Razboiul hibrid. Cum s-a propagat fake news-ul privind prelevarea de organe in cazul fetitei din Baia de Arama

analize

Cazul fetitei din Baia de Arama, care a fost luata fortat de la asistentul maternal, a creat o uriasa emotie in Romania, care se manifesta mai ales pe retelele de socializare. In modul in care este tratat acest subiect se regasesc elemente ale razboiului hibrid dus de Moscova impotriva Occidentului.

Informatii false, jumatati de adevar si modul neinspirat in care fetita a fost luata, de catre fortele de ordine, de langa asistentul maternal, au declansat o adevarata isterie pe Facebook.

Principala idee care este rostogolita pe retelele de socializare este ca fetita a fost vanduta in Statele Unite pentru a i se preleva organele. De aici si pana la declansarea unei noi campanii de diabolizare a Statelor Unite nu mai este decat un foarte mic pas.

Informatia privind prelevarea de organe a fost lansata pe Facebook de un „jurnalist” din Gorj, Narcis Daju. Acesta nu uita sa lanseze si un atac la adresa celor care ar frecventa ambasada Statelor Unite.

„Iata statul mafiot, in toata hidosenia lui, smulgand o fetita de 8 ani – de la familia de asistenti maternali din Baia de Arama care o crescuse de la varsta de 1 an – pentru a o da spre adoptie unei familii srabilite in SUA, care mai are 2 copii.

Familia din Baia de Arama avea prioritate pentru a o infia pe Sorina, dar Mafia i-a desfacut contractul de munca de asistent maternal celei care a crescut fetita in ultimii 7 ani, dupa care tot MAFIA a acuzat-o ca o sechestreaza!!!

Exista indicii ca fetita a fost ceruta insistent de familia stabilita in SUA pentru a i se preleva organe. :((

ASTFEL, PE LANGA TESTELE OBISNUITE DE SANATATE, FETITEI I S-AU FACUT SI TESTE DE COMPATIBILITATE!!!

EXISTA INFORMATII CONFORM CARORA UNUL DINTRE COPIII FAMILIEI DIN SUA ARE URGENTA NEVOIE DE UN RINICHI!!!

In cadrul vizitelor facute in perioada de adaptare, cei doi soti stabiliti in SUA au spus ca li se cuvine Sorina pentru ca au platit 30.000 de dolari ca sa ajunga la ea!!!

Rog divele si divii din presa centrala sa inteleaga ca acest caz, si adevarul sunt mai importante decat sampania si caviarul cu care se-ndoapa ei pe la receptiile Ambasadei SUA”, a scris Daju.

Daju este director al gorjnews.ro, insa aceste „informatii” nu le-a publicat si pe site-ul sau.

Foarte interesant este ca Narcis Daju a fost ofiter SRI, el demisiond in urma cu cativa ani. In 2013, lui Narcis Daju i s-a deschis un dosar penal pentru santaj.

Postarea lui Narcis Daju are peste 13.000 de distribuiri, foarte multi romani fiind convinsi ca este adevarat ca fetitei i se vor preleva organele.  Postarea a fost preluata si de activenews.ro, un site a carui orientare anti-occidentala este de notorietate.

Un alt site care propaga acest fake news este stiripentruviata.ro. Ciudata coincidenta, acesta deruleaza si o campanie impotriva parteneriatului civil, o tema foarte des intalnita in propaganda Kremlinului.

Iata si sputnik.md, organ oficial de propaganda al Kremlinului, cum prezinta acest caz. „Americanii au dat mita?”, este o intrebare din cadrul articolului.

Lucian Mindruta a sesizat si el ca toata campania mediatica in cazul fetitei din Baia de Arama este directionata impotriva Occidentului.

„Cateva lucruri de spus in cazul fetitei luata de la asistentii maternali spre adoptie in Statele Unite. Intreaga poveste evolueaza spre propaganda anti-occidentala. Cu viteza. Lumea raspandeste tot felul de fakes online.

Faptele sunt asa:

Familia din America e tot de romani. Familia Sacarin.

Fetita nu dona niciun rinichi sau ceva – asta e cel mai grav fake pe care l-am citit: un site din Bucuresti pune acest fake pe seama unuia din Gorj, acolo insa nu exista stirea! L-am gasit pe pagina unui jurnalist, dar nu am gasit nicio sursa. Deci…

Familia unde a crescut fetita nu avea acte de adoptie pe ea. Dar si-ar fi dorit sa o ia. Tribunalul Craiova a decis altfel.

In rest, cei care au luat copilul cu forta, fara nicio consiliere psihologica, fara niciun pic de empatie…

Sa plece ei, unde vad cu ochii!”, a scris Mindruta pe pagina sa de Facebook.

Mindruta afirma ca a vorbit cu parintii adoptivi ai fetitei despre presupusele acuzatii de prelevare de organe. Nimic nu este adevarat.

Asociatia VeDem Just, fondata de Cristi Danilet, s-a interesat la fata locului despre cazul fetitei din Baia de Arama. Concluzia este aceeasi: foarte multa dezinformare.

„Fata de cazul copilului din Baia de Arama luat cu forta de autoritatile statului de la asistentul maternal, reprezentantii VeDemJust s-au interesat si pot comunica public urmatoarele:

– procedura de adoptie fusese finalizata. Dupa ce asistentul maternal a fost intrebat de doua ori daca doreste sa adopte copilul si a refuzat, a fost decisa adoptia in favoarea unei familii de romani stabilita in SUA;
– reprezentantii ANPDC au fost in repetate randuri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabila a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratand cu dispret autoritatile si inducand copilului ideea ca i se vor lua organele de catre adoptatori;
– exista o hotarare judecatoreasca definitiva care obliga asistentul maternal sa respecte decizia cu privire la adoptie. Azi s-a pus in executare silita aceasta hotarare, cu organe de la Protectia Copilului, executor judecatoresc si Politie.

Este regretabil ca presa a prezentat cazul fara o pozitie din partea institutiei publice ANPDC sau a organizatiei FONDC care s-au preocupat indeaproape de acest caz”, anunta VeDem Just.

Si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale confirma ca asistentul maternal a refuzat adoptia fetitei.

”Deschiderea adoptiei pentru copilul a carei situatie este mediatizata a fost realizata inca din 2013. Pe toata perioada de valabilitate a adaptabilitatii copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea in plan intern a unei familii/persoane adoptatoare insa nu s-a reusit finalizarea unei adoptii cu o familie/persoana cu resedinta obisnuita in Romania.

In cadrul procedurii de adoptie aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din Romania, dintre acestea o singura persoana a dorit sa participe la o prima vizita a fetitei dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adoptie.

Inainte de demararea procedurii de deschidere, DGASPC Mehedinti a informat asistentul maternal asupra faptului ca fetita urma sa fie declarata adoptabila insa acesta a declarat in scris ca nu doreste adoptia copilului. Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adoptia copilului, insa a preferat sa opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existand dovezi scrise in acest sens.

Decizia cu privire la incuviintarea adoptiei a fost luata de catre instanta judecatoreasca, singura institutie din Romania care se poate pronunta in acest sens.

Asistentul maternal este persoana care se ocupa de cresterea, ingrijirea si educarea unui copil aflat in plasament pe o perioada determinate de timp, respectiv pana la reintegrarea copilului in familia naturala sau pana la adoptia acestuia. Activitatea lui se desfasoara in baza unui contract cu caracter special, aferent protectiei copilului, incheiat cu directia generala de asistenta sociali si protectia copilului.

Demersul realizat astazi de catre organele abilitate si nu de reprezentanti ai institutiilor de protectie a copilului, a vizat executarea unei sentinte judecatoresti privind incuviintarea adoptiei, pentru a carei aplicare fostul asistent maternal manifesta opozitie.

Reamintim ca persoana de la care a fost luat astazi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul si implicit incetat contractul de munca in luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era retinut ilegal de o persoana care, din punct de vedere al legislatiei, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plangere penala fata de fostul asistent maternal, pentru retinere ilegala a copilului, demers sustinut si de catre alte institutii.

Din dispozitia procurorului de caz de la Parchetul Curtii de Apel Craiova copilul a fost prezentat ulterior la Institutul de Medicina Legala Craiova, unde s-a constatat ca nu a suferit leziuni/traume. Copilul a fost predat apoi familiei adoptive, de catre procurorul de caz. La cererea procurorului de caz la toata operatiunea au asistat un psiholog si un asistent social de la DGASPC DOLJ.

Potrivit legislatiei, monitorizarea post-adoptie se va face, timp de doi ani, in Romania, daca familia alege sa ramana aici, de catre DGASPC-ul pe raza caruia va locui familia sau de catre institutia similara din SUA, cu care avem incheiat protocol de colaborare”, anunta ministerul intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: