Razboiul i-a unit pe veci. Zelenski si Boris Johnson vor ramane „in stransa legatura ca prieteni”

externe

Premierul britanic aflat la sfarsit de mandat Boris Johnson si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski vor ramane „in stransa legatura ca prieteni” dupa incheierea mandatului sau de premier, a anuntat luni Downing Street, informeaza dpa, citata de Agerpres.

Cei doi lideri, care sunt aliati fermi in contextul razboiului declansat de Rusia asupra tarii vecine, au discutat luni dupa-amiaza la telefon, cu o zi inainte de numirea oficiala a noului premier al Regatului Unit.

Johnson i-a multumit lui Volodimir Zelenski pentru „leadership-ul si prietenia” lui si a spus ca „a fost un privilegiu pentru el sa lucreze si sa-l sprijine” pe Zelenski.

Premierul britanic aflat la sfarsit de mandat a intreprins mai multe vizite in capitala ucraineana, cea mai recenta avand loc luna trecuta, cand a promis un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina in valoare de 54 de milioane de lire sterline.

Zelenski a vorbit de multe ore cu caldura despre relatia sa cu Boris Johnson si l-a laudat pe „adevaratul sau prieten si aliat”. Presedintele Ucrainei a spus ca a fost „foarte fericit” atunci cand Johnson a supravietuit votului de neincredere in iunie si a subliniat ca si dupa caderea premierului el nu vrea ca Boris Johnson „sa dispara”. „Vreau ca el sa fie undeva in politica, intr-o functie care sa conteze”, a spus Zelenski in cadrul programului de televiziune „Piers Morgan Uncensored”.

Downing Street si Boris Johnson i-au transmis luni in mod clar lui Zelenski ca premierul britanic aflat la sfarsit de mandat crede ca poporul ucrainean „poate si va castiga razboiul”.

„Presedintele Zelenski i-a multumit premierului pentru credinta lui in Ucraina si in poporul ei si l-a informat in legatura cu recentele progrese ale armatei ucrainene in sudul tarii”, a informat purtatorul de cuvant al premierului britanic.

Potrivit purtatorului de cuvant, premierul Boris Johnson si presedintele ucrainean nu au discutat despre succesoarea sa in functia de premier, Liz Truss.

Intr-un tweet postat dupa anuntul ca Truss a castigat competitia interna din Partidul Conservator britanic, Zelenski l-a descris pe Johnson drept „un mare prieten” si i-a multumit pentru „curajul sau personal”.

Liz Truss a castigat luni in fata lui Rishi Sunak competitia interna din cadrul Partidului Conservator britanic dupa demisia premierului Boris Johnson. In varsta de 47 de ani, Liz Truss va fi investita premier marti, dupa ce va fi primita de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral in Scotia, unde va veni si premierul in exercitiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Comentarii: