Razboi fara precedent intre Budapesta si Bruxelles. Ministrul de externe al Ungariei acuza un „atac al retelei lui George Soros”

externe

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat ca rezolutia prin care Parlamentul European (PE) a cerut miercuri suspendarea dreptului de vot al Ungariei in Consiliul UE este in opinia sa un atac al „retelei lui George Soros”, relateaza agentiile MTI si EFE, citate de Agerpres.

‘Institutiile europene nu sunt capabile sa accepte ca Ungaria, in pofida tuturor presiunilor, aplica in chestiunea migratiei politici care au in vedere securitatea Ungariei si a poporului ungar’, a afirmat seful diplomatiei de la Budapesta.

Parlamentul European a votat miercuri o rezolutie in favoarea invocarii Articolului 7 impotriva Ungariei, pentru „incalcarea grava a valorilor” europene. Aplicarea acestui articol a mai fost ceruta in trecut pentru a sanctiona politicile premierului Viktor Orban, dar nu s-a ajuns niciodata la suspendarea dreptului de vot, masura pentru care este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre ale UE.

Amintind de raportul elaborat in anul 2013 de catre eurodeputatul portughez Rui Tavares, Szijjarto a spus miercuri ca ‘in locul raportului Tavares’ acum avem practic un ‘raport Soros’.

El a asigurat ca indiferent de presiunile care vor fi puse pe guvernul ungar si indiferent cate rapoarte va aproba Parlamentul European, ‘niciun imigrant ilegal nu va putea intra in Ungaria’.

Institutiile europene sunt nemultumite de unele politici promovate de premierul Orban, respectiv modificarile legislative ce privesc politica de azil pentru refugiati, organizatiile nonguvernamentale si educatia.

La sfarsitul lunii martie in Ungaria a intrat in vigoare o lege care prevede ca migrantii care sosesc la granitele tarii trebuie sa inainteze cererile de azil in asa-numitele zone de tranzit, unde vor ramane in regim inchis pana cand vor primi un raspuns la cererea formulata.

De asemenea, parlamentul de la Budapesta a adoptat la inceputul lunii aprilie o lege care vizeaza Universitatea Central-Europeana (Central European University — CEU), creata la Budapesta de magnatul George Soros. Aceasta institutie risca sa fie inchisa sau mutata intr-o alta tara, intrucat nu indeplineste conditiile de functionare prevazute in actul normativ.

La trei zile dupa adoptarea acestei legi, partidul de guvernamant, Fidesz, a prezentat parlamentului un proiect de lege care prevede ca ONG-urile ce beneficiaza de finantare din afara tarii trebuie sa se inregistreze ca ‘organizatii sustinute din strainatate’, iar acest proiect se afla in prezent in dezbaterea legislativului.

Guvernul de la Budapesta a initiat la inceputul lunii aprilie si o consultare populara in care cere cetatenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerata la Bruxelles drept una antieuropeana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: