Putin promite sa-i pedepseasca pe cei din spatele masacrului din Rusia

externe

Atentat Moscova

Rusia a anuntat sambata ca i-a arestat pe toti cei patru barbati inarmati suspectati ca au comis un masacru intr-o sala de concerte de langa Moscova, iar presedintele Vladimir Putin s-a angajat sa-i dea in urmarire si sa-i pedepseasca pe cei din spatele atacului, potrivit Reuters.

Gruparea militanta islamista Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul de vineri, dar au existat indicii ca Rusia urmareste o legatura cu Ucraina, in ciuda negarilor din partea oficialilor ucraineni ca ar avea vreo legatura cu aceasta.

Comitetul de Investigatie a declarat ca 133 de persoane au fost ucise. Redactorul sef al televizunii de stat, Margarita Simonyan, a dat mai devreme un numar de 143 de morti, fara a cita o sursa.

Intr-un discurs televizat, Putin a spus ca 11 persoane au fost retinute, inclusiv cei patru barbati inarmati. „Au incercat sa se ascunda si s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, li s-a pregatit o fereastra pe partea ucraineana pentru a trece frontiera de stat”, a spus el.

Serviciul de securitate al FSB a spus ca barbatii inarmati au avut contacte in Ucraina si au fost capturati in apropierea granitei. Nici Putin, nici FSB nu au prezentat public vreo dovada a unei legaturi cu Ucraina.

„Desigur ca Ucraina nu a fost implicata in acest atac terorist. Ucraina isi apara suveranitatea de invadatorii rusi, isi elibereaza propriul teritoriu si lupta cu armata ocupantilor si tintele militare, nu cu civilii”, a declarat purtatorul de cuvant al Serviciului ucrainean de Informatii Militare, Andrii Yusov.

Statul Islamic are o motivatie puternica pentru a lovi Rusia, care a intervenit impotriva sa in razboiul civil din Siria din 2015, iar analistii de securitate au spus ca afirmatia IS pare plauzibila, deoarece se potriveste tiparului atacurilor din trecut.

Putin a considerat inamicul drept „terorism international” si a spus ca este gata sa lucreze cu orice stat care vrea sa-l invinga.

„Toti autorii, organizatorii si cei care au ordonat aceasta crima vor fi pedepsiti pe drept si inevitabil. Oricine ar fi ei, oricine ii conduce. Ii vom identifica si pedepsi pe toti cei care stau in spatele teroristilor, care au pregatit aceasta atrocitate, aceasta lovitura impotriva Rusiei, impotriva poporului nostru”, a spus Putin.

Deputatul rus Andrei Kartapolov a spus ca, in cazul in care Ucraina este implicata, atunci Rusia trebuie sa ofere un raspuns „demn, clar si concret” pe campul de lupta.

Natiunile occidentale, inclusiv Statele Unite ale Americii ale caror legaturi cu Moscova au fost tensionate de la invadarea Ucrainei, au condamnat atacul si si-au exprimat simpatia pentru poporul rus afectat. Puterile arabe si multe foste republici sovietice si-au exprimat de asemenea socul si au transmis condoleante.

„Condamnam terorismul in toate formele sale si suntem solidari cu poporul Rusiei, in a deplange pierderea de vieti omenesti ca urmare a acestui eveniment oribil”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken intr-un comunicat.

Anchetatorii au spus ca unii au murit din cauza ranilor, iar altii in urma unui incendiu urias provocat de atacatori care au folosit benzina din canistrele pe care le purtau in rucsac.

Baza, un site de stiri cu contacte bune din securitate si din cadrul fortelor de ordine ruse, a declarat ca 28 de cadavre au fost gasite intr-o toaleta si 14 pe o scara. „Multe mame au fost gasite imbratisandu-si copiii”, a scris site-ul.

Parlamentul rus Alexander Khinshtein a declarat ca atacatorii au fugit intr-un vehicul Renault care a fost observat de politie in regiunea Bryansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova, vineri seara.

Khinshtein a spus ca in masina au fost gasite un pistol, munitie pentru o pusca de asalt si pasapoarte din Tadjikistan. Tadjikistanul este un stat majoritar musulman din Asia Centrala care a facut parte din Uniunea Sovietica.

Simonyan a publicat un videoclip in care unul dintre suspecti, un barbat tanar, cu barba, este interogat agresiv pe marginea drumului, raspunzand intr-o rusa cu accent puternic la o serie de intrebari. El a spus ca a zburat din Turcia pe 4 martie si a primit instructiuni de la persoane necunoscute prin Telegram sa comita atacul in schimbul unei sume de bani.

Barbatul a tremurat pe tot parcursul interogatoriului. El a fost aratat initial intins pe burta, cu mainile legate la spate, barbia sprijinindu-se pe cizma unei siluete in uniforma de camuflaj. Mai tarziu a fost ridicat in genunchi.

Un alt barbat cu taieturi si vanatai pe fata a fost interogat prin intermediul unui interpret in timp ce statea pe o banca cu mainile si picioarele legate.

Kremlinul a spus ca Putin a purtat conversatii cu liderii din Belarus, Uzbekistan si Kazahstan, in care toate partile si-au afirmat disponibilitatea de a lucra impreuna pentru a lupta impotriva terorismului.

Cozi lungi s-au format sambata la Moscova pentru ca oamenii sa doneze sange. Oficialii din domeniul sanatatii au declarat ca peste 120 de persoane au fost ranite.

Rusia a inasprit securitatea la aeroporturi, in nodurile de transport si in intreaga capitala, iar marile evenimente publice au fost anulate in toata tara.

Statul Islamic, care a cautat candva sa obtina controlul asupra unor zone din Irak si Siria, a revendicat responsabilitatea pentru atac, a declarat agentia Amaq a grupului pe Telegram.

Statul Islamic a declarat ca luptatorii sai au atacat la periferia Moscovei, „ucigand si ranind sute de oameni si provocand o mare distrugere a locului inainte ca ei sa se retraga la bazele lor in siguranta”, fara a oferi alte detalii.

Sambata, a lansat o fotografie a celor patru atacatori.

Un oficial american a declarat ca Statele Unite detin informatii care confirma revendicarea Statului Islamic. Oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat ca Washington a avertizat Moscova „in mod corespunzator” in ultimele saptamani cu privire la posibilitatea unui atac.

Cu cateva ore inainte de avertismentul ambasadei, FSB a declarat ca a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova al afiliatului Statului Islamic din Afganistan, cunoscut sub numele de ISIS-Khorasan sau ISIS-K, care incearca sa creeze un califat in Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan si Iran.

Putin a schimbat cursul razboiului civil sirian intervenind in 2015, sprijinindu-l pe presedintele Bashar al-Assad impotriva opozitiei si a Statului Islamic.

„ISIS-K s-a axat pe Rusia in ultimii doi ani, criticandu-l frecvent pe Putin in propaganda sa”, a declarat Colin Clarke de la Centrul Soufan, un grup de cercetare din New York.

Grupul Stat Islamic a revendicat atacuri mortale in Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, Europa, Filipine si Sri Lanka.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: