Razboiul dintre Israel si Hamas risca sa provoace daune economice „grave”, afirma presedintele Bancii Mondiale

externe

ajay banga, banca mondiala

Razboiul dintre Israel si Hamas risca sa aiba consecinte economice „grave”, a avertizat marti presedintele Bancii Mondiale, in cadrul unei conferinte a investitorilor de la Riyadh, in Arabia Saudita, potrivit Le Figaro.

„Ceea ce tocmai s-a intamplat recent in Israel si Gaza – daca puneti toate acestea cap la cap, cred ca impactul asupra dezvoltarii economice este foarte grav”, a declarat Ajay Banga, adaugand: „Cred ca ne aflam intr-o conjunctura foarte periculoasa”, a spus el, citat de France 24.

Militantii Hamas au luat cu asalt Israelul pe 7 octombrie si au ucis cel putin 1.400 de persoane, majoritatea civili care au fost impuscati sau arsi de vii in prima zi a raidului, potrivit oficialilor israelieni.

De asemenea, militantii au luat ostatici 222 de persoane, printre care persoane in varsta si copii mici, potrivit ultimului bilant al autoritatilor israeliene.

Printre ostatici se numara zeci de persoane cu dubla cetatenie si straini.

Peste 5.000 de palestinieni, in principal civili, au fost ucisi in intreaga Fasie Gaza in bombardamentele israeliene de represalii, potrivit celui mai recent bilant al Ministerului Sanatatii al Hamas din Gaza.

Banga a facut aceasta declaratie la Initiativa anuala Future Investment Initiative, numita adesea „Davosul din desert”.

Mai mult de 6 000 de delegati sunt inregistrati la acest eveniment de trei zile, care include interventii ale presedintilor Coreei de Sud, Kenyei si Rwandei, potrivit organizatorilor.

Violentele socante din Israel si Gaza contrasteaza puternic cu viziunea unui Orient Mijlociu mai stabil si mai prosper, sustinuta de Arabia Saudita, care anul acesta a refacut legaturile cu Iranul si care, inainte de izbucnirea luptelor, purta discutii pentru recunoasterea Israelului.

In ultimele saptamani, Arabia Saudita a condamnat violentele impotriva civililor din Gaza si si-a afirmat sprijinul pentru cauza palestiniana.

O sursa familiarizata cu discutiile privind o posibila normalizare a relatiilor cu Israelul a declarat pentru AFP ca procesul a fost intrerupt.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: