Putin, noi amenintari: „La iarna, Europei ii va ingheta coada precum lupului. Nu vom livra absolut nimic daca este impotriva intereselor noastre”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat miercuri ca va opri toate livrarile de gaz, petrol si carbune in cazul unei plafonari a preturilor, insistand totodata ca nu vrea sa foloseasca energia ca ”arma” impotriva Europei preocupate de spectrul penuriei de energie, relateaza AFP, citata de Agerpres. Putin a avertizat ca Europei „ii va ingheta coada precum lupului” dintr-un basm rusesc

Saptamana trecuta, tarile G7 au semnalat ca vor implementa „de urgenta” o plafonare a pretului petrolului rus, incurajand o „coalitie larga” de tari sa se alature acestei masuri, ca represalii pentru ofensiva din Ucraina. Si Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va propune un plafon la pretul gazelor naturale rusesti, alaturi de masuri cum ar fi o tinta obligatorie privind reducerea utilizarii de electricitate in perioadele de consum de varf, o limita pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse si o contributie de solidaritate din partea companiilor de petrol si gaze.

Miercuri, Vladimir Putin a tinut sa se faca clar inteles: Rusia nu va mai livra petrol sau gaz tarilor care limiteaza preturile acestora vandute de Moscova.

Plafonarea preturilor ar fi „o decizie absolut stupida”, „o prostie”, a declarat liderul de la Kremlin in cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Indepartat al Rusiei).

„Daca tarile europene vor sa renunte la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor sa decida”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic daca este impotriva intereselor noastre, in acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici carbune (…). Nimic”, a adaugat el, pe un ton ferm.

„Nu vom furniza nimic in afara cadrului contractelor” semnate cu tarile importatoare, a subliniat Putin in fata mai multor lideri economici rusi si asiatici, denuntandu-i „pe cei care incearca sa ne impuna propria lor vointa”.

In contextul acestor tensiuni, Rusia anuntase saptamana trecuta inchiderea supapelor gazoductului Nord Stream, care deserveste Germania si mai multe tari europene, invocand motive tehnice.

Potrivit gigantului rus Gazprom, aceasta intrerupere prelungita se datoreaza necesitatii de a repara o turbina a gazoductului.

Decizia a sporit insa temerile tarilor europene cu privire la o intrerupere totala a gazului rusesc pe continent, in conditiile in care iarna se apropie si pe fundalul unei inflatii galopante a preturilor energiei.

Miercuri, Vladimir Putin a indemnat tarile europene „sa-si revina in fire”, pe fondul intensificarii vocilor in Occident care acuza Rusia ca isi foloseste gazul ca mijloc de presiune in contextul conflictului din Ucraina.

Acuzatii respinse miercuri de Putin: „Ei spun ca Rusia foloseste energia ca arma. Inca o prostie!”, a comentat presedintele rus.

Moscova se apara argumentand in special ca sanctiunile care i-au fost impuse pentru ofensiva sa din Ucraina au determinat o penurie de piese de schimb care ameninta integritatea Nord Stream.

„Dati-ne o turbina si maine relansam Nord Stream”, a lansat Putin la adresa europenilor.

„Suntem pregatiti (sa reluam exporturile) maine. Tot ce trebuie sa faceti este sa apasati un buton”, a spus el, amintind ca nu Rusia a fost cea care „a impus sanctiuni”.

Agentia spaniola EFE aminteste ca UE, care spera ca plafonarea propusa sa determine o scadere a finantarii campaniei militare ruse din Ucraina, a achizitionat 54% din totalul combustibililor fosili exportati de Rusia de la finele lui februarie, in schimbul unei sume de 85,1 miliarde de dolari. Desi nu sunt disponibile cifre oficiale, adauga EFE, se estimeaza ca Rusia a investit in razboiul din Ucraina circa 100 de miliarde de dolari, veniturile din exportul de combustibili fiind un „factor-cheie” pentru desfasurarea campaniei militare.

Vladimir Putin a mai remarcat miercuri la Vladivostok, potrivit France Presse, ca tarile UE, confruntate cu cresterea preturilor la energie, „au mai multe solutii: fie subventioneaza (aceste) preturi mari, (…) fie reduc consumul”.

„Din punct de vedere economic, este corect. Dar din punct de vedere social, este periculos. Poate provoca o explozie”, a avertizat el.

„Este mai bine sa respecti obligatiile contractuale, regulile civilizate”, a punctat Putin. „Este imposibil sa alterezi legile economice +obiective+. Altfel, acest lucru se va intoarce la tine ca un bumerang”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: