Razboiul din Ucraina a schimbat major comertul global cu arme. Care sunt cei mai mari cinci exportatori de arme la nivel mondial

analize

himars, lansator de rachete

Invazia Ucrainei de catre Rusia in 2022 a determinat noi achizitii de arme in Europa, producatorii americani fiind principalii beneficiari, potrivit unui nou studiu al Institutului International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), relateaza Deutsche Welle.

In perioada 2019-2023, comertul mondial cu arme a scazut in ansamblu cu 3,3% fata de cifrele din perioada 2014-18, dar cantitatea de arme importate de tarile europene in aceasta perioada s-a dublat fata de cei cinci ani anteriori.

Cu 55%, partea leului din vanzarile de arme catre tarile europene a provenit din Statele Unite.

In principal datorita vanzarilor catre tarile europene, Statele Unite si-au crescut exporturile globale de arme cu 17%. Producatorii americani au livrat arme catre 107 tari, mai mult decat in orice alta perioada studiata de SIPRI sau decat in orice alta tara exportatoare.

„Statele Unite si-au sporit rolul global de furnizor de arme exportand mai multe arme catre mai multe tari decat a facut-o vreodata in trecut”, a declarat Mathew George, directorul programului SIPRI privind transferurile de arme. „Acest lucru vine intr-un moment in care dominatia economica si geopolitica a SUA este contestata de puterile emergente”, a mai spus el.

Nu este surprinzator faptul ca Ucraina este tara europeana in care importurile de arme au crescut cel mai mult. Intre 2019 si 2023, Ucraina a trecut de la un importator modest la cumparatorul de arme nr. 4 din lume, dupa India, Arabia Saudita si Qatar. Importurile au crescut cu 6.600% fata de perioada anterioara.

In 2023, Ucraina a fost importatorul de arme nr. 1 la nivel mondial. Cu toate acestea, aliatii sai au oferit, mai degraba decat vandut, multe dintre armele pe care le-a primit pentru lupta impotriva Rusiei. Statele Unite, Germania si Polonia au fost primii trei furnizori ai Ucrainei.

Cei mai mari cinci exportatori de arme la nivel mondial au fost Statele Unite, Franta, Rusia, China si Germania.

Exporturile Rusiei au scazut cu 53%. Vanzarile franceze au crescut cu 47%. In 2019, 31 de tari inca mai primeau arme de la Rusia. Pana in 2023, acestea scazusera la 12, India si China fiind de departe cei mai importanti clienti.

„In alte cazuri, si SUA si statele europene au exercitat presiuni asupra tarilor care au cumparat arme rusesti”, a declarat Pieter Wezeman, unul dintre autorii studiului. Wezeman a spus ca acesta este „un lucru pe care l-am putut vedea in cazul Egiptului, care urma sa cumpere avioane de lupta rusesti, dar care a fost apoi presat de SUA sa nu faca acest lucru si care a apelat acum la Franta pentru a cumpara avioane de lupta avansate”.

Franta urmareste o politica de „suveranitate strategica”, a declarat Wezeman. „Practic, vrea sa poata aplica forta militara oricand doreste, fara a fi dependenta de armele altcuiva. Prin urmare, au nevoie de o industrie de armament, dar, pentru a putea avea asa ceva, trebuie sa exporti. Altfel, devine mult prea scump”, a mai spus el.

Industria de armament a Frantei a avut mult succes in ultimii 10 ani, a spus Wezeman, cele mai mari vanzari fiind avionul de lupta Rafale, precum si submarinele si fregatele.

Pozitia Germaniei ca al cincilea exportator mondial de armament a ramas neschimbata intre 2014 si 2023, principala sa regiune in care exporta fiind Orientul Mijlociu.

Exporturile de arme din Germania au scazut cu 14% in aceasta perioada, desi Wezeman a spus ca declinul a fost relativ. Perioada anterioara de cinci ani a fost exceptional de dinamica datorita comenzilor mari, in special de submarine.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: