Razboiul din spatele razboiului. Eforturile CIA de a mentine un echilibru in Ucraina pentru a nu se ajunge la escaladarea conflictului / Penetrarea rusa in tarile est-europene este profunda (Newsweek)

analize

william burns, seful cia

Unul dintre cele mai mari secrete ale razboiului din Ucraina este cat de multe lucruri nu stie CIA. Agentia este la fel de nesigura cu privire la gandirea si intentiile lui Volodimir Zelenski ca si cu privire la cele ale lui Vladimir Putin. Si, in timp ce liderul rus se confrunta cu cea mai mare provocare a sa in urma unei revolte esuate, Agentia se straduieste sa inteleaga ce vor face cele doua parti – deoarece presedintele Joe Biden a stabilit ca Statele Unite (si Kievul) nu vor intreprinde nicio actiune care ar putea ameninta supravietuirea statului rus, pentru ca Putin sa nu escaladeze conflictul si sa atraga intreaga Europa intr-un nou razboi mondial, relateaza publicatia americana Newsweek.

„Putin este cu adevarat cu spatele la zid”, a declarat pentru Newsweek un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii ale apararii, avertizand ca, desi CIA intelege pe deplin cat de mult este blocata Rusia in Ucraina, nu stie ce ar putea face Putin in aceasta privinta. In contextul in care se vorbeste despre posibilitatea ca armele nucleare rusesti sa fie desfasurate in Belarus si in lumina dezvaluirilor lui Prigojin cu privire la costurile teribile ale luptelor, oficialul spune ca este un moment deosebit de delicat. „Ceea ce se intampla in afara campului de lupta este acum cel mai important”, spune oficialul, caruia i s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi. „Ambele parti se angajeaza sa isi limiteze actiunile, dar revine Statelor Unite sarcina de a pune in aplicare aceste promisiuni. Totul depinde de calitatea serviciilor noastre de informatii”.

„Exista un razboi clandestin, cu reguli clandestine, care sta la baza a tot ceea ce se intampla in Ucraina”, spune un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii ale administratiei Biden. Oficialul, care este direct implicat in planificarea politicii privind Ucraina, a cerut sa ramana anonim pentru a discuta chestiuni strict secrete. Oficialul (si numerosi alti oficiali din domeniul securitatii nationale care au vorbit cu Newsweek) spun ca Washingtonul si Moscova au zeci de ani de experienta in elaborarea acestor reguli clandestine, ceea ce face necesar ca CIA sa joace un rol de anvergura: ca spion principal, negociator, furnizor de informatii, logistician, administrator al unei retele de relatii sensibile in cadrul NATO si, poate cel mai important dintre toate, ca agentie care incearca sa se asigure ca razboiul nu scapa si mai mult de sub control.

„Nu subestimati prioritatea administratiei Biden de a-i tine pe americani departe de pericol si de a asigura Rusia ca nu este nevoie de o escaladare”, spune ofiterul superior de informatii.

Pe parcursul investigatiei sale de trei luni, Newsweek a vorbit cu peste o duzina de experti si oficiali din domeniul informatiilor. Newsweek a cautat, de asemenea, opinii contrare. Toti expertii si oficialii credibili cu care Newsweek a vorbit au fost de acord ca CIA a reusit sa isi joace discret rolul in relatiile cu Kievul si Moscova, sa mute munti de informatii si materiale si sa trateze cu un set divers de alte tari, unele dintre ele ajutand in mod discret, dar incercand in acelasi timp sa nu se afle in vizorul Rusiei. Si nu au contestat faptul ca in ceea ce priveste principala sarcina a CIA – sa stie ce se intampla in mintea liderilor din Rusia si Ucraina – agentia a trebuit sa se lupte.

Expertii in informatii spun ca acest razboi este unic prin faptul ca Statele Unite sunt aliniate cu Ucraina, dar cele doua tari nu sunt aliati. Si, desi Statele Unite ajuta Ucraina impotriva Rusiei, nu se afla in mod oficial in razboi cu aceasta tara. Astfel, o mare parte din ceea ce face Washingtonul pentru a ajuta Ucraina este tinut secret – si o mare parte din ceea ce in mod normal este de competenta armatei americane este realizata de agentie. Tot ceea ce se face, inclusiv munca in interiorul Ucrainei insasi, trebuie sa respecte limitele stabilite de Biden.

„Este un exercitiu de echilibru dificil – CIA este foarte activa in razboi, fara a contrazice angajamentul central al administratiei Biden, care este ca nu exista bocanci americani pe teren”, spune un al doilea oficial de rang inalt din serviciile de informatii, caruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi cu Newsweek.

Pentru CIA, rolul sau major in razboiul din Ucraina a oferit un impuls de moral dupa relatia acra dintre fostul presedinte Donald Trump si sefii sai de spionaj. Cel de-al doilea oficial spune ca, desi unii din agentie doresc sa vorbeasca mai deschis despre importanta sa reinnoita, este putin probabil ca acest lucru sa se intample. „Corporatia CIA se teme ca prea multa bravada cu privire la rolul sau l-ar putea provoca pe Putin”, spune oficialul din cadrul serviciilor de informatii.

Acesta este, in parte, motivul pentru care CIA este dornica sa se distanteze de orice lucru care sugereaza un atac direct asupra Rusiei si orice rol in lupte reale – ceea ce Kievul a facut in mod repetat, de la sabotarea gazoductului Nord Stream si a podului din stramtoarea Kerci pana la atacurile cu drone si operatiunile speciale peste granita. Aceste atacuri par a fi contrare promisiunilor lui Zelenski, potrivit carora Ucraina nu va intreprinde actiuni care ar putea duce la escaladare.

„Punctul de vedere avansat de multi ca CIA este in centrul luptelor – de exemplu, in uciderea generalilor rusi pe campul de lupta sau in lovituri importante in afara Ucrainei, cum ar fi scufundarea navei amiral Moskva – nu pica bine la Kiev”, spune un inalt oficial pensionat din cadrul serviciilor de informatii militare, caruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi cu Newsweek. „Daca vrem ca Kievul sa ne asculte, trebuie sa ne reamintim ca ucrainenii castiga razboiul, nu noi”, a mai spus el.

Washingtonul si-a exprimat discret nemultumirea fata de guvernul Zelenski in ceea ce priveste atacul asupra Nord Stream din septembrie anul trecut, dar acel act de sabotaj a fost urmat de alte lovituri, inclusiv recentul atac cu drone asupra Kremlinului. Acestea au ridicat semne de intrebare cu privire la una dintre principalele responsabilitati ale CIA in materie de informatii – sa stie suficient de multe despre ceea ce planuiesc ucrainenii pentru a-i influenta.

Rezolvarea problemelor

CIA a avut un rol central in razboi chiar inainte de a incepe. La inceputul administratiei sale, Biden l-a desemnat pe directorul William Burns drept „trouble shooter” global – un operator clandestin capabil sa comunice cu liderii straini in afara canalelor obisnuite, cineva care sa ocupe spatiul geopolitic important dintre deschis si ascuns si un oficial care sa organizeze munca in arena care exista intre ceea ce este strict militar si ceea ce este strict civil.

In calitate de fost ambasador in Rusia, Burns a fost deosebit de influent in ceea ce priveste Ucraina. CIA monitorizase acumularea de forte de catre Rusia si in noiembrie 2021, cu trei luni inainte de invazie. Biden l-a trimis pe Burns la Moscova pentru a avertiza Kremlinul de consecintele unui eventual atac. Desi presedintele rus l-a refuzat pe emisarul lui Biden, ramanand la resedinta sa din Soci, la Marea Neagra, la peste 1200 de km distanta, acesta a fost de acord sa vorbeasca cu Burns prin intermediul unui telefon securizat de la Kremlin.

„Intr-un mod ironic, totusi, intalnirea a fost extrem de reusita”, spune cel de-al doilea oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii. Chiar daca Rusia a invadat, cele doua tari au reusit sa se pune de acord asupra unui set de reguli de conduita. Statele Unite nu vor lupta direct si nici nu vor cauta schimbarea regimului in Rusia, a promis administratia Biden. Rusia isi va limita asaltul la Ucraina si va actiona in conformitate cu liniile directoare nedezvaluite, dar bine intelese, pentru operatiunile secrete.

„Exista reguli clandestine ale drumului”, spune oficialul de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii ale apararii, „chiar daca nu sunt codificate pe hartie, in special atunci cand nu esti implicat intr-un razboi de anihilare”. Acestea includ ramanerea in limitele zilnice ale spionajului, nepastrarea anumitor granite si neatacarea conducerii sau a diplomatilor celuilalt. „In general, rusii au respectat aceste linii rosii globale, chiar daca aceste linii sunt invizibile”, spune oficialul.

Odata ce fortele rusesti s-au revarsat in Ucraina, Statele Unite au trebuit sa schimbe rapid vitezele. CIA, ca si restul comunitatii de informatii americane, a interpretat gresit capacitatea militara a Rusiei si rezistenta Ucrainei, dar Rusia nu a reusit sa cucereasca Kievul si s-a retras din nord.

Pana in iulie anul trecut, ambele parti s-au pozitionat pentru un razboi lung. Pe masura ce razboiul a evoluat, accentul Washingtonului s-a schimbat, trecand de la desfasurari de trupe foarte publice si simbolice in Europa pentru a „descuraja” noi miscari rusesti, la furnizarea de arme pentru a sustine capacitatea de lupta a Ucrainei. In fata lobby-ului public magistral al lui Zelenski, Statele Unite au acceptat incet si cu reticenta sa furnizeze arme mai bune si cu raza de actiune mai lunga, arme care, in teorie, ar putea ameninta teritoriul rusesc si astfel sa cocheteze cu temuta escaladare.

„Zelenski i-a intrecut cu siguranta pe toti ceilalti in obtinerea a ceea ce vrea, dar Kievul a trebuit sa accepte sa se supuna si el anumitor linii invizibile”, spune oficialul de rang inalt din serviciile de informatii ale apararii. In cadrul unor negocieri secrete conduse in mare parte de CIA, Kievul s-a angajat sa nu foloseasca armele pentru a ataca chiar Rusia. Zelenski a declarat deschis ca Ucraina nu va ataca Rusia.

In spatele scenei, zeci de tari au trebuit, de asemenea, sa fie convinse sa accepte limitele impuse de administratia Biden. Unele dintre aceste tari, printre care Marea Britanie si Polonia, sunt dispuse sa isi asume mai multe riscuri decat cele cu care Casa Alba se simte confortabil. Altele – inclusiv unii dintre vecinii Ucrainei – nu impartasesc in totalitate zelul american si ucrainean pentru conflict, nu se bucura de un sprijin public unanim in eforturile lor antirusesti si nu doresc sa il antagonizeze pe Putin.

A revenit CIA sa gestioneze aceasta lume ascunsa, lucrand prin intermediul omologilor sai din serviciile de informatii externe si al politiei secrete, mai degraba decat prin politicieni si diplomati publici. Agentia si-a stabilit propriile baze de operatiuni si zone de pregatire. CIA a cautat ajutor din partea vecinilor Ucrainei pentru a-l intelege mai bine pe Putin, precum si pe Zelenski si administratia sa. Personalul agentiei a intrat si a iesit din Ucraina in misiuni secrete, pentru a ajuta la operatiunile cu arme si sisteme noi, unele dintre acestea nefiind divulgate public. Dar operatiunile CIA au fost intotdeauna conduse cu gandul de a evita o confruntare directa cu trupele rusesti.

„CIA a operat in interiorul Ucrainei, in conformitate cu reguli stricte si cu un plafon privind numarul maxim de personal care se poate afla in tara la un moment dat”, spune un alt oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii militare.

Pur si simplu, personalul CIA poate merge in mod obisnuit – si poate face – ceea ce personalul militar american nu poate face. Asta include interiorul Ucrainei. Newsweek nu a reusit sa stabileasca numarul exact al personalului CIA din Ucraina, dar sursele sugereaza ca acesta este mai mic de 100 la un moment dat.

Acum, la mai bine de un an de la invazie, Statele Unite sustin doua retele masive, una publica si cealalta clandestina. Navele livreaza bunuri in porturile din Belgia, Olanda, Germania si Polonia, iar aceste bunuri sunt transportate cu camioane, trenuri si avioane catre Ucraina. In mod clandestin, insa, o flota de avioane comerciale („flota gri”) strabate Europa Centrala si de Est, transportand arme si sprijinind operatiunile CIA. CIA a cerut revistei Newsweek sa nu identifice bazele specifice in care opereaza aceasta retea si nici sa numeasca contractorul care opereaza avioanele. Inaltul oficial al administratiei a declarat ca o mare parte din retea a fost tinuta cu succes sub tacere si ca este gresit sa presupunem ca serviciile secrete rusesti cunosc detaliile eforturilor CIA. Washingtonul crede ca, daca traseul de aprovizionare ar fi cunoscut, Rusia ar ataca hub-urile si rutele, a spus oficialul.

Nimic din toate acestea nu poate fi sustinut fara un efort major de contrainformatii pentru a zadarnici spionajul rusesc, activitatea de baza a agentiei. Serviciile secrete rusesti sunt foarte active in Ucraina, spun expertii in informatii, si se presupune ca aproape orice lucru pe care SUA il impartaseste cu Ucraina ajunge si la serviciile secrete rusesti. Alte tari est-europene sunt la fel de pline de spioni si simpatizanti rusi, in special tarile care au granita cu Ucraina.

„O buna parte din timpul nostru este ocupat cu vanarea penetrarilor rusesti in guvernele straine si serviciile de informatii”, spune un oficial militar de contrainformatii implicat in operatiunile din Ucraina. „Am reusit sa identificam spioni rusi in interiorul guvernului si armatei ucrainene, precum si in diverse alte puncte din lantul de comanda. Dar penetrarea rusa in tarile est-europene, chiar si in cele care sunt membre NATO, este profunda, iar operatiunile de influenta ruseasca sunt o preocupare directa.”

In timp ce arme in valoare de miliarde de dolari au inceput sa circule prin Europa de Est, o alta problema la care lucreaza CIA este lupta impotriva coruptiei, care s-a dovedit a fi o problema majora. Aceasta implica nu numai contabilizarea destinatiei armelor, ci si starpirea furtului si a comisioanelor implicate in deplasarea atator materiale catre Ucraina.

Legatura cu Polonia

La mai putin de o luna dupa ce tancurile rusesti au trecut granita in drum spre Kiev, directorul CIA, Burns, a aterizat la Varsovia, vizitandu-i pe directorii agentiilor de informatii din Polonia si punand la punct acordurile finale care vor permite CIA sa foloseasca vecinul Ucrainei ca centru clandestin al sau.

De la sfarsitul Razboiului Rece, Polonia si Statele Unite, prin intermediul CIA, au stabilit relatii deosebit de calde. Iar dupa invazia initiala a Rusiei in Donbas si Crimeea in 2014, activitatea CIA s-a extins, astfel incat Polonia a devenit a treia cea mai mare statie a serviciului secret din Europa.

Polonia a devenit in mod oficial centrul raspunsului NATO, mai intai in gestionarea sutelor de mii de refugiati care au fugit din cauza luptelor si apoi ca centru logistic pentru armele care intrau in Ucraina. Tara a devenit, de asemenea, centrul raspunsului militar deschis. Un cartier general inaintat pentru Corpul V de armata a fost stabilit in Polonia. In Polonia sunt depozitate provizii si munitii suplimentare pentru uzul SUA. A fost activata o garnizoana permanenta a armatei, prima care a fost amplasata vreodata pe flancul estic al NATO, iar in prezent exista aproximativ 10.000 de soldati americani in Polonia.

Dar adevarata valoare a Poloniei este rolul sau in razboiul secret al CIA. Burns a revenit la Varsovia in aprilie anul trecut, intalnindu-se din nou cu ministrul de interne si coordonatorul „serviciilor speciale”, Mariusz Kaminski, omologul sau polonez, pentru a discuta despre amploarea cooperarii dintre cele doua tari, in special in ceea ce priveste colectarea de informatii. Din Polonia, ofiterii de caz ai CIA pot intra in legatura cu numerosii lor agenti, inclusiv spioni ucraineni si rusi. Personalul CIA din ramura terestra a Centrului de Activitati Speciale se ocupa de securitate si interactioneaza cu partenerii lor ucraineni si cu fortele de operatiuni speciale din 20 de tari, aproape toate operand, de asemenea, de la baze poloneze. Operatorii cibernetici ai CIA colaboreaza indeaproape cu partenerii lor polonezi.

Apropierea relatiilor americano-poloneze a dat roade in special in cele 24 de ore din noiembrie anul trecut cand o racheta a cazut in Polonia riscand sa produca un incident international. Burns se afla la sediul central al serviciilor de informatii turcesti din Ankara, unde s-a intalnit cu Serghei Nariskin, omologul sau rus. Acolo, el a subliniat „stabilitatea strategica”, potrivit unui inalt oficial guvernamental american, si a transmis un nou avertisment pe canale secrete ca Statele Unite nu vor tolera amenintari nucleare sau escaladari. Din Turcia a zburat in Ucraina pentru a-l informa pe Zelenski despre discutii.

In timp ce se afla in tranzit, racheta a aterizat in orasul polonez Przewodow, la mai putin de 30 de kilometri de granita cu Ucraina, declansand o frenezie diplomatica si de presa. Un atac rusesc asupra unei tari NATO ar declansa articolul 5 din Carta NATO, principiul conform caruia un atac asupra unei tari este un atac asupra tuturor. Dar serviciile de informatii americane, prin monitorizarea semnaturilor termice care urmaresc fiecare lansare de racheta, au stiut imediat ca racheta provenea din interiorul Ucrainei si nu din Rusia. (S-a dovedit a fi o racheta sol-aer ucraineana care s-a defectat.) Burns a primit informatiile de la Washington si le-a transmis imediat presedintelui polonez Andrzej Duda.

O criza a fost evitata. Dar se pregatea una noua. Loviturile in interiorul Rusiei continuau si chiar se intensificau, contrar conditiei fundamentale a SUA de a sprijini Ucraina. A existat un val misterios de asasinate si acte de sabotaj in interiorul Rusiei, unele avand loc in Moscova si in jurul acesteia. Unele dintre atacuri, a concluzionat CIA, erau de origine interna, intreprinse de o opozitie rusa incipienta. Dar altele erau opera Ucrainei – chiar daca analistii nu erau siguri de gradul de conducere sau de implicare a lui Zelenski.

Apoi a urmat atacul asupra gazoductelor Nord Stream din 26 septembrie. Desi nu se aflau in Rusia, acestea erau detinute majoritar de compania de stat rusa de gaze Gazprom. Din nou, Ucraina a negat implicarea, in ciuda suspiciunilor CIA. Nu avem „nicio legatura cu accidentul din Marea Baltica si nu avem nicio informatie despre… grupuri de sabotaj”, a declarat principalul consilier al lui Zelenski, calificand orice speculatie contrara drept „teorii ale conspiratiei amuzante”.

A urmat atacul cu camionul capcana de pe podul din stramtoarea Kerci, la 8 octombrie. Ucraina a amenintat ca va ataca podul de 20 km care leaga Rusia de Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o in 2014. Desi nu a fost clar cine a comis atacul, Putin a dat vina pe „serviciile speciale” ucrainene. In cadrul unei reuniuni cu Consiliul sau de Securitate, Putin a declarat: „Daca vor continua sa comita acte teroriste pe teritoriul nostru, raspunsurile Rusiei vor fi dure si, in amploarea lor, vor corespunde nivelului de amenintare creat pentru Federatia Rusa”. Si, intr-adevar, Rusia a raspuns cu multiple atacuri asupra unor obiective din orasele ucrainene.

„Aceste atacuri nu fac decat sa intareasca si mai mult angajamentul nostru de a fi alaturi de poporul ucrainean atata timp cat va fi nevoie”, a declarat Casa Alba in legatura cu riposta al Rusiei. In spatele scenei, insa, CIA se straduia sa determine originile.

„CIA a aflat, odata cu atacul asupra podului din Crimeea, ca Zelenski fie nu avea un control total asupra propriei sale armate, fie nu dorea sa stie de anumite actiuni”, spune oficialul din cadrul serviciilor de informatii militare.

Atacul asupra podului Kerci a fost urmat de un atac cu raza de actiune si mai mare asupra bazei rusesti de bombardiere Engels, la peste 1100 de km de Kiev. CIA nu stia in prealabil despre niciunul dintre aceste atacuri, potrivit unui inalt oficial american, dar au inceput sa circule zvonuri potrivit carora agentia, prin intermediul unei terte parti misterioase, ii dirija pe partizani sa loveasca Rusia. Agentia a oferit o dezmintire puternica si neobisnuita, in mod oficial. „Afirmatia conform careia CIA sprijina cumva retelele de sabotori din Rusia este categoric falsa”, a declarat purtatorul de cuvant al CIA, Tammy Thorp.

In luna ianuarie a acestui an, Burns a fost din nou la Kiev pentru a se intalni cu Zelenski si cu omologii sai ucraineni, discutand despre razboiul clandestin si despre necesitatea de a pastra stabilitatea strategica. „Kievul incepea sa simta gustul unei potentiale victorii si, prin urmare, era mai dispus sa isi asume riscuri”, spune cel de-al doilea oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii. „Dar, pana la sfarsitul anului, aparusera si grupuri de sabotaj rusesti”. Discutiile din ianuarie au avut un impact redus. In ceea ce priveste loviturile de sabotaj in sine, inaltul oficial guvernamental american declara pentru Newsweek ca CIA nu a avut cunostinta in prealabil de nicio operatiune ucraineana.

Toate acestea au culminat cu atacul cu drona din 3 mai in interiorul zidurilor Kremlinului din Moscova. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, a dat vina pe Statele Unite si Marea Britanie, afirmand ca „atacurile teroriste comise in Rusia sunt… concepute pentru a destabiliza situatia socio-politica si pentru a submina fundamentele constitutionale si suveranitatea Rusiei”. Oficialii ucraineni au recunoscut implicit vinovatia. „Karma este un lucru crud”, a raspuns Mihailo Podoliak, consilier al lui Zelenski, adaugand astfel gaz pe foc.

Un oficial guvernamental polonez de rang inalt a declarat pentru Newsweek ca ar putea fi imposibil de convins Kievul sa respecte acordul pe care l-a facut pentru a mentine razboiul limitat. „Dupa umila mea parere, CIA nu reuseste sa inteleaga natura statului ucrainean si factiunile nesabuite care exista acolo”, spune oficialul polonez, care a cerut anonimatul pentru a putea vorbi sincer.

In replica, inaltul oficial american din cadrul serviciilor de informatii ale apararii a subliniat echilibrul delicat pe care agentia trebuie sa il mentina in numeroasele sale roluri, spunand: „Ezit sa spun ca CIA a esuat”. Dar oficialul a spus ca atacurile de sabotaj si luptele transfrontaliere au creat o noua complicatie si ca actiunile sabotajului ucrainean „ar putea avea consecinte dezastruoase”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: