Putin nu mai merge in Africa de Sud pentru a nu fi arestat. Putin este inlocuit de Lavrov la summitul BRICS

externe

Republica Moldova, Serghei Lavrov, urmatoarea victima, razboi hibrid, Rusia, Occident

Presedintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent la summitul BRICS din august din Africa de Sud prin ‘acord comun’, a anuntat miercuri presedintia sud-africana, informeaza Reuters.

Rusia va fi reprezentata la Johannesburg de ministrul de externe Serghei Lavrov, a transmis presedintia sud-africana printr-un comunicat.

Africa de Sud se afla in fata unei dileme in calitate de gazda a summitului BRICS intrucat, ca membru al Curtii Penale Internationale (CPI), ar fi fost obligata, teoretic, sa puna in executare mandatul de arestare al CPI care il vizeaza pe presedintele rus.

Liderii Braziliei, Indiei, Chinei si Africii de Sud – restul statelor din grupul BRICS – vor fi prezenti la summit, a precizat administratia prezidentiala sud-africana.

Guvernul Africii de Sud a anuntat in urma cu cateva zile ca spera „din tot sufletul” ca presedintele rus Vladimir Putin sa nu se prezinte la reuniunea BRICS pe care o va gazdui luna viitoare, a declarat un inalt oficial intr-un interviu publicat vineri, temandu-se ca acest lucru ar putea duce la un incident international.

„Am fi fericiti daca nu ar veni”, a declarat vicepresedintele sud-african Paul Mashatile pentru Mail & Guardian, citat de Business Insider.

Reactia vine dupa ce, in ianuarie, Africa de Sud a declarat ca Putin este binevenit sa participe la urmatorul summit BRICS de la Johannesburg, care incepe la 22 august. BRICS inseamna Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, ale caror guverne au format un rival al aliantei G7 a economiilor dezvoltate.

Rusia a prezentat in mod frecvent aceasta alianta drept o alternativa la adresa hegemoniei occidentale si o cheie pentru o viitoare lume „multipolara” care nu mai este dominata de Statele Unite sau de Europa. In februarie, a organizat exercitii navale comune cu China si Africa de Sud in largul coastelor acesteia din urma.

Dar, in martie, Curtea Penala Internationala a emis un mandat de arestare pe numele presedintelui rus, acuzandu-l ca a supervizat crime de razboi in Ucraina, si anume transferul ilegal de copii ucraineni in Rusia. Tarile care au semnat tratatul de creare a curtii, cunoscut sub numele de Statutul de la Roma, sunt obligate sa „ia imediat masuri” pentru a retine suspectii.

„Intelegem ca suntem obligati de Statutul de la Roma”, a declarat Mashatile, „dar nu putem invita pe cineva, iar apoi sa-l arestam”.

El a dezvoltat acest aspect intr-un interviu separat cu publicatia sud-africana News24.

„Este aproape ca si cum ti-ai invita prietenul la tine acasa si apoi l-ai aresta. De aceea, pentru noi, faptul ca el nu vine este cea mai buna solutie. Rusii nu sunt insa multumiti. Ei vor ca el sa vina”, a spus el.

Un purtator de cuvant al lui Mashatile a declarat ulterior pentru Financial Times ca guvernul sud-african „vorbeste direct cu presedintele Putin despre problema Curtii Penale Internationale”.

Putin a participat la summitul BRICS de anul trecut, gazduit de China, in mod virtual. Kremlinul nu a precizat daca va incerca sa participe personal la urmatoarea reuniune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: