Raportul MCV ii determina lui Dacian Ciolos o reactie care confirma ca se va implica foarte activ la urmatoarele alegeri: „Sa nu mai stea pe margine”

politica

Dacian Ciolos atrage atentia ca in raportul MCV se arata clar intentia Bruxellesului de a pune capat monitorizarii Romaniei pe justitie, insa autoritatile de la Bucuresti trebuie sa demonstreze ca independenta justitiei este respectata.

„Comisia europeana a publicat noul raport MCV. Cred ca e foarte clar exprimata intentia Comisiei de a pune capat acestui mecanism inainte de inceperea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, doar daca Romania demonstreaza ca statul de drept si independenta justitiei sunt respectate.

Nu pentru a face placere cuiva de la Bruxelles, din capitalele statelor democratice sau din alta parte, ci pentru ca acestea fac parte din valorile la care am aderat odata cu intrarea in UE si care stau la baza bunastarii si a libertatilor fundamentale ale omului.

Anul trecut s-au facut progrese considerabile in acest sens. La acea vreme, atat guvernul cat si societatea civila, alaturi de institutiile din sistemul judiciar au dovedit ca asta isi doresc pentru Romania. Anul acesta, guvernul si majoritatea politica din parlament au luat din nou justitia la ochi. La inceputul anului, cu o tentativa de lovitura scurta in plina figura.

Dupa iesirea oamenilor in strada, loviturile s-au reluat dar mai ‘finut’, pentru a nu se vedea vanataile, insa obiectivele par sa ramana aceleasi: subordonarea politica (si nu evitarea abuzurilor asa cum ni se spune) a sistemului judiciar care pare sa incurce socotelile unora care au impresia in continuare ca puterea politica vremelnica inseamna dreptul de a trata statul si bunurile publice ca pe propria mosie.

Acest gen de semnale precum cel al Comisiei europene sunt utile, dar nu vor putea inlocui niciodata vointa si sinceritatea politica in a accepta ca fara justitie independenta nu vom scapa de tentatia coruptiei nici la varful si nici la baza societatii. Si ca fara cinste si onestitate nu vom avea bunastare consolidata oricat de bine ar merge economia.

Acei politicieni care inca ezita in a face ceea ce spun atunci cand clameaza sustinerea independentei justitiei trebuie sa aleaga sinceritatea. Iar cei care stau pe margine sperand ca lucrurile se vor schimba de la sine sa-si asume la viitoarele alegeri un rol activ.

Pana la alegeri sa dam semnalul clar celor care acum abuzeaza de puterea data de o majoritate politica in parlament si la guvernare ca modificarile legislative care merg impotriva independentei justitiei si a statului de drept nu ne reprezinta pe cei multi”, a scris Ciolos pe Facebook.

Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), publicat miercuri, arata ca avantul reformelor s-a pierdut in ansamblu, ceea ce a generat riscul redeschiderii unor aspecte ce fusesera considerate ca fiind indeplinite in raportul din ianuarie 2017.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: