externe

Putin ordona incetarea focului in Ucraina pentru doua zile. Kievul anunta ca respinge aceasta „capcana cinica”

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi fortelor sale sa aplice o incetare a focului in Ucraina in zilele de 6 si 7 ianuarie, cu ocazia Craciunului ortodox, dupa un apel lansat in acest sens de catre patriarhul rus Kirill, a indicat Kremlinul, citat de AFP, informeaza Agerpres.

„Tinand cont de apelul sfintiei sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apararii sa introduca un regim de incetare a focului pe toata linia de contact intre parti in Ucraina, incepand de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, pana la 24:00, in 7 ianuarie”, se mentioneaza in comunicatul Kremlinului.

Presedintele rus a invitat fortele ucrainene sa respecte acest armistitiu cu scopul de a da posibilitatea ortodocsilor, confesiune majoritara in Ucraina ca si in Rusia, „sa asiste la slujbele din Ajunul Craciunului, precum si la cele din ziua Nasterii lui Iisus”.

Citeste si: Patriarhul Kirill cere Moscovei si Kievului un armistitiu de Craciunul ortodox pe rit rusesc: „Ma adresez tuturor partilor implicate in conflictul fratricid”

Aceasta incetare a focului, prima de amploare de la inceputul ofensivei ruse in Ucraina in 24 februarie, intervine dupa un apel in acest sens din partea patriarhului Bisericii ortodoxe ruse Kirill, un sustinator apropiat lui Vladimir Putin.

Ucraina a respins insa apelul patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, la o incetare a focului intre rusi si ucraineni cu ocazia Craciunului ortodox de rit vechi.

„Este o capcana cinica si un element de propaganda”, a reactionat pe Twitter consilierul sefului administratiei prezidentiale ucrainene Mihailo Podoliak.

„Biserica Ortodoxa Rusa nu este o autoritate pentru ortodoxia globala si actioneaza doar ca ‘propagandist de razboi’. Biserica Ortodoxa Rusa a indemnat la un genocid impotriva ucrainenilor si a incurajat uciderile in masa, insistand asupra unei militarizari si mai mari a Rusiei. De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un ‘armistitiu de Craciun’ este o capcana cinica si un element de propaganda”, afirma consilierul presedintiei de la Kiev in mesajul sau.

Patriarhului Rusiei, Kirill, a lansat un apel catre cele doua parti sa instituie un „armistitiu” vineri si sambata in ceea ce el a numit un „conflict intern”.

„Eu, Kirill, patriarh al Moscovei si al Intregii Rusii, ma adresez tuturor partilor implicate in conflictul fratricid pentru a le invita sa instaureze o incetare a focului si sa pecetluiasca un armistitiu de Craciun”, a declarat el intr-un mesaj postat pe site-ul internet al Bisericii Ruse.

Patriarhul rus a cerut un armistitiu de la 12:00 (10:00 GMT) 6 ianuarie, pana la 00:00, pe 7 ianuarie (22:00 GMT in 6 ianuarie), potrivit AFP.

Acest armistitiu trebuie sa permita ortodocsilor sa poata „asista la slujbele din Ajunul si din ziua Craciunului” in Ucraina.

Acest mesaj risca totusi sa nu aiba decat un impact nesemnificativ in Ucraina, unde influenta Patriarhiei Moscovei a scazut in ultimele anii, iar Biserica Ortodoxa Ucraineana a obtinut autocefalia in 2018-2019, eliberandu-se de sub tutela religioasa a Rusiei.

Biserica ucraineana ramasa fidela Moscovei a rupt legaturile cu Rusia in luna mai, chiar daca mai multi dintre demnitarii sai au fost acuzati de luari de pozitie proruse.

Un alt apel la armistitiu in Ucraina a fost lansat joi de catre presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut omologului sau Vladimir Putin – intr-o convorbire telefonica – sa instituie o „incetare a focului unilaterala” in Ucraina.

Aceste apeluri la armistitiu intervin dupa o lovitura ucraineana in noaptea dintre ani care a facut cel putin 89 de morti la Makiivka, in estul Ucrainei. Un bombardament cat se poate de sangeros, pe care armata rusa a trebuit sa il recunoasca – fapt extrem de rar – si care a suscitat critici in Rusia la adresa comandamentului militar rusesc.

Pe frontul din Ucraina, luptele continuau joi, in special la Bahmut, oras pe care trupele ruse, sustinute de mercenarii grupului Wagner incearca sa-l cucereasca inca din vara, cu pretul unor mari distrugeri si pierderi grele aparent in ambele tabere, noteaza AFP.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

1 minut ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

31 de minute ago

SUA nu accepta ca presedintele Xi Jinping sa-si consolideze legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia: „China nu poate avea si untul, si banii pentru unt”

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa "joace pe doua terenuri",…

46 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

O oră ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

9 ore ago