externe

Putin vrea sa ia masuri dure contra imigratiei dupa atacul de la Moscova. Acest lucru ar agrava si mai mult deficitul de forta de munca al Rusiei

Reprimarea imigratiei in Rusia ar putea sfarsi prin a da o alta lovitura serioasa economiei sale, in conditiile in care natiunea sufera deja de o lipsa severa de muncitori, relateaza Business Insider.

Kremlinul a semnalat ca va inaspri restrictiile privind imigrantii care vin in Rusia, dupa ce un atac terorist la un concert din Moscova a ucis peste 140 de persoane si a ranit peste 100. Autoritatile ruse au declarat ca s-a constatat ca unii dintre atacatori aveau actele de imigrare expirate, a relatat Bloomberg.

Legiuitorii lucreaza acum la adoptarea unor noi reguli care impun migrantilor sa inregistreze un profil digital cu date biometrice pentru a putea lucra in Rusia. Intre timp, Rusia a inregistrat o intensificare a deportarilor, instantele din Sankt Petersburg ordonand ca 466 de migranti sa paraseasca Rusia de la atac, potrivit postului de presa independent rus Meduza.

Aceste masuri ar putea afecta in cele din urma economia Rusiei, care se confrunta cu o lipsa acuta de lucratori disponibili. Forta de munca a natiunii avea un deficit de aproape 5 milioane de persoane la sfarsitul anului 2023, potrivit unei estimari a ziarului rusesc Izvestia.

Rusia a devenit si mai dependenta de muncitorii migranti de la invazia sa in Ucraina, care a determinat aproape un milion de rusi sa paraseasca tara in 2022. Natiunea are acum in jur de 3,5 milioane pana la 5 milioane de lucratori migranti, a estimat Bloomberg Economics, desi doar 1,7 milioane sunt inregistrati in statisticile oficiale.

Economistii au avertizat cu privire la consecintele pe termen lung ale deficitului de forta de munca din Rusia, care ar putea sa afecteze si mai mult perspectivele de crestere ale natiunii. Pierderea a doar 300.000 de lucratori in plus ar putea reduce PIB-ul natiunii cu 0,2% in urmatorul an, a estimat Bloomberg, ceea ce ar putea, de asemenea, sa alimenteze inflatia si sa mentina ratele dobanzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.

Aceste consecinte sunt o dovada a numeroaselor moduri in care Rusia a platit pretul pentru invazia sa in Ucraina. Desi cheltuielile militare au sustinut economia Rusiei pe termen scurt, acest lucru nu poate dura la nesfarsit, au avertizat recent cercetatorii europeni, care au prezis o traiectorie de crestere mult mai lenta pentru Moscova in 2024.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protest in Piata Victoriei: „Invatati sa numarati”/ „Democratie, nu hotie”. Ciolacu refuza sa il demita pe Grebla

Cateva sute de persoane protesteaza, vineri seara, in Piata Victoriei, in legatura cu numeroasele nereguli…

3 ore ago

Premiera, Ciolacu a dat afara o PSD-ista. Directoarea adjuncta a DNSC a fost acuzata de fostul ambasador SUA ca este o „sustinatoare a comunistilor chinezi”

Maria-Manuela Catrina a fost eliberata, la cerere, din functia de director adjunct al directorului Directoratului…

4 ore ago

Italia neaga ca ar fi eliminat referintele la LGBTQ si la avort din declaratia G7

Guvernul de extrema dreapta al Italiei a negat ca a eliminat referirile la avort si…

4 ore ago

SUA sanctioneaza o grupare israeliana pentru atacurile asupra ajutoarelor umantare pentru Gaza

SUA au impus sanctiuni unui grup israelian despre care spune ca a atacat convoaiele cu…

4 ore ago

Timisoara: Masina parcata pe linia de tramvai, mutata de calatori si de trecatori

O masina parcata aiurea, pe o strada din Timisoara, a fost luata pe sus de…

4 ore ago

Tatal lui Dragos Savulescu a murit in masina, cadavrul a zacut apoi pe trotuar peste 2 ore in asteptarea INML

Situatie revoltatoare in Bucuresti, vineri seara. Un barbat a murit in masina, insa dupa ce…

4 ore ago