Putin s-a dat de GOL. Cum a RECUNOSCUT ca a trimis forte militare in Ucraina

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a decorat mai multe unitati militare cu o distinctie prestigioasa ce a mai fost acordata in trecut trupelor care s-au remarcat prin acte deosebite de eroism in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, gest considerat insa de unii experti drept o recunoastere tacita a implicarii armatei ruse in luptele din estul separatist al Ucrainei, relateaza duminica AFP.

Doua brigazi de parasutisti si un regiment de comunicatii au primit duminica din partea liderului de la Kremlin un titlu onorific mostenit din perioada stalinista si mentinut de atunci, dar care nu a fost pana in prezent niciodata acordat unor unitati militare pe timp de pace.

Un alt element relevant este ca in decretul semnat de Putin se mentioneaza ca respectivele unitati au fost decorate pentru ‘eroismul si curajul de care au dat dovada in apararea Patriei si a intereselor statului’, formula pe care numerosi observatori o considera stranie in contextul in care Rusia nu este implicata oficial in vreun conflict armat.

In timp ce Ministerul rus al Apararii a refuzat orice comentariu, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca decoratiile nu au nicio legatura cu conflictul din Ucraina si au fost decernate pentru operatiunile din perioada sovietica sau din timpul razboaielor din Cecenia.

In schimb, expertul militar Igor Sutiaghin, analist la centrul britanic Royal United Services Institute (RUSI), afirma ca cele trei unitati au fost angajate in luptele din estul Ucrainei, iar acordarea decoratiilor are ca scop imbunatatirea moralului trupelor aeropurtate ruse.

La randul sau, analistul politic Alexandr Konovalov considera ca Vladimir Putin incearca astfel sa-si mentina popularitatea in randul fortelor armate, scrie Agerpres.

In pofida numeroaselor dovezi ce arata prezenta soldatilor rusi si a echipamentelor militare rusesti in estul separatist al Ucrainei, Moscova neaga constant faptul ca ar fi implicata in vreun fel in sustinerea separatistilor rusofoni din provinciile secesioniste ucrainene Donetk si Lugansk.

Dar in mass-media rusa si internationala exista relatari ale familiilor unor militari rusi decedati, acestea sustinand ca ei au fost ucisi in Ucraina. De asemenea, ziarul opozitiei ruse Novaya Gazeta, a publicat un interviu cu un soldat rus in varsta de 20 de ani, care afirma ca unitatea sa de tancuri a fost desfasurata in Ucraina, unde el a fost grav ranit in luna februarie. Soldatul a mai mentionat ca numeroase unitati ale armatei ruse au fost dislocate pe teritoriul ucrainean in zonele controlate de rebelii prorusi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: