Radicalii maghiari din Ardeal, un nou atac la adresa lui Iohannis: „Vrea stare de razboi, sa aresteze liderii Opozitiei”

politica

Copresedintii Aliantei Maghiare din Transilvania (AMT), alcatuita din Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) si Partidul Civic Maghiar (PCM), au solicitat, printr-o scrisoare, presedintelui Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, „sa adopte o pozitie ferma si neintarziata impotriva discursului de instigare la ura, rostit de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis”, transmite MTI, citata de Rador.

Scrisoarea a fost comunicata duminica dupa-amiaza de Biroul de Presa al AMT. Copresedintii aliantei, Istvan Csomortanyi (presedintele PPMT) si Janos Mezei (presedintele PCM) considera ca „discursul instigator la ura, rostit” de seful statului roman are un impact grav asupra relatiilor romano-maghiare.

„Avem convingerea ca Partidul Popular European trebuie sa protejeze ferm valorile europene si nu trebuie sa tolereze discursul instigator la ura al liderilor de stat din familia politica a PPE”, se mai arata in scrisoare. Potrivit politicienilor maghiari, Klaus Iohannis a fost condus, probabil, de mai multe obiective in declaratia sa anti-maghiara, insa toate acestea sunt incompatibile cu valorile europene.

In opinia celor doi lideri este posibil ca intentia sefului statului roman sa fie, pe langa denigrarea Partidului Social Democrat (PSD), reaprinderea flacarii adversitatii romano-maghiare, iar concomitent cu aceasta „instalarea unei stari de razboi”. Potrivit celor doi lideri, este de imaginat ca seful statului astfel incearca sa pregateasca tara pentru arestarea liderilor de opozitie, care – in opinia sa – reprezinta un risc la adresa securitatii nationale.

Copresedintii ATM mai cred ca Klaus Iohannis „i-a umilit pe maghiarii care traiesc in Romania ca o comunitate nationala autohtona, care este mandra de limba sa materna, de traditiile istorice multiculturale, si este toleranta, prin faptul ca s-a adresat in limba maghiara catre PSD si a spus ca cei din acest partid sunt tradatorii tarii”.

Potrivit copresedintilor Aliantei Maghiare din Transilvania, politica anti-maghiara ridicata la nivel de stat, care prezinta multe similitudini cu discursurile si actiunile rasiste, antisemite si anti-romi, are o traditie serioasa in Romania.

„La aplicarea acestei politici scopul este intotdeauna obtinerea unui capital politic, chiar si cu pretul instigarii la conflicte etnice. Este acceptabil acest tip de practici in opinia presedintelui Partidului Popular European? Daca nu este acceptabil, va rugam sa actionati neintarziat!”, au precizat copresedintii ATM in incheierea scrisorii adresate prsedinteleui PPE, Donald Tusk.

Partidul Civic Maghiar este printre cele mai radicale factiuni ale comunitatii maghiare, fiind formatiunea care face cele mai puternice presiuni pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

Mai mult despre: ,


Comentarii: