„PSD-ul din Romania dezonoreaza social-democratia”. Articol dur in presa franceza de stanga: „Este de condamnat tacerea socialistilor europeni”

analize

Publicatia franceza Mediapart publica un articol de opinie extrem de critic la adresa partidului de guvernamant din Romania, PSD. Mediapart peste o publicatie de stanga, care a fost infiintata de Edwy Plenel, fost redactor-sef al Le Monde.

Mediapart scrie ca „social-democratia din aceasta tara ataca statul de drept fara ca partidele-sora din Europa sa reactioneze”. „Represiune si refuz de a dialoga. Acesta este raspunsul guvernantilor fata de protestele care au reunit zeci de miii de oameni in ultimele zile. Sunt 18 luni de cann societatea civila incearca sa blocheze slabirea statului de drept de catre majoritatea afalata la putere.

Vineri, 10 august, a fost aleasa calea cea dura pentru a dispersa protestatarii. Cateva figuri din PSD si-au manifestat regretul ca s-au folosit doar gaze si tunuri cu apa. Partidul intentioneaza sa isi continue atacurile impotruva persoanelor, institutiilor si legilor care lupta impotriva coruptiei. Aceasta este inca o cangrena a institutiilor publice din aceasta tara. Sfa DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost demisa in luna iulie. Presedintele Klaus Iohannis, care si el se opune actiunilor actualei majoritati, s-a trezit ca are bugetul redus cu 20%.

In spatele acestor actiuni il gasim pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care nu poate sa ocupe nicio functie guvernamentala din cauza condamnarilor penale. (…) Actualul premier, Viorica Dancila, este total subordonata lui Dragnea”, explica Mediapart.

In continuare, publicatia prezinta „genealogia complicata” a PSD, evidentiind faptul ca presedintele de onoare al partidului este Ion Iliescu, „un fost lider comunist”.

„Pana la momentul scrierii acestui articol, Partidul Socialistilor Europeni nu a comentat situatia din Romania. Aceasta confirma slabiciunea acestei federatii de partide, afectata de divizari si fara capacitate de a impune ceva. Chiar si daca ar lua atitudine impotriva PSD, partidul nu ar avea multe de pierdut. Cele mai multe resurse ii provin din tara, nu din comunitatea europeana. Singurele sanctiuni semnificative ar fi acelea ale Uniunii Europene impotriva tarii insasi”, mai adauga Mediapart.

Publicatia scoate in evidenta apoi usurinta cu care PES a acceptat partide asa-zis social-democrate din Europa de Est. „PSD reprezinta un studiu de caz legat de modul oportunist in care a fost adoptata eticheta de social-democrat. Tacerea de acum a PES fata de excesele PSD este de condamnat”, se incheie articolul din publicatia franceza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: