Rata mai mica de deces Covid-19 in zonele insorite. Razele ultraviolete scad probabilitatea de dezvoltare a maladiei

news

Datele statistice furnizate de tari grav afectate de pandemia de COVID-19, precum Marea Britanie, Italia si Statele Unite, sugereaza ca zonele insorite „sunt asociate cu mai putine decese provocate de COVID-19”, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Edinburgh, relateaza DPA, citata de Agerpres.

Autorii noului studiu, publicat in British Journal of Dermatology, afirma ca „o expunere ambientala mai mare la UVA (radiatia ultravioleta A)” este „asociata cu o mortalitate mai mica asociata COVID-19”.

Cercetatorii de la Universitatea Edinburgh au comparat numarul de decese asociate maladiei COVID-19 in Statele Unite din ianuarie 2020 pana in aprilie 2020 cu nivelurile UV (raze ultraviolete) din aproape 2.500 de districte americane, inainte de a aplica aceeasi metodologie pentru alte doua tari, Marea Britanie si Italia.

Statele Unite, Marea Britanie si Italia au raportat unele dintre cele mai mari bilanturi de decese asociate pandemiei de COVID-19 din lume, atat pe cap de locuitor, cat si in cifre absolute, insa numarul de decese a scazut semnificativ in aceste tari in lunile de vara.

Cele mai multe tari din Asia si din Africa au raportat numere relativ mici de decese pe cap de locuitor pe intreaga durata a pandemiei de COVID-19.

„Relatia dintre mortalitatea COVID-19, anotimp si latitudine a fost destul de izbitoare; prin acest studiu noi oferim o explicatie alternativa pentru acest fenomen”, a declarat Chris Dibben, coautor al cercetarii.

Autorii studiului au spus ca au incercat sa masoare un posibil impact al vitaminei D, citata pe scara larga drept un inhibitor pentru COVID-19 si denumita „vitamina soarelui”, intrucat organismul uman o sintetizeaza in cantitati mai mari atunci cand pielea este expusa la lumina solara.

„Expunerea la soare ar putea sa reduca decesele de COVID-19 intr-o maniera independenta fata de vitamina D”, au adaugat cercetatorii scotieni.

Alte studii recente au consolidat teoria potrivit careia petrecerea timpului in aer liber scade probabilitatea de dezvoltare a maladiei COVID-19.

Luni, oficialii irlandezi din domeniul sanatatii au anuntat ca doar 0,1% din totalul cazurilor de coronavirus din Irlanda ar putea fi asociate cu activitati desfasurate in aer liber, insa multe dintre aceste activitati sunt interzise in prezent din cauza celui de-al treilea lockdown decretat in aceasta tara din cauza pandemiei de COVID-19.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: