Qatar preseaza Hamas cu privire la eliberarea civililor
Mediatorii din Qatar indeamna Hamas sa accelereze ritmul eliberarii ostaticilor pentru a include femeile si copiii detinuti in Gaza si sa faca acest lucru fara a se astepta la concesii din partea israelienilor, potrivit a trei diplomati si o sursa din regiune familiarizata cu discutiile, in timp ce Israelul pregateste un asalt terestru asupra enclavei, potrivit Reuters.
Qatar, in coordonare cu SUA, conduce discutii de mediere cu Hamas si oficiali israelieni cu privire la eliberarea a peste 200 de ostatici capturati in atacul gruparii palestiniene din 7 octombrie.
Hamas a eliberat luni doua israelience, dupa ce vineri a eliberat alte doua femei cu dubla cetatenie israeliana si americana.
Qatar discuta acum eliberarea mai multor civili, a declarat marti pentru Reuters o a cincea sursa, dupa ce a fost informata cu privire la negocieri. Sursa a spus ca discutiile progreseaza.
Discutiile nu includ soldatii israelieni retinuti de Hamas. Hamas spune ca acestia sunt active strategice pe care grupul le poate schimba in cele din urma pentru concesii majore din partea Israelului.
Aproximativ 222 de persoane cu varste cuprinse intre 9 luni si 85 de ani au fost sechestrate pe 7 octombrie, cand militantii Hamas au atacat in sudul Israelului, omorand civili, inclusiv copii in casele lor.
Ca raspuns, Israelul a lansat un bombardament asupra Gazei care a ucis peste 5.700 de oameni, a ingropat familii in daramaturile blocurilor lor, a mutilat mii de oameni si a stramutat un milion. Acum planuieste un atac la sol pentru a distruge Hamas.
Printre argumentele pe care Qatarul le-ar putea folosi in contactele sale cu Hamas este ca eliberarea unui grup mare de ostatici civili ar usura miscarile grupului in confruntarea cu Israelul.
Hranirea si gazduirea captivilor si ingrijirea celor raniti sunt dificile pentru Hamas intr-un moment in care se pregateste pentru un atac israelian si exista putine alimente sau medicamente pentru cei 2,3 milioane de oameni din Gaza, au spus diplomatii si sursa.
Urmarirea captivilor, tinuti de mai multe grupuri in diferite locatii, face aceasta sarcina si mai impovaratoare, au spus trei dintre surse.
Potrivit unei surse din regiune, Hamas nu anticipase luarea de atat de multi ostatici si nu facuse pregatiri pentru atator persoane. Oficialii israelieni au spus ca multi dintre captivi ar putea fi tinuti in tunelurile de sub Gaza.
Cand luptatorii sai au navalit in Israel pe 7 octombrie, „Hamas nu se astepta ca operatiunea sa aiba un succes atat de mare. Acum au toti acesti ostatici si nu stiu ce sa faca cu ei”, a adaugat sursa din regiune.
Qatar a mai argumentat Hamas ca o eliberare mare a civililor ar putea aduce beneficii diplomatice, aratand grupul, vazut ca o organizatie terorista de multe tari occidentale, ca fiind sensibil la preocuparile umanitare internationale cu privire la captivitatea copiilor si a altor necombatanti.
La Ierusalim, un oficial israelian a spus ca Hamas foloseste criza ostaticilor pentru propaganda, incercand sa se prezinte ca uman prin eliberarea catorva oameni. Oficialul a descris acest lucru drept „razboi psihologic nazist”.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Matthew Miller, a declarat luni reporterilor ca Washingtonul vrea „sa vada toti ostaticii eliberati. Vrem sa-i vedem eliberati neconditionat si vrem sa-i vedem eliberati cat mai curand posibil”, a spus Miller.
Purtatorul de cuvant al Hamas, Osama Hamdan, a declarat sambata ca soarta militarilor israelieni captivi este legata de un posibil schimb de prizonieri si, in orice caz, nu va fi discutata pana cand Israelul nu va inceta sa atace Gaza.
Qatarul, care are obiective ambitioase de politica externa, are o linie directa de comunicare cu Hamas si Israel.
O prioritate a SUA este sa acorde mai mult timp pentru negocierile privind eliberarea ostaticilor, sfatuind Israelul sa amane atacul la sol si tin Qatarul la curent cu acest efort, in timp ce statul din Golf incearca sa medieze eliberarile suplimentare de ostatici.