Peste 600.000 de soldati rusi se afla acum in Ucraina, anunta Putin: „1.500 de oameni sunt recrutati in armata rusa in fiecare zi in intreaga tara”

externe

Tanc rusesc in Ucraina

Presedintele rus Vladimir Putin a promis ca nu va exista pace in Ucraina pana cand nu vor fi atinse obiectivele sale si a afirmat ca aceste obiective raman neschimbate, in cadrul unei conferinte de presa de sfarsit de an, relateaza Associated Press.

Oferind detalii despre operatiunea Moscovei, Putin a respins necesitatea unui al doilea val de mobilizare a rezervistilor, afirmand ca in prezent in Ucraina se afla aproximativ 617.000 de soldati rusi, inclusiv aproximativ 244.000 de soldati care au fost chemati sa lupte alaturi de fortele militare profesioniste rusesti.

Presedintele rus, care se afla la putere de aproape 24 de ani si care a anuntat recent ca va candida pentru un nou mandat, a fost intampinat cu aplauze la sosirea in sala din centrul Moscovei.

Putin nu a tinut conferinta sa de presa traditionala anul trecut, dupa ce armata sa nu a reusit sa cucereasca Kievul si in timp ce armata ucraineana a recucerit portiuni de teritoriu in estul si sudul tarii. Dar, in conditiile in care contraofensiva Ucrainei stagneaza si apar rapoarte privind fracturarea sprijinului occidental, presedintele rus a decis sa dea din nou ochii cu presa.

In acest an, cetatenii obisnuiti au avut posibilitatea de a pune intrebari prin telefon, alaturi de cele adresate de jurnalisti, iar rusii i-au trimis intrebari lui Putin timp de doua saptamani.

Conferinta de presa a inceput cu intrebari despre conflictul din Ucraina si a evidentiat preocuparile pe care unii rusi le au cu privire la un alt val de mobilizare, care s-a dovedit a fi nepopular. In septembrie 2022, Putin a ordonat mobilizarea partiala a armatei, in timp ce incerca sa isi consolideze fortele in Ucraina, provocand proteste.

„Nu este nevoie”, acum, de mobilizare, a declarat Putin, deoarece „1.500 de oameni sunt recrutati in armata rusa in fiecare zi in intreaga tara”, a mai spus el. Putin a precizat ca, pana miercuri seara, un total de 486.000 de soldati au semnat un contract cu armata rusa.

Vladimir Putin a reiterat ca obiectivele Moscovei in Ucraina – „de-nazificarea, demilitarizarea si un statut neutru” al Ucrainei – raman neschimbate.

El a precizat aceste obiective in ziua in care a trimis trupe in tara vecina, in februarie 2022.

„De-nazificarea” se refera la aprecierile Rusiei potrivit carora guvernul ucrainean este puternic influentat de grupuri nationaliste radicale si neonaziste – afirmatii luate in deradere de Kiev si de Occident.

Putin a cerut, de asemenea, ca Ucraina sa ramana neutra – sa nu se alature aliantei NATO. „Va fi pace atunci cand ne vom atinge obiectivele”, a spus Putin.

Ultima sa conferinta de presa a avut loc in 2021, pe fondul avertismentelor SUA ca Rusia era pe punctul de a trimite trupe in Ucraina.

Aparitia lui Putin vizeaza in primul rand audienta interna si este o sansa pentru el de a rezolva personal problemele cetatenilor rusi obisnuiti si de a-si consolida controlul asupra puterii inainte de alegerile din 17 martie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: