Puiul de orca ramas captiv intr-o laguna de langa insula Vancouver este in sfarsit liber

life

Un pui de orca ramas blocat intr-o laguna de langa insula Vancouver timp de mai multe saptamani dupa ce mama ei insarcinata a murit si care a declansat un efort urias de salvare, este in sfarsit liber. Puiul a profitat de flux si a iesit in larg, potrivit CTV News.

Eforturile repetate ale oamenilor de a convinge sau de a duce puiul in larg nu au avut succes.

Este un final fericit pentru Prima Natiune Ehattesaht care a condus eforturile de salvare si a numit cu afectiune balena Kwee-sa-hay-is, adica Micul vanator curajos.

Timp de saptamani dupa moartea mamei sale, tanara orca nu a vrut sa inoate prin canalul ingust si pe sub un pod pentru a ajunge in libertate, ceea ce a determinat membrii comunitatii Primelor Natiuni si experti federali in mamifere marine sa colaboreze pentru a o elibera.

Acest lucru a dus la mai multe misiuni de salvare esuate.

O incercare de a elibera animalul din laguna a inclus folosirea unei plase pentru a-l muta peste apele putin adanci. Insa balena a reusit sa evite o echipa de salvare de 50 de oameni care foloseau barci, diverse si echipamente sofisticate de detectare subacvatica.

In alta, au incercat sa comunice cu ea folosind sunete de balene inregistrate pentru a o convinge sa se miste.

La un moment dat, o femeie din Nanaimo a incercat sa atraga orca dincolo de laguna in timpul fluxului cantand la vioara.

Paul Cottrell, coordonatorul DFO pentru mamifere marine, a spus ca comportamentul puiului s-a schimbat aproape instantaneu dupa ce a scapat din laguna si a ajuns in Inlet Espinosa. „Sunetele ei s-au schimbat. S-a indepartat rapid de barca. I-am oferit o sansa, iar acum depinde de ea – si suntem foarte increzatori ca se va intalni cu familia ei”, a spus Cottrell.

Potrivit autoritatilor, cand a venit vorba de hrana, puiul a demonstrat ca se poate adapta rapid. „Am vazut-o mancand hering si pasari. Asa ca stim ca este un animal foarte capabil si inteligent”, a adaugat Cottrell.

Acum se spera ca va fi reunita cu familia ei sau va gasi o familie in care sa se afle si rude, care ar putea sa o adopte.

Fisheries and Oceans din Canada a spus ca va continua sa monitorizeze puiul, dar Cottrell a spus ca echipa a decis sa nu-i ataseze un dispozitiv de urmarire prin satelit.

„Exista un risc de infectie, iar acest pui a trecut deja prin multe in ultimele cinci saptamani”, a spus el.

Oficialii au spus ca vor exista patrule sporite pentru a se asigura ca puiul nu intra in contact cu barci sau cu oameni. De asemenea, ei cer publicului sa stea departe de zona.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: