Putin creste prezenta navala in Marea Neagra pentru a se pregati pentru contraofensiva ucraineana

externe

Rusia a pozitionat recent nave militare suplimentare in Marea Neagra, potrivit armatei ucrainene. Navele rusesti pot transporta pana la 40 de rachete Kalibr, scrie Newsweek.

Prezenta sporita in Marea Negra vine dupa ce Rusia a suferit mai multe infrangeri acolo, inclusiv scufundarea navei Moskva, nava amiral a flotei rusesti din Marea Neagra.

Ucraina a raportat saptamana aceasta ca Rusia a desfasurat recent nave militare suplimentare in Marea Neagra, pentru a ridica totalul flotei de acolo la 15 nave.

Intr-o postare de marti pe Facebook, Comandamentul Operational Sud – o formatiune a Fortelor Terestre ucrainene – a scris ca Rusia a plasat sase noi nave purtatoare de rachete si doua submarine in Marea Neagra. In postare se noteaza ca navele suplimentare pot transporta pana la 40 de rachete Kalibr si se spune ca amenintarea atacurilor cu rachete de pe aceste nave este „extrem de ridicata”.

„Miscarea Rusiei ar putea fi pentru a creste presiunea asupra fortelor ucrainene in timp ce acestea se pregatesc pentru contraofensiva.”, a declarat pentru Newsweek profesorul de stiinte politice de la Universitatea Northwestern, William Reno.

Reno a declarat ca rachetele rusesti Kalibr sunt concepute pentru razboiul naval si pot „accelera pana la viteze supersonice pe masura ce se apropie de tinte”.

„Acest lucru ar trebui sa le faca mai greu de detectat la timp de catre apararea antiaeriana, desi unele [Kalibr] lansate asupra Ucrainei de la inceputul invaziei au fost interceptate”, a spus el.

In ceea ce priveste motivul pentru care apele nu au fost un factor mai important in planificarea razboiului lui Putin, Reno a spus ca „rolul limitat al activitatii navale in Marea Neagra poate reflecta constientizarea de catre Rusia a vulnerabilitatii”.

Fortele rusesti au preluat controlul asupra Insulei Serpilor la scurt timp dupa inceperea razboiului, iar insula a devenit un punct de lansare esential pentru rusi. Cu toate acestea, Ucraina a recuperat insula, iar eliberarea acesteia a mobilizat natiunea.

Atacurile ucrainene cu drone navale au lovit orasul-port Sevastopol din Crimeea, controlat de Moscova, iar o incarcatura explozibila a fost detonata in octombrie si a avariat grav podul din stramtoarea Kerch, care leaga Rusia de peninsula Crimeea. (Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu drone sau pentru explozia podului).

Reno a numit scufundarea navei Moskva, in valoare de 750 de milioane de dolari, „un memento ca navele sunt bunuri scumpe care sunt vulnerabile la apararea ucraineana”. El a mai spus ca informatiile furnizate de Statele Unite au jucat probabil „un rol important in cresterea capacitatilor ucrainene” pe mare.

De ce s-ar intoarce Putin la Marea Neagra?

Daca pierderile costisitoare in Marea Neagra raman un risc pentru Rusia, atunci de ce s-ar intoarce Putin acolo?

„Din punct de vedere tactic, are nevoie de nave de razboi in acea zona in cazul in care exista o presiune din partea Ucrainei pentru a incerca sa recupereze Crimeea”, a declarat pentru Newsweek Guy McCardle, redactor-sef al Special Operations Forces Report (SOFREP).

Desi McCardle nu crede ca revendicarea Crimeei este un obiectiv major pentru Zelenski in acest moment, el a spus ca Putin „ar putea plasa mai multe rachete in regiunea Marii Negre in cazul unui atac” asupra peninsulei.

Un alt motiv ar putea fi faptul ca trupele NATO (inclusiv soldati americani) au participat la exercitii militare in Marea Neagra, in largul coastelor Romaniei, la sfarsitul lunii martie.

„Cand au loc astfel de exercitii, Rusia tinde sa contracareze cu o demonstratie de forta”, a declarat McCardle.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: