Rares Burlacu, presedintele ARICE: Avem nevoie de o strategie pentru produsele care sa fie privilegiate de statul roman pentru export (Presshub)

news

Palatul Victoria

Guvernul Romaniei si-a asumat in programul de guvernare PNL-PSD pentru anii 2023-2024 dezvoltarea diplomatiei economice. Indicatorii economici arata ca Romania sta mai prost la capitolul exporturilor decat in privinta importurilor.

In spatiul public exista un sentiment de nemultumire, care si alimenteaza curentul populist-suveranist, potrivit caruia Romania nu reuseste sa isi promoveze in mod eficient produsele romanesti pe piata externa.

Una dintre cauzele pentru care mediul de afaceri romanesc nu reuseste sa penetreze anumite regiuni externe este lipsa de comunicare dintre diplomatii cu rol de atasat economic si companiile romanesti. In acest context, PRESShub a discutat cu presedintele noi infiintatei Agentii pentru Investitii si Comert Exterior (ARICE), Rares Burlacu.

Burlacu atrage atentia ca Romania nu are un document strategic care sa identifice care ar fi produsele romanesti pe care statul roman le-ar putea promova in plan extern intr-un mod asumat, insa agentia lucreaza in acest an la acest document. Romania duce lipsa de o gandire strategica in privinta diplomatiei economice.

Totodata, statul roman nu aloca un buget dedicat promovarii economiei romanesti in strainatate, asa cum procedeaza alte state UE.

PRESShub: Exista suprapunere de competenta intre institutiile romanesti care au atributii pe tematica diplomatiei economice? Pana sa fie infiintata ARICE, mai exista o directie in Ministerul Afacerilor Externe si o alta directie in Ministerul Economiei. Se incaleca cumva institutiile, odata infiintata Agentia pentru Investitii si Comert Exterior?

Rares Burlacu: Nu, dimpotriva. Avem capacitatea unica de a oferi sprijin legat de internationalizare in cadrul institutiei, fiind chiar la inceput de drum. Exista in continuare o directie de politica economica in MAE, precum si politica industriala a Romaniei care se desfasoara sub autoritatea Ministerului Economiei.

Noi chiar am preluat aceste directii in momentul in care a fost infiintata agentia in baza hotararii de Guvern din februarie 2023 si in baza protocolului care consfinteste actul fondator al agentiei din iunie 2023.

Asadar, sectia care exista in Ministerul Economiei functioneaza in prezent in interiorul agentiei pe care o gestionati.

Absolut. Mai putin politicile comerciale. Cu alte cuvinte, relatia pe care o avem cu Uniunea Europeana si cu Organizatia Mondiala a Comertului este in continuare gestionata de catre Ministerul Economiei.

Citeste mai multe pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: