Putin este dispus sa viziteze Phenianul in curand, afirma oficiali din Coreea de Nord

externe

rachete nord-coreene, Rusia, dovezi, Ucraina, servicii secrete americane

Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat dorinta de a vizita Phenianul in curand atunci cand s-a intalnit cu ministrul nord-coreean de externe, Choe Son Hui, in Rusia saptamana trecuta, a relatat duminica agentia de stiri de stat nord-coreeana KCNA, relateaza CNBC.

Putin i-a multumit, de asemenea, liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru invitatia sa, a declarat KCNA, citand biroul asistentului ministrului de externe nord-coreean.

Aceasta ar fi prima calatorie a liderului rus in Coreea de Nord dupa mai bine de doua decenii.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni ca Rusia spera ca o vizita a lui Putin in Coreea de Nord, la invitatia lui Kim, sa aiba loc „in viitorul apropiat”, dar a precizat ca nu a fost convenita inca nicio data.

In timpul vizitei lui Choe, Rusia a multumit Coreei de Nord pentru sprijinul si solidaritatea sa in operatiunea militara din Ucraina, a precizat KCNA.

Moscova si Phenianul si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea serioasa cu privire la actele provocatoare ale Statelor Unite si ale aliatilor sai impotriva drepturilor suverane ale Coreei de Nord, convenind in acelasi timp sa coopereze pentru a face fata situatiei regionale, potrivit agentiei de stiri.

Cooperarea dintre Phenian si Moscova va fi in conformitate cu spiritul Cartei ONU si a altor legi internationale, a adaugat acesta.

Dupa ce i-a succedat lui Boris Eltin in 1999, Putin a vizitat Phenianul in iulie 2000 pentru o intalnire cu Kim Jong Il, tatal lui Kim Jong Un.

Presedintele rus a acceptat invitatia lui Kim Jong Un atunci cand s-au intalnit in Rusia pentru un summit in septembrie, a declarat anterior Peskov.

Legaturile tot mai stranse dintre Kim si Putin din ultimii ani au ingrijorat Washingtonul si aliatii sai, care au condamnat comertul cu arme intre cele doua tari ca fiind o incalcare a mai multor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU.

Transferul de rachete balistice si alte arme de catre Phenian catre Rusia pentru a fi folosite impotriva Ucrainei si dezvoltarea continua a programelor nucleare si de rachete balistice necesita atentie si o actiune coordonata, a declarat joi, la Seul, Jung Pak, inalt oficial american pentru Coreea de Nord, in cadrul unei intalniri cu oficiali ai Coreei de Sud si Japoniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: