Radiatii periculoase, in plina canicula. Se mentine COD GALBEN

news

Municipiul Bucuresti si 12 judete din estul si sudul tarii se vor afla duminica sub Cod Portocaliu de canicula si disconfort termic accentuat, iar in 14 judete din Oltenia, Muntenia, Moldova si Dobrogea se va mentine avertizarea Cod Galben.

Valul de canicula care s-a abatut asupra Romaniei a adus, sambata, temperaturi extreme de peste 40 de grade Celsius in marile orase, in timp ce radiatiile ultraviolete au ajuns la un nivelul periculos.

Temperaturile resimtite sambata,  la ora 12.00, sunt absolut terifiante. La Arad se inregistrau 43 de grade Celsius, in timp ce in Timisoara si Oradea mercurul din termometre indica 46, respectiv 45 de grade. 42 de grade erau la Bucuresti si Craiova, iar in Focsani si Iasi temperaturile erau de 41 de grade.

„Cerul este lipsit de nori, ceea ce favorizeaza atingerea nivelului de 8 a radiatiilor ultraviolete in sudul tarii si pe litoral. Pentru ca vorbim de o scara de la 1 la 11, nivelul 8 al radiatilor este mare mai ales la populatia care se expune la soare. In plus, pe litoral ultravioletele sunt amplificate de nisip si luciul apei, de aceea nu este bine sa stam pe plaja, mai ales cu copii mici”, a declarat meteorologul Romania TV Gabriela Bancila.

(w500) Nivelul de

Se inregistreaza peste 35 de grade in foarte multe localitati, insa temperaturile sunt inregistrate in statiile ANM, la 2 metri de sol, sol cu verdeata si umbra. Astfel, ca temperatura real resimtita este cu pana la 10 grade mai mare, mai ales in aglomerarile urbane.

Luni, 27 iulie, vremea se va mentine caniculara in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum si in sudul Moldovei. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: