Racheta taiwaneza „ucigasa de portavioane”, proiectata sa scufunde nave de razboi, trimisa in China pentru reparatii

externe

O componenta cruciala a unuia dintre puternicele sisteme de rachete anti-nava ale Taiwanului a fost trimisa in China pentru reparatii, ceea ce a provocat temeri cu privire la o posibila scurgere de informatii privind performantele sistemului de armament, scrie The EurAsian Times.

Racheta anti-nava Hsiung-Feng III (Brave Wind III) a fost proiectata si produsa de Institutul National de Stiinta si Tehnologie Chung-Shan din Taiwan (NCSIST).

Raza de actiune a acestei rachete supersonice, care poate lovi atat tinte terestre, cat si maritime, este de 250 de mile, ceea ce este suficient pentru a traversa stramtoarea Taiwan pe latime si lungime. Datorita vitezei sale supersonice, racheta si-a castigat porecla de „Carrier Killer” si poate transporta o incarcatura utila de 500 de kilograme care poate penetra blindajele.

Cu toate acestea, Mirror Media a relatat pe 4 ianuarie ca teodolitele folosite pentru calibrarea rachetelor au fost expediate in China de catre un producator elvetian pentru a fi reparate din cauza unor defectiuni.

Presa taiwaneza si-a exprimat ingrijorarea ca aceasta miscare ar putea expune date critice din testele rachetelor, punand in pericol securitatea nationala a Taiwanului.

Componenta in cauza este produsa de compania elvetiana Leica Geosystems. Aceasta este utilizata frecvent in constructiile navale, in industria aerospatiala si in alte industrii de productie pentru a masura cu exactitate obiecte mari.

Leica Builder T100/T200 este teodolitul electronic de top al companiei, cu optica telescopica remarcabila, care poate masura rapid si precis o varietate de azimuturi in doar 0,5 secunde.

Recent, Ministerul Apararii Nationale a marit numarul de teodolite de telemetrie noi pe care le achizitioneaza pentru unitatile de artilerie, a raportat Taiwan News.

NCSIST a descoperit ca stifturile de conectare a doi teodoliti Leica se slabisera. Intre inceputul lunii decembrie 2021 si sfarsitul lunii februarie 2022, un distribuitor al companiei din districtul Xindian din New Taipei City a returnat produsele in Elvetia pentru ca Leica Geosystems sa efectueze intretinerea.

Surse care cunosc situatia au declarat ca reparatiile au fost finalizate rapid, iar cele doua teodolite au fost returnate la NCSIST in februarie si, respectiv, mai 2022. Masuratorile rachetelor Hsiung Feng de catre teodolite au fost normalizate odata ce instrumentele au fost reparate.

Totusi, abia in septembrie 2022, membrii personalului NCSIST s-au uitat pe formularul de declaratie de import si pe alte documente furnizate de centrul de intretinere al Leica Geosystems si au observat ca ceva nu era in regula.

Documentele aratau ca dispozitivele fusesera returnate in Taiwan din orasul chinez Qingdao din provincia Shandong.

Acest lucru indica faptul ca dispozitivul a fost fie reparat in China, fie trimis in Taiwan prin China, unde armata chineza ar fi avut acces la informatii privind rachetele sau alte specificatii.

Intr-un comunicat de presa din 4 ianuarie, NCSIST a precizat ca teodolitul este un instrument de corectie optica utilizat pentru a masura corpul rachetei, cutia de lansare, cadrul si alte componente de pe linia sa de asamblare a productiei si ca nu este utilizat pentru a stabili locatia actuala a rachetei Hsiung Feng.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: