„Putin se afla pe marginea prapastiei”. Invadarea Ucrainei ar declansa un razboi de guerrilla fara precedent in istorie – Editorial The Washington Post

politica

The Washington Post, cea mai influenta publicatie din Statele Unite, avertizeaza ca Vladimir Putin s-ar confrunta cu un dezastru daca va indrazni sa invadeze Ucraina. Pe langa masivele pierderi economice si politice, Rusia se va confrunta cu forte extrem de puternice de guerrilla, nu mai putin de 1,4 milioane de oameni sunt inarmati in Ucraina.

Confruntarea periculoasa cu privire la Ucraina pare sa continue si dupa summitul virtual de marti dintre Putin si presedintele Biden. Pozitia initiala a Casei Albe a fost laconica si lipsita de transparenta. In declaratie se spunea ca Biden si-a exprimat „ingrijorarea profunda” cu privire la actiunile Rusiei si a avertizat ca Statele Unite si aliatii sai „vor raspunde cu masuri economice puternice si alte masuri in cazul unei escaladari militare”.

De asemenea, Biden „a facut apel la de-escaladare si la o revenire la diplomatie”. Oficialii americani au declarat ca acest lucru inseamna o noua incercare de a pune in aplicare protocoalele de la Minsk din 2014 si 2015, semnate dupa ce Rusia a cucerit Crimeea si a sponsorizat un razboi prin intermediari in estul Ucrainei. Aceasta diplomatie va necesita noi discutii, a precizat Casa Alba.

Va lua Putin aceasta cale in urmatoarele saptamani si luni? Sau va continua sa ameninte cu invazia daca nu va obtine promisiunea formala ca Ucraina nu va adera niciodata la NATO – lucru pe care Biden l-a exclus? (…) Liderii incapatanati si inflacarati fac uneori lucruri stupide.

Sa ne imaginam ca, in pofida diplomatiei telefonice de marti, Putin este suficient de nesabuit pentru a intra in Ucraina cu cei 175.000 de soldati despre care serviciile secrete americane spun ca este gata sa intre in lupta. Ce s-ar intampla atunci?

Putin s-ar confrunta in primele zile cu un razboi murdar chiar in Ucraina. Armata ucraineana nu se compara cu cea a Rusiei, dar este mult mai puternica decat cea cu care s-a confruntat cand a cucerit Crimeea in 2014. Ucraina are o pregatire mai buna, echipamente, abilitati de razboi electronic si o experienta mai mare pe campul de lupta decat inainte.

Putin, in mod ciudat, a renuntat la abordarea invizibila care a functionat in 2014. Prin masarea a aproape 100.000 de soldati la granita, el a dispretuit tacticile de zona gri ale razboiului hibrid – „oamenii verzi” care au capturat rapid obiective-cheie din Crimeea. El nu mai poate juca acest joc hibrid acum, deoarece serviciile de informatii americane au dezvaluit planurile sale secrete pentru un razboi la scara larga.

Ucraina are, de asemenea, un serviciu de informatii militare agresiv, comandat de generalul de brigada Kyrylo Budanov. Acesta a planificat anul trecut o operatiune indrazneata de capturare a mercenarilor rusi care au luptat in interiorul Ucrainei. Desi a esuat, a fost o mostra a ceea ce ar putea face agentii sub acoperire ucraineni intr-un conflict real.

Citeste mai multe detalii: CNN: Spectaculoasa operatiune menita sa captureze 32 de mercenari rusi, criminali de razboi in estul Ucrainei. Lukasenko a crezut ca Moscova i-a pus gand rau

Dincolo de lupta impotriva trupelor in uniforma si a agentilor de informatii, Putin s-ar confrunta probabil cu un razboi de gherila prelungit din partea militiilor ucrainene. Surse bine informate estimeaza ca peste 400.000 de ucraineni pro-Kiev au primit cel putin o anumita pregatire de la incursiunea Rusiei din 2014 si ca exista cel putin 1 milion de arme in maini private, inclusiv AK-47 si alte arme automate furate din depozitele guvernamentale. Nu mai putin de 15 grupari de militie sunt raspandite in intreaga tara – unele virulent de dreapta, dar toate capabile sa faca ravagii, subliniaza The Washington Post.

„Dincolo de raspunsul SUA si al aliatilor, ucrainenii vor lupta cu inversunare”, spune William B. Taylor, fost ambasador al SUA la Kiev. El prezice „un razboi de gherila cu siguranta daca rusii invadeaza si incearca sa ramana”.

Putin s-ar confrunta cu riscuri imediate pe campul de lupta, dar consecintele pe termen lung ar putea fi mult mai grave, chiar daca ar instala un guvern aservit Moscovei. Daca Biden si-ar pune in aplicare amenintarile, economia Rusiei ar fi distrusa. Niciodata puternica sub Putin, ar deveni slaba pe masura ce o Europa unita si Statele Unite ar impune sanctiuni care, potrivit unor surse, ar putea include taierea Rusiei de la sistemul SWIFT de plati internationale – transformand-o literalmente intr-un stat paria.

O Rusie care ar intra in razboi in Ucraina ar avea doar China ca aliat de incredere. Acest lucru l-ar putea consola pe Putin, dar ar trebui sa-l panicheze pe presedintele chinez Xi Jinping. Axa China-Rusia ar cimenta o lume „decuplabila” in care Statele Unite si democratiile avansate tehnologic ar avea un avantaj urias, si probabil de durata, fata de Moscova si Beijing.

Si, in cele din urma, exista factorul X: pericolul ca un razboi in Ucraina sa se intoarca in Rusia si Belarus. Sondajele efectuate de Centrul Levada din Moscova arata ca operatiunile lui Putin de a suprima Ucraina nu par sa aiba un sprijin majoritar in Rusia. Pe masura ce numarul victimelor ar creste, la fel ar creste si presiunea politica asupra lui Putin si a prietenilor sai autoritari.

Mergand la summitul virtual de marti, multi comentatori il vedeau pe Putin la volan impotriva unor Statele Unite slabite. Biden are problemele sale, dar Putin ar fi foarte prost daca si-ar imagina ca un razboi in Ucraina va fi floare la ureche.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: