Puciul de la Juridica. Cum au lucrat Vicol si parlamentarii PSD si PNL pe la spatele lui Ciuca si Ciolacu pentru a elimina interceptarile SRI din dosarele de mare coruptie

politica

Parlamentarii PSD si PNL din Comisia Juridica au incercat sa modifice in mare viteza, marti, Codul de procedura penala astfel incat interceptarile SRI sa fie eliminate din dosarele de coruptie. Dupa ce a izbucnit scandalul, pesedistii si penelistii s-au razgandit brusc si au anulat in mare viteza ce tocmai votasera. Bonus, au votat si ca in cazul abuzului in serviciu sa nu mai existe niciun fel de prag.

Alarma a fost data de parlamentarii USR, marti dupa-amiaza, dupa ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat, in Comisia Juridica, o modificare la Codul de procedura penala astfel incat inregistrarile sa nu mai poata fi folosite ca mijloc de proba in infractiunile de coruptie si infractiunile asimilate coruptiei.

„Aceasta modificare este mai grava decat pragul de 250.000 de lei la abuzul in serviciu. Scoaterea inregistrarilor va impiedica practic instrumentarea oricarui caz de coruptie. Practic, PSD, PNL si UDMR dau liber la coruptie in intreg aparatul administrativ”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR.

Deputatul USR Victor Ilie a atras atentia ca deputata PSD Laura Vicol tocmai a votat si ea aceasta modificare care il favorizeaza direct pe sotul ei, Vladimir Ciorba, in procesul in care este trimis in judecata pentru evaziune fiscala si grup infractional organizat. Vicol este sefa Comisiei Juridice.

„Articolul 5 din Codul de conduita ne spune ca deputatii si senatorii au obligatia sa faca cunoscut orice interes personal care ar putea influenta actiunile lor publice, inclusiv votul pe scoaterea inregistrarilor pe evaziune fiscala si coruptie. Avem informatii ca sotul unui membru al acestei comisii are un dosar de evaziune fiscala si grup criminal infractional, cu termen in 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucuresti. Cred ca acest lucru trebuie adus la cunostinta cetatenilor chiar daca s-a votat deja pe acel amendament. Macar pana la votul din plen, acest lucru trebuie cunoscut de cetateni”, a spus deputatul Victor Ilie.

Amendamente depuse cu cateva minute inainte de sedinta, fara sa fie comunicate catre ceilalti membri ai comisiei, au fost votate la limita de PSD si o parte din PNL, mai acuza USR.

Dupa ce subiectul a explodat in presa, Vicol a cerut brusc o pauza si a disparut in birou. Cand s-a intors, a anuntat ca toate modificarile tocmai votate se anuleaza.

„In acest moment, coalitia de guvernare isi retrage toate amendamentele depuse astazi in Comisia juridica si vom vota eliminarea tuturor amendamentelor adoptate la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Propun un raport de adoptare pentru forma venita de la Guvern”, a precizat Vicol.

Surse politice au precizat ca liderii Comisiei Juridice au fost sunati de Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca si au fost anuntati ca trebuie sa renunte la toate modificarile.

Un jurnalist prezent la dezbateri, Sebastian Rotaru, a descris siderat la ce tocmai asistase.

„Daca va uitati la stiri sau le cititi (ceea ce va doresc) si vedeti scandalul din Comisia juridica de astazi, sa stiti ca nici noi, presa, n-am mai vazut asa ceva.

Unii membri din Comisie ne-au si batut obrazul, ba ne-au spus ca mai bine ramaneam afara in timpul ‘puciului’.

Ce au incercat sa faca si au renuntat: eliminarea interceptarilor serviciilor secrete ca mijloace de proba pentru infractiunile de coruptie si asimilate coruptiei.

Pragul la abuzul in serviciu: Senatul l-a decis la 250.000 de lei, Camera Deputatilor se pregatea sa-l bata in cuie la 9.000 de lei, dar forma finala va fi cea propusa de Guvern – fara niciun prag.

P.S. Acum e liniste in Comisia juridica. Se aud doar taste de laptop”, a scris Rotaru pe Facebook.

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justitiei, a criticat faptul ca reprezentantii coalitiei de guvernare au retras toate amendamentele legate de modificarea Codului penal, fiind votata forma propusa de Guvern fara sa fie impus un prag pentru abuzul in serviciu, si a sustinut ca acest articol va fi declarat neconstitutional si „toate faptele vor fi sterse cu buretele”, adaugand ca „e vorba de ticalosie si incompetenta” din partea coalitiei.

„Peste un timp, Curtea Constitutionala va declara acest articol, pe care il imping domnul Predoiu si coalitia Ciuca – Ciolacu, neconstitutional si toate faptele sterse cu buretele, de parca n-ar fi fost de ajuns ca s-au inchis mii de dosare in ultimii ani, mii de dosare de coruptie, de criminalitate organizata, toata aria de infractionalitate cu miliarde de euro prejudicii. E vorba de ticalosie si e vorba de incompetenta. Amalgamul asta este explozibil pentru democratia romaneasca, asta nu e Parlament, absolut clar. Cred ca nu mai intalnim in niciun stat european o asemenea maniera alba – neagra, sa te joci cu amendamentele. Azi il vezi, maine nu-l vezi. Azi discutam o varianta, peste jumatate de ora alta varianta, de nu mai intelege nimeni. Nici ei n-au inteles ce voteaza. Daca ii intrebati acum, nu vor sti sa raspunda ce au votat astazi”, a afirmat Stelian Ion.

El a spus ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si presedintele Klaus Iohannis sunt vinovati de aceasta situatie.

„Domnul Predoiu este primul vinovat. Domnul Iohannis a girat toata povestea asta, pentru ca nu cred ca este strain de tot ce se intampla aici, si domnul Nicu cu domnul Ciolacu, la fel, sunt principalii vinovati”, a adaugat Stelian Ion.

Stelian Ion a mai spus ca in comisie s-a votat initial „o mizerie” la modificarea Codului de procedura penala, prin care era scoasa folosirea interceptarilor ca probe pentru infractiunile de coruptie.

„Au votat o mizerie in Comisia juridica. Voiau sa scoata din proiect niste articole care ar fi fost benefice pentru unele dosare care sunt bazate pe interceptari in baza unor mandate de siguranta nationala si voiau sa scoata acele probe doar pentru faptele de coruptie si pentru evaziune fiscala. Au existat foarte multe tensiuni, introduceau tot felul de articole. Nu stim ce s-a intamplat. Cred ca ar trebui sa dea explicatii domnul Ciolacu cu domnul Ciuca. Cert este ca au luat o decizie drastica si nu a mai existat absolut nicio discutie. Unele lucruri introduse la Senat nu au fost rele”, a explicat Stelian Ion.

Deputatul USR a aratat ca proiectele care vizeaza Codul penal si cel de procedura penala nu sunt puse, in acest fel, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.

„Ei cred ca vor pacali inca o data pe cei din Comisia Europeana, asa cum incearca sa isi bata joc de romani si sa isi bata joc si de partenerii europeni, spunand ca desfiinteaza pensiile speciale, de fapt nedesfiintand absolut nimic. Asa se fac ca lucreaza si cu Codul penal si de procedura penala. Ba mai mult decat atat, introduc vulnerabilitati care vor slabi lupta impotriva coruptiei si vor intretine abuzurile si faptele impotriva bugetului de stat, impotriva bugetului Uniunii Europene”, a mai sustinut Stelian Ion.

El a precizat ca, din punctul sau de vedere, s-ar justifica pe deplin atacarea acestor proiecte la CCR, dar decizia va fi luata dupa discutiile in grupul parlamentar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: