Raluca Pruna are un motiv solid pentru a cere demisia lui Toader: „Am asteptat 10 zile, ministrul a preferat sa minta o natiune intreaga”

politica

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, cere public demisia actualului ministru Tudorel Toader si precizeaza ca acesta a mintit „o natiune intreaga” in privinta procedurii de numire a lui Augustin Lazar in functia de procuror general, in 2016, despre care a spus ca a fost nelegala.

„Cer public demisia ministrului Tudorel Toader. Parchetul General a publicat scrisoarea trimisa pe 17 februarie 2016 de ministrul justitiei catre Parchete, pentru declansarea procedurii de selectie a procurorului general. E clar in scrisoare ce trebuia sa cuprinda dosarul de candidat trimis la MJ: CV si scrisoare de intentie. Toader a spus ca din dosar lipsea calificativul la ultima evaluare si ca exista o ordonanta de clasare. Si a afirmat ca pentru aceste motive procedura ar fi fost nelegala. Am asteptat 10 zile, l-am invitat public pe Ministrul Toader sa isi clarifice acuzatiile. A tacut. Scrisoarea care clarifica se afla la Ministerul Justitiei in tot acest timp. Toader a preferat sa o ignore si sa minta o natiune intreaga. Invit acum, ca am clarificat procedura de numire, sa revenim la identificarea temeiului legal al revocarii procurorului general. Nu conteaza numele, nici persoana. Conteaza institutiile”, a scris Raluca Pruna, pe Facebook.

Precizarile vin dupa ce Parchetul General a publicat, pe site-ul institutiei, documentele care arata criteriile, conditiile si documentele pe care Ministerul Justitiei le-a solicitat lui Augustin Lazar, in aprilie 2016, cand a candidat pentru functia de procuror general, pentru a demonstra ca procedura a fost legala.

„Urmare a afirmatiilor manipulatorii lansate in mass-media, aratam care au fost ,,Criteriile, conditiile si documentele solicitate de catre Ministerul Justitiei pentru desfasurarea procedurii de numire, in aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – procedura legala si transparenta”, se arata pe site-ul Parchetului General.

Intre documentele prezentate se numara adresa formulata de ministrul Justitiei de la acea vreme, Raluca Pruna, si lista criteriilor si calendarul procedurii de recrutare pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In adresa transmisa de Pruna se arata ca un candidat trebuie sa aiba un dosar care sa contina CV, o scrisoare de intentie.

Precizarile vin dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca procurorul general ar fi trebuie sa raspunda daca acuzatiile la adresa sa sunt sau nu adevarate, precizand ca el, daca ar fi fost ministru al Justitiei la momentul respectiv si primea un dosar incomplet, nu l-ar fi primit deloc.

„Ar fi trebuit sa spuna daca afirmatiile facute sunt sau nu adevarate. Adica noi riscam sa tragem concluzii ianinte de a vedea daca spusele sunt adevarate sau nu. Legea spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse in dosar si se primeste doar un cv la email in dosarul atasat. Daca nu era complet dosarul eu personal, ca ministru, nu primeam dosarul. Sigur pot fi aduse si multe alte argumente”, a declarat Tudorel Toader, la intrarea in CSM.

Ministrul Justitiei a declansat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar in 24 octombrie.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: