externe

Putin si Xi Jinping au batut palma. China nu doreste ca NATO sa se extinda, Rusia nu accepta faptul ca Taiwanul este o tara independenta

China a anuntat vineri ca sustine Rusia in opozitia fata de continuarea extinderii NATO. Moscova si Beijingul au emis o declaratie in care se arata ca au ajuns la un acord asupra unei serii de probleme in timpul vizitei lui Vladimir Putin, care participa la Jocurile Olimpice de iarna, anunta BBC.

De asemenea, in declaratie, Moscova a subliniat ca sustine pozitia Chinei cu privire la Taiwan si se opune independentei insulei. Declaratia vine pe fondul tensiunilor legate de Ucraina. Rusia neaga faptul ca planuieste sa invadeze.

Putin si Xi Jinping a au purtat discutii inainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor de iarna. Kremlinul a declarat ca discutiile dintre cei doi lideri au fost „foarte calde” si constructive.

Declaratia comuna a celor doua tari acuza NATO de adoptarea unei ideologii de Razboi Rece si afirma, de asemenea, ca sunt preocupate de pactul de securitate Aukus intre SUA, Marea Britanie si Australia.

De asemenea, Rusia a declarat ca sustine politica Beijingului „O singura China”, care afirma ca Taiwanul este o provincie separatista care, in cele din urma, va face parte din nou din China.

Cu toate acestea, Taiwanul se considera o tara independenta, cu propria constitutie si lideri alesi in mod democratic.

„Nu exista domenii interzise de cooperare”, se arata in declaratie, potrivit unei traduceri a Kremlinului.

Cu toate acestea, declaratia ruso-chineza nu se refera la Ucraina, subiect al escaladarii tensiunilor dintre Rusia si Occident.

Pe fondul unui razboi al declaratiilor din ce in ce mai acut, SUA au acuzat miercuri Rusia ca planuieste sa organizeze un fals atac in Ucraina, pe care l-ar folosi pentru a justifica o invazie.

Rusia a negat ca planuieste sa fabrice un atac, iar SUA nu au furnizat dovezi pentru a sustine afirmatia.

Vestea presupusului complot a venit la o zi dupa ce SUA au declarat ca vor trimite mai multe trupe in Europa de Est pentru a sprijini aliatii din alianta defensiva NATO.

Rusia a declarat ca miscarea a fost „distructiva” si a aratat ca ingrijorarile sale cu privire la extinderea spre est a NATO sunt justificate.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

„Nevastuica salbatica”. Pilotii ucraineni folosesc acum tactici americane din razboiul din Vietnam: „Ucraina invata in mod clar din gandirea militara occidentala”

Ucraina a inceput sa foloseasca impotriva armatei rusesti tactici americane din razboiul din Vietnam, informeaza…

17 minute ago

Dosar penal in urma nuntii din Buzesti. Cum explica politia faptul ca nu a intervenit cand traficul a fost blocat de masinile nuntasilor – Video

Politia Teleorman anunta ca a dechis dosar penal pentru "blocarea sau ingreunarea circulatiei" in cazul…

6 ore ago

Unii deputati germani vor ca NATO sa doboare, din Polonia si Romania, dronele rusesti care ataca vestul Ucrainei: „Si Israelul a fost ajutat de SUA, Franta si Marea Britanie”

Deputatii germani din partea partidelor din arcul guvernamental "Verzii" si "Democratii Liberi", precum si din…

4 ore ago

SUA: Super-dronele care pot atinge 800 km/h, acestea sunt dotate cu inteligenta artificiala si pot inlocui rachetele de croaziera mult mai scumpe

Compania Mayman Aerospace, cu sediul in sudul Californiei, a prezentat noua sa gama de drone…

2 ore ago

Campanie disperata de imagine: Ciolacu a mers la Florin Piersic la spital. Si Piedone s-a agatat de imaginea lui Piersic

Premierul Marcel Ciolacu i-a facut duminica o vizita actorului Florin Piersic, care este internat in…

7 ore ago

Rusii au ocupat inca patru sate in regiunea Harkov. Ucrainenii sustin ca „inamicul nu a reusit sa strapunga frontul”

Ministerul rus al Apararii a anuntat duminica ocuparea a inca patru sate in provincia Harkov…

2 ore ago