Razboi rece, Kazahstanul a blocat 1.700 de vagoane cu carbune rusesc dupa ce Rusia i-a impus restrictii privind transportul petrolului

externe

Kazahstanul a raspuns in forta dupa ce Rusia a impus restrictii privind transportul petrolului kazah prin portul Novorossisk din cauza unor presupuse mine din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Autoritatile din Kazahstan au decis sa blocheze 1.700 de vagoane cu carbune rusesc pe teritoriul lor, transmite The Saxon.

Decizia conducerii Kazahstanului vine ca raspuns la restrictiile impuse de Rusia asupra transporturilor de petrol prin portul Novorossisk. Motivul ar fi minele gasite in apele portului, acestea datand din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pentru a studia zona, a fost inchisa zona de apa adiacenta instalatiilor de acostare la distanta ale Consortiului de conducte caspice (CPC), care pompeaza pana la 67 de milioane de tone anual.

Presedintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a fost acuzat de Ramzan Kadirov  de lipsa de loialitate fata de Kremlin.

Citeste si: Surpriza proasta pentru Kremlin. Kazahstanul aliat lauda Occidentul si refuza sa recunoasca independenta republicilor separatiste din Ucraina: „Dreptul la autodeterminare intra in coliziune cu dreptul statelor la integritate teritoriala”

Presedintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat vineri, la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg, ca Kazahstanul nu va recunoaste republicile separatiste din estul Ucrainei, Donetk si Luhansk, ca state independente.

Dreptul la autodeterminare garantat de Natiunile Unite intra in coliziune cu dreptul statelor la integritate teritoriala, motiv pentru care Taiwanul, Kosovo, Abhazia sau Osetia de Sud nu sunt recunoscute. „Iar acest principiu se aplica in mod evident unor teritorii cvasi-statale precum Donetk si Luhansk”, a declarat Tokayev.

Prin comentariul sau, Tokayev s-a pus in dezacord cu presedintele rus Vladimir Putin, in calitate de invitat de onoare al caruia a stat pe podium la Sankt Petersburg, subliniaza Daily Sabah. Rusia a recunoscut Republicile Populare Donetk si Luhansk si sustine ca apararea acestora este unul dintre motivele razboiului impotriva Ucrainei.

Chiar daca Kazahstanul este un aliat apropiat al Moscovei, Tokayev nu a sustinut in totalitate razboiul din Ucraina. „Exista opinii diferite, suntem o societate deschisa”, a spus el. Din nou, el s-a referit la dreptul statelor la integritate.

Presedintele tarii bogate in petrol a evaluat, de asemenea, situatia economica globala diferit de Putin, care a vazut ca dominatia Occidentului se apropie de sfarsit. „Este adevarat, a existat o criza”, a spus Tokayev, potrivit agentiilor rusesti. „Dar, in acelasi timp, trebuie sa vedeti ca SUA si Occidentul in ansamblu sunt solide in ceea ce priveste dezvoltarea economica”, a adaugat el.

Cand proteste in masa au izbucnit in Kazahstan in ianuarie impotriva regimului autoritar al lui Tokayev, Putin a trimis ajutor militar. Protestul s-a prabusit. Tokayev s-a plans acum ca tinerii bine educati parasesc Rusia, precum si Kazahstanul. „Ei contribuie la progresul din alte tari. Cred ca acesta este esecul nostru”, a declarat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: