa ce s-a schimbat durata mandatului presedintelui.

Sigur lumea isi pune intrebari. De ce nu am putea sa mergem pe aceeasi lungime de unda? In practica se vede ca prin decalarea alegerilor, alegatorul roman prefera sa aiba un oarecare echilibru care, din pacate, de foarte multe ori duce la divergente asa cum le avem acum”, a explicat Iohannis.

Presedintele Romaniei a precizat ca nu va face niciodata compromisuri in ceea ce priveste independenta justitiei si existenta statului de drept in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: