Putin schimba strategia. Uriasele bannere cu simbolul „Z” sunt eliminate de pe cladirile din marile orase. Analist rus: „Populatia este pregatita pentru infrangere militara sau pentru absenta unei victorii clare”

externe

Autoritatile locale din mai multe orase din Rusia au indepartat in ultimele zile bannere cu litera „Z” – un simbol al sprijinului pentru invazia Rusiei in Ucraina – in conditiile in care razboiul pare sa intre intr-o noua faza de lupte sangeroase si castiguri teritoriale limitate in estul Ucrainei.

Seful partidului politic „O Rusie Justa”, Serghei Mironov, a declarat la inceputul acestei saptamani ca inspectorii orasului Moscova i-au ordonat sa dea jos un banner pro-razboi de la sediul partidului, scrie The Moscow Times.

Cel putin un alt banner Z pro-razboi pare sa fi fost indepartat in centrul Moscovei, pe langa cazuri similare din Sankt Petersburg, Novosibirsk si Kirov, potrivit informatiilor presei locale.

„Ar putea fi un fel de rebranding. Razboiul s-a blocat in mod clar atat din punct de vedere politic, cat si militar”, a declarat Abbas Gallyamov, analist politic si fost redactor de discursuri pentru presedintele rus Vladimir Putin, pentru The Moscow Times.

Bannerul de pe birourile organizatiei „Numai pentru Rusia” a fost indepartat dupa „numeroase apeluri din partea cetatenilor”, a declarat Mironov miercuri intr-o postare pe aplicatia de mesagerie Telegram.

El a adaugat ca „nimic nu-ti mai aminteste de razboi” in Moscova.

Literele „Z” si „V”, folosite initial ca marcaje de recunoastere de catre fortele rusesti in Ucraina, au fost adoptate ca simbol popular de sustinere a trupelor rusesti – folosite in flash mob-uri in scoli, afisaje pe cladiri, tricouri si chiar ca decor pe mancare.

Desi nu exista nicio dovada a unei respingeri in masa a simbolului „Z”, indepartarea acestuia din unele spatii publice din marile orase ar putea sugera ca Kremlinul incearca sa prezinte razboiul intr-o lumina diferita, pe masura ce luptele se apropie de cea de-a patra luna fara ca Rusia sa fi facut vreo descoperire.

O fotografie postata joi pare sa arate muncitori care indeparteaza un banner cu litera Z care proclama „Pentru presedinte! Pentru armata! Pentru victorie!” de pe biroul principal al companiei de stat Caile Ferate Ruse din centrul Moscovei.

Inainte de ceremoniile pentru a marca Ziua Rusiei, luni, steagurile si bannerele din centrul Moscovei nu prezentau nicio litera Z si V – si erau, in schimb, doar in culorile alb, rosu si albastru ale drapelului national rusesc.

In Sankt Petersburg, un semn Z a fost indepartat joi de pe o cladire in urma unei plangeri oficiale depuse de locuitorii din zona. Alte astfel de bannere au fost date jos in orasul Kirov, la 950 de kilometri est de Moscova, si in orasul siberian Novosibirsk.

Desi este putin probabil ca disparitia bannerelor Z sa indice o schimbare majora de politica, aceasta ar putea reprezenta inceputul unei noi faze a luptelor, a declarat Andrei Kolesnikov, expert in politica rusa la Carnegie Endowment for International Peace.

„Poate ca se corecteaza ceva in strategiile de PR din cauza noii etape a razboiului in care accentul va fi pus pe teritoriile ‘eliberate'”, a declarat Kolesnikov pentru The Moscow Times, referindu-se la zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Dupa ce Rusia a capturat cantitati mari de teritoriu in sud-estul Ucrainei in primele saptamani ale invaziei, avansul sau militar s-a oprit in mare parte de atunci, luptele fiind acum concentrate intr-o zona relativ mica din estul Ucrainei.

Analistul Gallyamov a declarat ca indepartarea semnelor foarte vizibile de razboi ar putea fi o modalitate de a pregati populatia pentru infrangerea militara – sau cel putin pentru absenta unei victorii clare.

„Cand simbolurile vizuale sunt eliminate, interesul publicului va scadea si oamenii vor acorda mai putina atentie la ceea ce se intampla cu adevarat”, a declarat Gallyamov.

Comentarii: