Putin ameninta voalat Occidentul: a zburat cu un bombardier strategic modernizat Tu-160M, avand capacitati nucleare

externe

Vladimir Putin, zbor, bombardier nuclear, avertisment

Presedintele rus Vladimir Putin a zburat joi la bordul unui bombardier strategic modernizat Tu-160M cu capacitate nucleara, intr-o actiune care va fi probabil considerata in Occident ca o reamintire clara a fortei nucleare a Moscovei.

Avionul gigantic cu aripi pivotante, numit codat „Blackjacks” de catre alianta militara NATO, este o versiune modernizata a unui bombardier din perioada Razboiului Rece pe care fosta Uniune Sovietica l-ar fi desfasurat in cazul unui razboi nuclear pentru a livra arme la distante mari.

Televiziunea de stat l-a aratat pe Putin coborand de pe o scara din avion dupa zbor si spunand reporterilor ca este un avion fiabil si modernizat care ar putea fi acceptat de Fortele Aeriene Ruse.

„Este un aparat nou, multe lucruri despre el sunt noi. Este mai usor de controlat. Este fiabil”, a declarat Putin, citat de Reuters.

Liderul rus, care este de asteptat sa castige cu usurinta un nou mandat de sase ani luna viitoare, a efectuat zborul intr-un moment in care Moscova si Occidentul sunt in dezacord in legatura cu razboiul Rusiei din Ucraina si cu moartea in inchisoare a politicianului de opozitie Alexei Navalnii.

Unii diplomati rusi si americani spun ca nu-si amintesc o perioada in care relatiile dintre cele doua mari puteri nucleare ale lumii sa fi fost mai proaste, inclusiv in timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.

Televiziunea de stat a aratat avionul gigant, pe care Rusia il numeste „Lebeda alba”, decoland si aterizand pe o pista apartinand fabricii din Kazan care produce avioanele supersonice modernizate, corespondentul Pavel Zarubin numindu-l cu entuziasm „un eveniment unic”.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca traiectoria de zbor a avionului este un secret militar. Zborul cu Putin la bord a durat 30 de minute, au relatat agentiile de presa rusesti.

Tu-160M, care are un echipaj de patru persoane, este capabil sa transporte 12 rachete de croaziera sau 12 rachete nucleare cu raza scurta de actiune si poate zbura 12.000 km fara escala, fara realimentare.

Doctrina nucleara a Rusiei stabileste conditiile in care un presedinte rus ar lua in considerare utilizarea unei arme nucleare: in linii mari, ca raspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere in masa, sau la utilizarea de arme conventionale impotriva Rusiei „atunci cand insasi existenta statului este amenintata”.

Fostul presedinte Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat in repetate randuri cu privire la riscul unui conflict nuclear cu Occidentul de cand Moscova a trimis zeci de mii de soldati in Ucraina in 2022.

Dar Putin, care este comandantul-sef al fortelor armate ruse, a declarat in octombrie ca existenta statului rus nu este amenintata si ca „nicio persoana cu mintea sanatoasa si memoria clara nu s-ar gandi sa foloseasca arme nucleare impotriva Rusiei”.

Putin, in varsta de 71 de ani, a zburat cu o versiune mai veche a avionului Tu-160 in 2005, in timpul unui exercitiu de antrenament.  Conform unui contract semnat in 2018, 10 bombardiere nucleare Tu-160M modernizate ar trebui sa fie livrate Fortelor Aeriene ruse pana in 2027, la un cost de 15 miliarde de ruble (163 milioane de dolari) fiecare.

Tupolev, producatorul avionului, afirma ca versiunea modernizata a fost cu 60% mai eficienta decat versiunea mai veche, cu imbunatatiri semnificative la armament, navigatie si avionica. (1 dolar = 92,0330 ruble)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: