Rata inflatiei a franat peste asteptari in zona euro, in ianuarie

externe

moneda de 1 euro

Rata anuala a inflatiei in zona euro s-a atenuat peste asteptari in ianuarie, dar inflatia de baza a crescut, sporind presiunile asupra Bancii Centrale Europene de a tine sub control o inflatie care este de patru ori mai mare decat tinta sa de 2%, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Potrivit unei estimari preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 8,5% in decembrie, de la 9,2% luna precedenta. Cifra anuntata de Eurostat este mai buna decat estimarile analistilor, care mizau pe un nivel al preturilor de 9%.

Este a treia luna consecutiva in care s-a inregistrat o incetinire a preturilor in zona euro, dupa ce in octombrie se inregistrase un nivel record, de 10,6% .

Incetinirea inflatiei in zona euro se explica mai ales prin faptul ca preturile la energie au inregistrat un avans de 17,2% in ianuarie, semnificativ mai mic decat cel de 25,5% inregistrat luna precedenta, in timp ce inflatia preturilor la alimente a urcat la 14,1% in ianuarie, de la 13,8% in decembrie.

De asemenea, datele Eurostat arata ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a continuat sa creasca in ianuarie pana la 7%, de la 6,9% in decembrie. Inflatia de baza este indicatorul urmarit cu atentie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

O alta problema o reprezinta fiabilitatea datelor. Spre deosebire de alte luni, datele din Germania, cea mai mare economie europeana, lipsesc in ianuarie, iar Eurostat a folosit o estimare bazata pe model. De asemenea, datele din ianuarie sunt predispuse la o volatilitate neobisnuita, din cauza modificarilor de pret de la inceputul anului, sustin economisti.

In randul tarilor din zona euro, cea mai ridicata inflatie se inregistreaza in tarile baltice, in frunte fiind Letonia (21,6%), Estonia (18,8%) si Lituania (18,4%). La polul opus, cea mai redusa crestere a preturilor se inregistreaza in Spania si Luxemburg (ambele cu 5,8%).

In cele mai recente prognoze, BCE se asteapta ca rata inflatiei in zona euro sa se situeze la 6,3% in 2023 si la 3,4% in 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: