Racheta nord-coreeana a ajuns in spatiu. Fotografie facuta de pe focusul rachetei lui Kim Jong-Un. SUA promite ca va reactiona

externe

Coreea de Nord a publicat fotografii de la bordul rachetei lansate la sfarsitul saptamanii trecute. Imaginile neobisnuite, realizate din spatiu, arata parti din peninsula coreeana si din zonele inconjuratoare, noteaza BBC.

Phenian a confirmat luni ca a testat o racheta balistica cu raza intermediara de actiune Hwasong-12 (IRBM). La putere maxima, aceasta poate parcurge mii de kilometri, putand atinge zone precum teritoriul american Guam.

Phenian a efectuat un numar record de sapte lansari de rachete numai in ultima luna – o activitate intensa care a fost condamnata cu fermitate de SUA, Coreea de Sud, Japonia si alte natiuni ONU interzice Coreei de Nord sa efectueze teste balistice si nucleare si a impus sanctiuni stricte. Dar statul din Asia de Est sfideaza in mod regulat interdictia.

Coreea de Sud si Japonia au fost primele care au raportat lansarea duminica, dupa ce au detectat-o in sistemele lor antiracheta. Acestea au estimat ca a zburat pe o distanta moderata pentru un IRBM, acoperind o distanta de aproximativ 800 km si atingand o altitudine de 2.000 km inainte de a ateriza in apele din largul Japoniei. La putere maxima si pe o traiectorie standard, racheta poate parcurge pana la 4.000 km.

Coreea de Nord a confirmat luni lansarea rachetei prin intermediul presei sale de stat.  Agentia de stiri de stat KCNA a declarat ca testul de racheta a fost lansat pentru a „verifica acuratetea sa”. Aceasta a fost orientata in mod deliberat pentru a ateriza la distanta „avand in vedere securitatea tarilor vecine”.

Mass-media de stat a publicat, de asemenea, imagini rare  despre care a spus ca sunt realizate de o camera montata pe focosul rachetei. Una dintre imagini arata momentul lansarii, iar alta pare sa arate racheta in plin zbor, luata de sus.

Liderul Kim Jong-Un nu a fost prezent la ceremonia lansarii de duminica.

Lansarea de duminica ar putea fi un preludiu la provocari mai mari din partea Coreei de Nord, cum ar fi teste nucleare si de rachete cu raza lunga de actiune care reprezinta o amenintare directa la adresa continentului american, scrie si Associated Press. Nordul incearca sa exercite presiuni suplimentare asupra administratiei Biden pentru a obtine o reducere a sanctiunilor sau recunoasterea internationala ca stat nuclear legitim.

Agentia oficiala de stiri Korean Central News Agency a declarat ca scopul testului a fost verificarea preciziei generale a rachetei Hwasong-12.

Coreea de Nord a declarat ca racheta a fost lansata spre apele din largul coastei sale estice, sub un unghi inalt, pentru a evita survolarea altor tari. Nu a oferit alte detalii.

Racheta Hwasong-12 este o arma sol-sol cu capacitate nucleara, cu o raza maxima de actiune de 4.500 de kilometri atunci cand este lansata pe o traiectorie standard. Este o distanta suficienta pentru a ajunge in Guam, unde se afla bazele militare americane care, in vremuri de tensiuni trecute, au trimis avioane de razboi avansate in Peninsula Coreeana in demonstratii de forta. In august 2017, la apogeul animozitatilor cu administratia de atunci a lui Trump, Coreea de Nord a amenintat ca va face „un foc invaluitor” in apropiere de Gaum cu rachete Hwasong-12.

In ultimele luni, Coreea de Nord a lansat o varietate de sisteme de armament si a amenintat ca va ridica un moratoriu de patru ani privind testele de armament mai serioase, cum ar fi exploziile nucleare si lansarile de rachete balistice intercontinentale. Lansarea de duminica a fost cea de-a saptea runda de lansari de rachete ale Nordului numai in luna ianuarie, iar alte arme testate recent includ o racheta hipersonica in curs de dezvoltare si o racheta lansata de pe submarin.

Coreea de Nord a promis public ca va adauga in arsenalul sau rachete balistice intercontinentale si focoase nucleare mai puternice. Printre acestea se numara un ICBM cu raza de actiune mai lunga si capacitate de lovitura de precizie, un ICBM cu combustibil solid care imbunatateste mobilitatea armei, o racheta cu mai multe focoase, un satelit de spionaj si un focos supradimensionat.

Dupa lansarea de duminica, oficialii de la Casa Alba au declarat ca au vazut ultimul test de racheta ca parte a unei serii de provocari din ce in ce mai ingrijoratoare din ultimele luni.

Administratia Biden planuieste sa raspunda la ultimul test de racheta in zilele urmatoare printr-o actiune nespecificata menita sa demonstreze Nordului ca guvernul SUA este angajat in ceea ce priveste securitatea aliatilor din regiune, potrivit unui oficial de rang inalt al administratiei care a informat reporterii sub rezerva anonimatului.

Oficialul a declarat ca administratia a considerat testul cu racheta de duminica drept cel mai recent dintr-o serie de provocari pentru a incerca sa obtina o reducere a sanctiunilor din partea SUA. Administratia Biden a facut din nou apel la Coreea de Nord sa revina la discutii, dar a precizat ca nu considera ca genul de summituri intre lideri pe care Donald Trump le-a avut cu Kim ca fiind constructive in acest moment.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: