Categories: actualitate

Putin anunta incheierea mobilizarii partiale. 222.000 din cei 300.000 de rezervisti estimati au fost deja mobilizati

Rusia ar trebui sa incheie mobilizarea partiala in doua saptamani, a declarat, vineri, presedintele Vladimir Putin, care a dus la fuga a mii de barbati din tara, potrivit Reuters.

De asemenea, Rusia nu ar mai avea planuri „deocamdata” de a efectua lovituri aeriene masive precum cele de saptamana aceasta, cand a tras peste 100 de rachete cu raza lunga de actiune in tinte din intreaga Ucraine.

Putin a ordonat mobilizarea in urma cu trei saptamani, ca reactie la infrangerile Rusiei pe campul de lupta. El a proclamat, de asemenea, anexarea a patru provincii ucrainene partial ocupate si a amenintat ca va folosi arme nucleare.

In anumite parti ale Rusiei, mobilizarea a dus la primele critici publice la adresa autoritatilor de la inceputul razboiului.

Autoritatile au recunoscut ca s-au facut unele greseli in stabilirea celor care urmau sa fie chemati. Membrii minoritatilor etnice si rezidentii din zonele rurale s-au plans ca au fost recrutati la rate mai mari decat etnicii rusi.

Aparand ordinul de mobilizare, Putin a declarat intr-o conferinta de presa la sfarsitul summitului din Kazahstan ca linia frontului este prea lunga pentru a fi aparata doar cu soldati angajati.

El a spus ca 222.000 din cei 300.000 de rezervisti estimati au fost deja mobilizati. „Cred ca in aproximativ doua saptamani se vor termina toate activitatile de mobilizare”, a spus Putin.

De la inceputul mobilizarii, fortele ruse au continuat sa piarda teren in estul si in sudul Ucrainei.

Un oficial occidental a declarat ca o parte dintre trupele recent mobilizate au ajuns deja pe front si au suferit pierderi, iar prezenta lor este putin probabil sa schimbe situatia in favoarea Moscovei.

„Este clar ca au o pregatire foarte, foarte slaba si echipament foarte, foarte prost si acesta este motivul pentru care spunem ca este cu adevarat putin probabil sa aiba un impact pozitiv pe termen scurt”, a spus oficialul.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Strategii democrati, ingrijorati ca Joe Biden ar putea pierde alegerile chiar si in statele „albastre”, din cauza gafelor politice din ultima vreme

Mai multi strategi ai Partidului Democrat prevad o infrangere in cursa aprinsa impotriva fostului presedinte…

25 de minute ago

Politico: Klaus Iohannis, presat sa se retraga din cursa pentru sefia NATO, dupa ce doar Ungaria il mai sprijina

In opinia majoritatii tarilor NATO, a sosit momentul ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa se…

40 de minute ago

Din lac in put: dupa ce si-a anuntat sprijinul pentru Donald Trump, fosta candidata republicana Nikky Haley a scris pe un obuz israelian: „Terminati-i!”

Nikki Haley, candidata republicana esuata la presedintia SUA, a semnat obuze de artilerie israeliene cu…

55 de minute ago

Algeria va prezenta la ONU un proiect de rezolutie prin care se solicita „oprirea masacrului din Rafah”

Algeria va prezenta un proiect de rezolutie in Consiliul de Securitate al ONU care solicita…

O oră ago