Rafila sustine ca niciun doctor de la „Matei Bals” n-a luat spaga: „Nu am auzit sa existe asa ceva”

politica

Deputatul PSD Alexandru Rafila a sustinut, la Digi24, ca nu a auzit niciodata ca vreun doctor de la „Matei Bals” sa fi luat spaga. „Nu am auzit sa existe in Institutul Matei Bals”, a sustinut Rafila, care a lucrat si el la Matei Bals.

“Nu a disparut complet plicul, dar s-a redus foarte mult. Si cred ca si motivatia sau explicatia pentru care plicul era acceptat de multe ori a disparut. Pentru ca, in momentul de fata, salariile medicilor, cel putin, si ale asistentilor medicali, intr-o anumita masura, se apropie de salariile din Uniunea Europeana. Sa ne gandim ca, totusi, in Romania costul vietii este mai mic decat in alte tari. Exista acel indicator, paritatea puterii de cumparare, care plaseaza un astfel de venit, cum este venitul din domeniul medical, intr-o zona de confort. Oamenii isi pot permite sa mearga intr-o vacanta sau sa se instruiasca, sa mearga la o conferinta, sa-si procure cartile sau revistele de care au nevoie si bineinteles ca lucrul asta a avut un impact evident.

Eu pot sa va spun exemplul de la Institutul Matei Bals, nu vreau sa ma refer la alti colegi, si sa stiti ca la Institutul Matei Bals, cel putin, eu nu am auzit despre niciun coleg care ar… sunt doua lucruri diferite, conditionarea este una si este perfect culpabila si nu trebuie sa existe niciun fel de toleranta despre conditionarea actului medical in legatura cu un venit ilicit, dar nici macar acceptarea unor atentii, bani, ca asta m-ati intrebat, nu am auzit sa existe in Institutul Matei Bals”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Rafila a fost seful Laboratorului Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”.

Premierul Florin Citu anunta ca a mers, sambata, la Institutul „Matei Bals” pentru a se asigura ca nu va exista pauza in ceea ce priveste ancheta in cazul incendiului care a avut loc in urma cu o zi.

De asemenea, el arata ca vinovatii vor suporta consecintele.

„Astazi am fost sa vad ce s-a intamplat la Institutul Matei Bals. Am mers pentru a ma asigura ca nu le lipseste nimic celor care cerceteaza cauza incendiului si ca nu va exista pauza in aceasta ancheta. Avem nevoie de adevar cat mai repede. Am discutat cu managerul institutului, Maria Nitescu, si cu doctorul Apostolescu, care a fost de garda in noaptea incendiului”, a scris premierul, sambata, pe Facebook.

Citu mentioneaza ca mai sunt multe lucruri de facut in spitale si subliniaza ca expresia „merge si asa” trebuie sa dispara din mentalitatea care se reflecta in modul de lucru din institutiile statului.

„Este nevoie de criterii de performanta urgent si le voi introduce. Salariile mari din sectorul public, comparativ cu sectorul privat, trebuie justificate de un mod de lucru profesionist. Indiferent de domeniul de activitate. Si va promit: vinovatii vor suporta consecintele, indiferent de functia pe care o au. Nimeni nu este mai presus de lege, iar in mandatul meu se va si materializa acest principiu”, a mai scris el.

Sase oameni au murit in urma incendiului care a avut loc vineri dimineata la Institutul „Matei Bals” si 53 au fost transferati catre alte spitale.

Mai mult despre:

Comentarii: