PSD vrea sa-l sperie pe presedintele Iohannis: „Aceasta etapa s-a incheiat. Vom trece la folosirea mijloacelor pe care le avem la dispozitie”

politica

Europarlamentarul PSD Razvan Popa anunta ca PSD va trece la „folosirea mijloacelor legale” pentru a-l obliga pe presedinte Klaus Iohannis sa o nominalizeze pe Lia Olguta Vasilescu in fruntea Ministerului Dezvoltarii.

„Devine evident ca presedintele si-a propus sa impiedice cu orice pret PSD sa realizeze programul sau de guvernare. Tinta principala e ca PSD sa nu faca investitiile la nivel local. De aceea ataca Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Klaus Iohannis este constient ca un succes al PSD in aplicarea programului de guvernare elimina sansele sale la prezidentiale.

Acest tip de atitudine nu poate fi acceptata de PSD. Guvernul si PSD au dat dovada de rabdare si au cautat un compromis institutional, pentru ca asa consideram ca era in interesul cetatenilor. Aceasta etapa s-a incheiat. Vom trece la folosirea mijloacelor legale pe care le avem la dispozitie pentru a-l determina pe presedinte sa isi faca treaba pe care o are si sa termine cu aventurile politice”, anunta Razvan Popa intr-un comunicat de presa remis redactiei.

De ce Klaus Iohannis nu o accepta pe Lia Olguta Vasilescu

Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi premierului motivele pentru care refuza numirea Liei Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii, printre acestea numarandu-se faptul ca aceasta „nu are pregatirea de specialitate necesara in niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusa”.

„De asemenea, din aceeasi documentatie constat ca doamna Lia-Olguta Vasilescu nu are experienta in materie necesara promovarii si gestionarii politicilor publice guvernamentale la nivel national in domeniul complex al dezvoltarii regionale si administratiei publice”, mai spune presedintele, reprosandu-i acesteia si „declaratiile controversate, atacurile la persoana virulente, limbajul folosit in comunicarile publice, presiunile asupra justitiei”.

„Analizand activitatea persoanei propuse, astfel cum rezulta aceasta din documentatia transmisa, constat ca doamna Lia-Olguta Vasilescu nu are pregatirea de specialitate necesara in niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusa. De asemenea, din aceeasi documentatie constat ca doamna Lia-Olguta Vasilescu nu are experienta in materie necesara promovarii si gestionarii politicilor publice guvernamentale la nivel national in domeniul complex al dezvoltarii regionale si administratiei publice. Astfel, in calitate de primar, doamna Lia-Olguta Vasilescu nu a promovat si nu a gestionat politici publice de nivel national, iar in calitate de parlamentar a desfasurat activitate in comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregatirea sa profesionala, respectiv domeniul culturii, artei si mijloacelor de informare in masa, fie au legatura cu experienta obtinuta in calitate de ministru, respectiv domeniul muncii si protectiei sociale.”, ii scrie presedintele premierului Viorica Dancila.

De asemenea, conform sefului statului „nu se poate ignora faptul ca, in calitate de ministru al muncii si justitiei sociale, doamna Lia-Olguta Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparenta in relatia cu societatea civila si in procesul de dialog social, fara consultarea actorilor implicati”.

Iohannis ii mai reproseaza Liei Olguta Vasilescu „declaratiile controversate, atacurile la persoana virulente, limbajul folosit in comunicarile publice, presiunile asupra justitiei, retinute inclusiv de catre Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin in contradictie cu cerintele de responsabilitate pe care le implica detinerea unei functii de inalta demnitate publica, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice”.

„Fata de aceste considerente, am decis sa resping propunerea de numire a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice. In consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale, urmeaza sa inaintati o alta propunere pentru functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice care, in mod necesar, pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege, ar trebui sa raspunda si cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea”, conchide presedintele.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: