Putin i-a pacalit pe rusii raniti in Ucraina, multi nu isi mai primesc cele 3 milioane de ruble: „Prea multi sunt eligibili”

externe

La o saptamana de la inceperea razboiului din Ucraina, presedintele rus Vladimir Putin a promis ca cei raniti puteau cere despagubiri de trei milioane de ruble, echivalentul a aproximativ 50.000 de dolari sau suma pe care un muncitor rus mediu ar castiga-o in patru ani, reaminsteste Reuters.

„Este de datoria noastra sa sprijinim familiile camarazilor nostri de razboi cazuti si raniti”, a declarat Putin cand a anuntat acest lucru la inceputul lunii martie.

Dar, avand in vedere ca numarul militarilor raniti este din ce in ce mai mare, unii dintre ei constata ca gestul lui Putin nu este atat de generos pe cat parea initial. Reuters a constatat ca unii soldati raniti – inclusiv cei cu rani semnificative – se lupta pentru a obtine despagubirea. Jurnalistii Reuters au vorbit cu patru militari rusi raniti, o ruda a unui soldat ranit, doua persoane implicate in grupuri de sustinere care reprezinta soldatii si un avocat.

Maxim Grebeniuk, un avocat care conduce o organizatie de advocacy cu sediul la Moscova, numita Ombudsmanul militar, care ofera consiliere juridica personalului militar in disputele cu angajatorul lor, a declarat ca a primit sute de cereri de ajutor din partea militarilor raniti. „Exista o anumita tensiune sociala in randul personalului militar” fata de autoritati in legatura cu aceste plati, a spus el.

Ministerul rus al Apararii, Ministerul Sanatatii si Kremlinul nu au raspuns la intrebarile Reuters pentru acest articol, inclusiv cu privire la schema de plata si la numarul de soldati raniti sau ucisi. In aprilie, Putin a declarat ca statul rus trebuie sa asigure „punerea in aplicare a tuturor angajamentelor noastre pentru bunastarea personalului militar, in special a celor care au suferit rani”.

La cinci luni de la invadarea Ucrainei de catre Putin, conflictul a devenit un tribut greu pentru armata Rusiei, precum si pentru economia sa, din cauza sanctiunilor internationale, potrivit Ucrainei si aliatilor sai occidentali. Statele Unite au estimat ca 45.000 de soldati rusi au fost raniti si aproximativ 15.000 au fost ucisi, ceea ce ar egala numarul de morti sovietici in timpul razboiului sovieto-afgan din 1979-1989.

Trei dintre soldatii cu care a vorbit Reuters au descris, de asemenea, pierderi grele pentru unitatile lor. Unul dintre ei, care a spus ca se afla in calitate de comandant de pluton, a declarat ca jumatate din unitatea sa de 200 de persoane a fost ucisa sau ranita intr-o perioada de doua luni. Un soldat in varsta de 20 de ani a spus ca batalionul sau numara initial 700 de oameni, dar in iunie doar aproximativ 100 mai erau apti de lupta, restul fiind morti, raniti sau refuzand sa lupte. Reuters nu a putut sa verifice in mod independent aceste relatari.

Rusia, care afirma ca desfasoara o operatiune militara speciala in Ucraina, nu a publicat cifrele privind victimele din data de 25 martie, cand Ministerul Apararii a declarat ca au fost 1.351 de morti si 3.825 de raniti. Ucraina a suferit, de asemenea, un numar mare de victime; Kievul a declarat in iunie ca intre 100 si 200 de soldati ucraineni erau ucisi pe zi.

Spitalele se confrunta, de asemenea, cu lipsuri. Unii militari rusi raniti ajung la spitale fara paturi, medici sau echipamente suficiente pentru a-i trata corespunzator, potrivit a doi dintre soldati si unui oficial implicat in operatiunile militare ale Moscovei.

Putin a anuntat platile la 3 martie in timpul unei reuniuni a consiliului sau de securitate, transmisa la televiziunea nationala. Doua zile mai tarziu, el a emis un decret care stabileste compensatiile, denumite in mod obisnuit printre soldati „plati prezidentiale”.

Decretul prevedea ca orice persoana care a suferit o „comotie, ranire, mutilare” in timp ce servea in fortele de securitate rusesti din Ucraina va primi cele trei milioane de ruble.

Sapte saptamani mai tarziu, la 22 aprilie, Ministerul Apararii a publicat detalii privind punerea in aplicare a platii, care au fost postate pe site-ul sau, inclusiv precizand ca pentru a fi eligibile, ranile trebuiau sa fie printre cele descrise pe o lista oficiala.

Serghei Krivenko, seful unui grup de sustinere numit „Cetatean. Armata. Drepturi”, care ajuta soldatii in caul proceselor de incasare a banilor, a declarat ca el crede ca „detaliile” au fost determinate de cresterea costurilor. „Trei milioane este o suma atat de mare, pana la urma. Si s-a dovedit ca au fost prea multi oameni” care erau eligibili, a spus el. Kremlinul si Ministerul Apararii nu au raspuns la intrebarile privind motivul schimbarii regulilor.

Un soldat rus surprins de schimbare a fost cel in varsta de 20 de ani care a descris pierderile din batalionul sau. El a spus ca era artilerist intr-o unitate antitanc si a servit in regiunea ucraineana Luhansk, scena unora dintre cele mai grele lupte. La fel ca si alti soldati care au vorbit cu Reuters, el a cerut sa ramana anonim, deoarece se temea de pedeapsa pentru ca a vorbit cu presa.

Soldatul, din sudul Rusiei, a declarat ca el si unitatea sa se aflau pe linia frontului la inceputul lunii iunie, cand un obuz de mortier a cazut in apropiere si o bucata de srapnel i-a lovit piciorul. La spitalul militar din Rostov a primit un diagnostic oficial: rana de srapnel la tesutul moale din partea inferioara a piciorului drept, cu leziuni la nivelul muschiului.

La un alt spital militar, unde a fost operat ulterior de rana, un chirurg i-a spus initial soldatului ca ar avea dreptul la asa-numita plata prezidentiala, dar apoi si-a schimbat parerea, potrivit artileristului. El a spus ca medicul i-a spus ca lista de rani eligibile la care se face referire in documentul din 22 aprilie include o ruptura musculara, dar diagnosticul a citat doar leziuni musculare.

„Am fost suparat, bineinteles”, a spus soldatul, adaugand ca, de la 22 aprilie, obtinerea platii „s-a complicat”. El a spus ca, de atunci, a obtinut o a doua opinie care a confirmat diagnosticul de ruptura musculara cu ajutorul unui avocat, pe care nu l-a numit.

Soldatul a solicitat sefului unitatii sale plata celor trei milioane de ruble, potrivit unei copii a cererii din iulie pe care a aratat-o si jurnalistilor de la Reuters. La sfarsitul lunii iulie, el a declarat ca a primit plata.

Personalul de la spitalul unde soldatul a spus ca a fost operat nu a raspuns la apelurile efectuate de Reuters. Spitalul militar din Rostov nu a raspuns la o solicitare de comentarii cu privire la relatarile pe care el si un alt soldat le-au oferit pentru Reuters despre tratamentul lor medical.

Alti doi soldati spun ca si lor li s-a spus de catre medici ca ranile lor nu indeplineau criteriile specifice de eligibilitate.

Unul dintre acesti soldati, in varsta de 40 de ani, originar din centrul Rusiei, a declarat ca servea intr-un batalion in regiunea Luhansk cand srapnelul unei mine i-a intrat in brat. Soldatul a spus ca a fost trimis la acelasi spital militar din Rostov si a fost internat in sectia de otita, nas si gat pentru ca era singurul loc cu paturi libere. „Nu exista spatiu, te pun unde pot”, a spus el.

In timp ce era tratat in spital, medicii i-au spus ca asa-numita plata prezidentiala se acorda doar persoanelor cu oase deteriorate sau rupte sau celor care au suferit rani mai grave. I s-a spus ca ranirea sa a implicat „doar tesutul moale”, a spus el.

El a spus ca, cu toate acestea, a depus o cerere de plata si ca nu a primit un raspuns oficial.

Reuters a confirmat ca a servit in regiunea Luhansk si a analizat copii ale fiselor sale medicale, care confirma numele sau si natura ranii.

Celalalt soldat, din regiunea Caucazului de Nord din Rusia, a fost impuscat in coapsa in timp ce era in Ucraina in aprilie, potrivit unui document emis de medicii de la un spital militar din aceeasi regiune din care provine. Documentul arata ca medicii au declarat ca ranile sale nu au fost incluse in lista la care a facut referire Ministerul Apararii la 22 aprilie.

Rudele au declarat ca soldatul ar putea face apel la decizia medicilor pentru a putea solicita plata prezidentiala. Spitalul nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

Un alt soldat, comandantul plutonului, in varsta de 40 de ani, din centrul Rusiei, a declarat ca a decis sa nu solicite plata.

El a suferit o comotie cand unitatea sa a fost atacata in regiunea Luhansk, dar a intarziat sa solicite asistenta medicala pentru ca nu a vrut sa isi abandoneze oamenii, multi dintre ei novici in lupta, potrivit comandantului. Odata ce a cautat tratament la un spital din estul Ucrainei, a spus el, un coleg pacient care era colonel i-a spus ca nu se va mai califica pentru plata din cauza noilor criterii. Lista la care a facut referire Ministerul Apararii la 22 aprilie spunea ca o comotie cerebrala va fi eligibila doar daca este confirmata de medici in termen de trei zile de la producerea ei.

Unor soldati nu li s-a spus in mod explicit ca nu se califica pentru plata, dar s-au luptat totusi sa obtina despagubirea.

Un alt barbat, care a spus ca este ca soldat de infanterie din Moscova, in varsta de 20 de ani, a declarat pentru Reuters ca la inceputul lunii aprilie se afla in apropiere de orasul ucrainean Harkov cand un mortier a aterizat aproape de el, rasturnand un camion pe care il descarca, rupandu-i degetele de la picioare.

El spune ca a solicitat in aprilie plata a trei milioane de ruble si, dupa ce nu a primit niciun raspuns, a scris si procurorului militar pentru a cere explicatii. Reuters a vazut unele dintre notele sale medicale si o scrisoare din iulie de la biroul procurorului militar, in care se afirma ca a contactat seful unitatii soldatului, cerand ca problema sa fie analizata.

Biroul procurorului militar nu a raspuns la intrebarile referitoare la faptul daca au existat intarzieri si, in caz afirmativ, care a fost motivul acestora. O lege referitoare la platile compensatorii pentru soldatii raniti prevede ca o cerere depusa corect ar trebui sa primeasca un raspuns in termen de 15 zile.

Soldatul a spus ca are in continuare probleme cu piciorul si ca a depus o cerere la comandantii unitatii sale pentru a renunta la serviciul militar. El a spus: „Mi-au pus intrebarea: Te vei intoarce din nou? Iar eu am spus nu”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: