Putin pune fortele de securitate in alerta maxima de teama unei noi rebeliuni a mercenarilor Wagner dupa moartea lui Evgheni Prigojin

externe

mercenari wagner, lovitura de stat rusia, evgheni prihojin

La Moscova au aparut zvonuri legate de o noua rebeliune militara ca urmare a mortii lui Evgheni Prigojin, seful grupului de merceneri Wagner, intr-un accident de avion in urma cu sase zile, potrivit The Moscow Times, preluat de Kyiv Post.

Pe retelele de socializare, atat in Rusia, cat si in Ucraina, a circulat informatia ca Putin a cerut sa se ia masuri pentru a se asigura ca ceremoniile de inmormantare a lui Prigojin si a asociatilor sai nu vor evolua intr-un „eveniment public major”. Agentiile ruse de securitate si informatii lucreaza pentru a se asigura ca inmormantarile nu devin un motiv de adunare pentru sustinatorii lui Prigojin care sa duca la repetarea revoltei din iunie.

Alte surse au spus ca Putin a fost zguduit acum doua luni de imaginile cu tancurile Wagner care se apropiau atat de mult de Moscova, fara a intampina vreo opozitie. Si mai ingrijorator pentru el a fost faptul ca Prigojin nu numai ca a sfidat comanda militara a Rusiei, dar parea sa aiba sprijin implicit din partea ofiterilor superiori, precum Serghei Surovikin, fostul comandant sef al fortelor aeriene ruse.  Kremlinul poate sa considere aceasta revolta drept cea mai grava amenintare la adresa regimului lui Putin, dupa mai bine de doua decenii la putere.

O serie de analisti, inclusiv Oleg Ignatov de la International Crisis Group (ICG), considera nu numai ca multi membri ai grupului Wagner cred ca Kremlinul s-a aflat in spatele disparitiei lui Prigojin, dar aceasta opinie este impartasita de sectiuni mici, dar semnificative ale publicului rus.

Putin este ingrijorat de faptul ca ar putea pierde controlul asupra membrilor grupului Wagner care au experienta de lupta in Ucraina, Siria, Africa si in alte parti, dintre care multi si-au exprimat public loialitatea mai degraba fata de fondatorul lor decat fata de stat.

Abbas Galliamov, un consultant politic rus si fost redactor de discursuri pentru Putin, considera ca multi dintre mercenari si sustinatorii lor nu vor depune juramantul si ar putea, pe termen lung, sa ramana o amenintare.

In incercarea de a desfiinta companiile militare private, presedintele Rusiei a semnat un decret, la doua zile de la moartea lui Prigojin, prin care obliga toti membrii companiilor militare private, grupurilor paramilitare, batalioanelor de voluntari si de aparare teritoriala sa jure credinta comandamentului militar si „ordinii constitutionale”.

Multi considera ca moartea lui Prigojin prin „mijloace nejudiciare”, cand existau „temeiuri legitime” pentru a-l urmari penal, l-a slabit pe Putin in ochii multor analisti. Evaluarea lui Galliamov este ca grupul de mercenari Wagner, subminat si scapat de sub control, ameninta multe dintre proiectele Rusiei de peste mari si trimite un semnal ca prioritatea lui Putin ramane „pastrarea puterii”, nu neaparat ceea ce este in interesul Rusiei.

„Problema lui Putin este ca imaginea lui s-a deteriorat. El a incetat sa mai arate ca un lider puternic si hotarat, care sa atinga obiectivele rapid si cu costuri si sacrificii minime. Acest lucru s-a intamplat [din cauza] operatiunii sale nereusite de a ocupa Ucraina si a trecerii razboiului la stadiul prelungit [actual]”, a adaugat Ignatov.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: