Raport ISW: criza migrantilor de la granita cu Finlanda, declansata de Rusia, face parte dintr-un amplu plan al Kremlinului de destabilizare a tarilor NATO

externe

azilanti, Rusia, Finlanda, granita, destabilizare, razboi hibrid, NATO

Tacticile de razboi hibrid ale Moscovei la granita dintre Finlanda si Rusia fac probabil parte dintr-un obiectiv mai larg de destabilizare a tarilor NATO din apropierea granitelor Rusiei, a declarat Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) in raportul sau din 20 noiembrie.

Tensiunile actuale dintre Rusia si Finlanda sunt in mare parte rezultatul faptului ca Rusia a creat o criza artificiala a migrantilor la granita Finlandei, a declarat ISW. Finlanda a inceput sa inchida punctele de trecere a frontierei la 17 noiembrie si a anuntat planuri de a construi garduri de-a lungul granitei cu Rusia la 19 noiembrie.

Masura a fost luata dupa ce autoritatile finlandeze au raportat un aflux de solicitanti de azil la granita sa estica la 12 noiembrie. Guvernul finlandez a acuzat Rusia ca a orchestrat criza migrantilor.

Solicitantii de azil care sosesc la granita Finlandei sunt refugiati si migranti care trec prin Rusia din tari terte, precum Irak, Siria, Turcia si Somalia. ISW a declarat ca situatia seamana cu criza migrantilor din 2021 de la granita cu Polonia, despre care spune ca a fost creata de Rusia si Belarus.

In noiembrie 2021, mii de migranti din Irak, Siria, Afganistan si alte tari au ajuns la granita dintre Polonia si Belarus, declansand o criza umanitara. Multi au indurat temperaturi scazute in tabere improvizate in padurile din Belarus si au suferit violente din partea politistilor de frontiera polonezi. Oficialii UE au declarat ca Rusia si Belarus au planificat criza, folosind migrantii ca pioni intr-o miscare politica impotriva UE si a tarilor NATO. „Kremlinul a exploatat criza fabricata in 2021 pentru a acuza in mod fals NATO de agresiune impotriva Belarusului”, a declarat ISW.

Potrivit ISW, actualul conflict de la granita dintre Rusia si Finlanda reprezinta probabil eforturile Moscovei de a destabiliza tarile NATO din regiune si de a „distrage atentia de la razboiul din Ucraina”. Finlanda a aderat la NATO la 4 aprilie 2023. Ministerul rus de Externe a emis un raspuns in aceeasi zi, afirmand ca Rusia va fi „fortata sa ia masuri” impotriva Finlandei.

„ISW a evaluat, de asemenea, in mod constant ca unul dintre obiectivele lui Putin in lansarea invaziei la scara larga a Ucrainei in 2022 a fost de a rupe NATO – un obiectiv pe care continua sa il urmareasca”, se arata in raport.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: