PSD va boicota consultarile de la Cotroceni privind legile justitiei. Nici macar pucistii nu doresc sa participe

politica

Senatorul PSD Adrian Tutuianu a declarat, dupa ce Klaus Iohannis a chemat, miercuri, toate partidele la consultari privind legile justitiei, la Cotroceni, ca sunt doar chestiuni de imagine si ca nu stie daca PSD va participa, insa aceste discutii ar fi trebuit sa aiba loc in urma cu doi ani.

„Nu stiu daca PSD va merge. (…) Cred ca aceste consultari pe Justitie facute acum sunt doar chestiuni de imagine. Ele poate ca ar fi trebuit facute in urma cu doi ani de zile pentru ca punerea de acord a legislatiei nationale cu deciziile CCR, cu recoamndarile Comisiei de la Venetia ori cu Directivele Europene cum este cea privind prezumtia de nevinovatie este importanta si trebuie sa intereseze intreaga societate romaneasca. Astazi cred ca este un exercitiu de imagine, taberele sunt foarte clar conturate, ceea ce cred ca eu ca trebuie facut in Parlament este sa reactivam activitatea Comisiei speciale care a dezbatut aceste legi si Codurile penale”, a afirmat Adrian Tutuianu, in Parlament, citat de Mediafax.

Acesta a completat ca trebuie revazut ce a recomandat Comisia de la Venetia si ce a decis CCR pentru a incerca o corelare cat mai buna in legislatia din domeniul justitiei.

„Sa vedem care sunt recomandarile Comisiei de la Venetia, sa revedem hotararile CCR, sa vedem practica europeana in materie si sa incercam sa corectam acele elemente de neconstitutionalitate sau asupra carora Comisia de la Venetia a exprimat anumite rezerve si, in felul acesta, sa dam tarii, cetatenilor o lege penala si procesual-penala mai buna”, a completat Tutuianu.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a trimis luni o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita miercuri, la consultari, la Palatul Cotroceni, pe tema legislatiei din domeniul justitiei, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Discutiile vin in contextul avizului Comisiei de la Venetia si a criticilor aduse de aceasta institutie cu privire la OUG privind legile justitiei si Codurile Penale.

De altfel, presedintele Klaus Iohannis a cerut, vineri, demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.

Pana in acest moment doar PNL si PMP au anuntat ca vor participa la consultari.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: