externe

Putin, in fata militarilor: „SUA au ajuns la usa casei noastre. Vor amplasa arme hipersonice in Ucraina. Ei trebuie sa inteleaga ca pur si simplu nu avem unde sa ne retragem mai departe”

Statele Unite si aliatii sai trebuie sa inteleaga ca Rusia pur si simplu „nu are unde sa se retraga” daca armele occidentalilor in Ucraina, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin la o reuniune extinsa a consiliului de administratie al Ministerului Apararii.

„Ei (SUA) fac pur si simplu ceea ce vor. Dar ceea ce fac acum pe teritoriul Ucrainei, sau ceea ce incearca sa faca si ceea ce vor sa faca – nu este la mii de kilometri de granita noastra nationala. Acest lucru este la usa casei noastre. Ei trebuie sa inteleaga ca pur si simplu nu avem unde sa ne retragem mai departe”, a declarat Putin, citat de TASS.

„Avem specialisti aici, suntem in contact permanent cu ei. Nu exista inca nicio arma hipersonica in Statele Unite, dar stim cand va aparea – nu o pot ascunde, totul este inregistrat, testele se desfasoara, cu succes sau fara succes. Asa ca intelegem aproximativ cand se va intampla”, a adaugat Putin.

De asemenea, Putin considera ca, daca SUA isi desfasoara armele in Ucraina, ar putea incerca, sub acoperirea acestor arme, sa impinga Kievul sa atace Crimeea.

„Vor amplasa arme hipersonice in Ucraina, iar apoi, sub acoperirea lor vor inarma si vor impinge extremistii din statul vecin impotriva Rusiei, inclusiv in anumite regiuni ale Federatiei Ruse, de exemplu, in Crimeea, in circumstante avantajoase, asa cum cred ei”, a continuat seful statului.

„Ei cred ca noi nu vedem aceste amenintari? Sau cred ei ca suntem atat de slabi de vointa incat pur si simplu privim fara sa reactionam amenintarile la adresa Rusiei? Aceasta este problema: pur si simplu nu avem unde sa mergem mai departe, aceasta este intrebarea”, a spus Putin.

Anterior, tot marti, Vladimir Putin a promis un raspuns „militar si tehnic” in cazul in care rivalii sai occidentali nu vor pune capat politicii lor considerata amenintatoare de catre Rusia, pe fondul cresterii tensiunilor in jurul Ucrainei, a transmis AFP.

„In cazul mentinerii liniei foarte clar agresiva a colegilor nostri occidentali, vom lua masuri de represalii militare si tehnice adecvate”, a declarat Vladimir Putin in timpul unei interventii in fata cadrelor armatei ruse si ale Ministerului Apararii.

„Intarirea la frontierele ruse a unor formatiuni militare ale SUA si NATO, precum si organizarea de manevre militare de amploare constituie o sursa serioasa de preocupare”, a notat el, in timp ce Occidentul acuza dimpotriva Kremlinul ca a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, pentru a pregati o ofensiva.

In acest context, presedintele rus a subliniat din nou necesitatea ca SUA si NATO sa ofere garantii de securitate Rusiei, semnand tratate ce ar urma sa interzica orice viitoare extindere a Aliantei Atlanticului de Nord.

Incluse de Moscova in doua texte pe care le-a denumit ”Tratat intre SUA si Federatia Rusa asupra garantiilor de securitate” si ”Acord asupra masurilor pentru a asigura securitatea Federatiei Ruse si a statelor membre” ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind in special renuntarea la orice noua extindere a Aliantei Nord-Atlantice.

Printre altele, Moscova mai cere NATO sa nu desfasoare niciun fel de activitate militara (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) in Ucraina, Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala, iar Statele Unite si Rusia sa renunte fiecare la desfasurarea de rachete cu raza scurta si medie de actiune in amplasamente de unde pot lovi cealalta parte si sa dezafecteze orice infrastructura militara deja existenta pentru amplasarea unor asemenea arme.

Insa, chiar daca aceste cereri ale Moscovei ar fi satisfacute, aceasta nu ar fi suficient, potrivit lui Putin. El a mai acuzat Washingtonul ca se retrage din tratate pe care le semneaza atunci cand ii convine sau ca incalca dreptul international, cerand in schimb altor tari sa-l respecte.

„Ne-am saturat de aceste manipulari”, a declarat Vladimir Putin.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

O oră ago

„Marea conventie patriotica” de la Madrid. Principalele declaratii ale liderilor extremei drepte: „Patriotii sa ocupe Bruxelles-ul”

Lideri internationali de extrema dreapta, printre care Marine Le Pen din Franta, Viktor Orban din…

3 minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

O oră ago

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

3 ore ago

Pregatiri pentru prezidentiale, Ciuca isi lanseaza cartea “Un ostas in slujba tarii”: „De cand ma stiu mi-a placut sa pescuiesc”

Presedintele PNL a anuntat, luni, pe site-ul personal, ca in luna iunie isi va lansa…

2 ore ago