„Punem aceasta chestiune la categoria si altele”. Tariceanu, reactie batjocoritoare fata de Forumul Judecatorilor

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca Forumul Judecatorilor din Romania – care a sesizat CSM in privinta discursurilor de la mitingul PSD – este compus in procurori, este de fapt un blog, nu o asociatie legal constituita si, prin urmare, trece opinia acestuia la ”si altele”.

”Forumul Judecatorilor, care este compus din procurori, ca sa ne lamurim, sa se lamureasca toata lumea, si care nu este o asociatie, este un blog, o platforma, n-am inteles exact, dar nu este o structura care are un statut legal, asa incat o punem aceasta chestiune la categoria si altele, cum sunt si alte pareri exprimate in societate si e bine ca societatea romaneasca permite diversitatea parerilor, pentru ca acesta este elementul fundamental democratic”, a declarat Tariceanu, citat de news.ro.

Intrebat daca, prin urmare, el considera ca nu se va constata ca acele discursuri au afectat independenta magistratilor, liderul ALDE a replicat: ”Asta nu am cum sa apreciez eu. Eu nu stiu la ce se refera plangerile, dar cred ca independenta justitiei nu este amenintata potential in Romania, independenta justitiei chiar a fost afectata de protocoalele secrete si vreau sa-i vad pe cei de la asa-zisul forum al judecatorilor, de fapt al procurorilor, ca analizeaza si problema protocoalelor si as fi curios cum considera ei ca poate sa functioneze o justitie sub influenta serviciilor secrete”.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari cu privire la afirmatiile liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru a stabili daca a fost afectata independenta sistemului judiciar. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica la Antena 3 ca a fost „coordonat” si este „o actiune clara, comanda de la Iohannis” faptul ca lui Daniel Horodniceanu i-a fost prelungit mandatul de procuror sef al DIICOT, interimar, in contextul in care presedintele PNL, Ludovic Orban, a depus plangere penala impotriva premierului Viorica Dancila pentru inalta tradare. Dragnea a afirmat ca spera ca niciun procuror „sa nu riste atat de mult” sa dea curs acestei „demente”, afirmand ca „foarte multi procurori risca sa plateasca greu”.

„Urmare a afirmatiilor facute in spatiul public in data de 10 iunie 2018 de catre domnul Nicolae Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, in temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicata, Sectia pentru procurori s-a sesizat din oficiu si pe cale de consecinta, a solicitat Inspectiei Judiciare – Directia de inspectie pentru procurori, efectuarea de verificari cu privire la afirmatiile prezentate, din perspectiva potentialului de afectare a independentei sistemului judiciar”, a transmis, luni, printr-un comunicat de presa, Consiliul Superior al Magistraturii.

Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania” a trimis, luni, catre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de aparare a independentei sistemului judiciar fata de ”atacurile recente ale reprezentantilor de seama ai puterii legislative si ai puterii executive”, dupa discursurile de la mitingul PSD, dar si in urma declaratiilor facute duminica seara de Liviu Dragnea, la Antena 3. ”Modalitatea de exprimare creeaza un dubiu greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, cu consecinta afectarii imaginii sistemului de justitie”, se arata in document.

lace aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , ,


Comentarii: