Razboiul impotriva Ucrainei ii face pe rusi sa se simta tot mai putin siguri ca isi pot duce viata in liniste

externe

Cercetatorii au constatat ca efectele invaziei Moscovei in Ucraina au facut rusii sa se simta tot mai putin siguri ca isi pot duce viata in liniste, relateaza Euronews.

ONG-ul american „Proiectul de date privind localizarea conflictelor armate si a evenimentelor” (ACLED) a constatat ca a existat o crestere a incidentelor „din ce in ce mai mortale” in interiorul Rusiei, cum ar fi escaladarea violentei transfrontaliere, atacurile cu drone si instabilitatea in societatea rusa.

Razboiul Moscovei in Ucraina, lansat in februarie 2022, a avut consecinte „cu multiple fatete si de anvergura” pentru securitatea interna a Rusiei, a scris ONG-ul.

„De la inceputul invaziei in Ucraina, autoritatile ruse au urmarit sa pastreze un sentiment de normalitate in societatea rusa si sa convinga populatia ca invazia nu va avea repercusiuni asupra sigurantei”, a precizat organizatia.

„Cu toate acestea, la fel cum razboaiele dintre Rusia si Cecenia au dus in cele din urma la atacuri asupra Moscovei si a altor orase la inceputul anilor 2000, invazia Rusiei in Ucraina a produs efecte adanc pe teritoriul rusesc, subminand promisiunile guvernului”, mai arata ONG-ul.

Datele ACLED au indicat ca violentele transfrontaliere dintre Ucraina si Rusia au crescut intre mai si octombrie 2023, pe fondul lansarii contraofensivei de vara a Kievului.

Zeci de civili din regiunile de frontiera ale Rusiei au fost ucisi de bombardamente, in timp ce incursiunile grupurilor armate au amplificat insecuritatea, a notat organizatia

In luna mai, regiunea Belgorod din sudul Rusiei a fost lovita de un raid de doua zile al fortelor antirusesti din Ucraina – cel mai mare de la inceputul razboiului. Kievul a negat orice rol in aceste violente, considerandu-le o problema interna.

ACLED a precizat ca aproape 2.000 de bombardamente au fost inregistrate in cele trei regiuni de frontiera ale Rusiei – Belgorod, Briansk si Kursk – din 2022 aprilie, in urma carora ar fi murit 70 de civili.

Organizatia a documentat, de asemenea, ca atacurile cu drone ucrainene au crescut din mai 2023, patrunzand mai adanc pe teritoriul rusesc si „afectand armata si infrastructura tarii”.

Intre aprilie 2022 si octombrie 2023, ACLED a inregistrat peste 440 de atacuri cu drone pe teritoriul rusesc, la care se adauga alte 250 de evenimente in care vehiculele aeriene fara pilot la bord au fost interceptate de apararea aeriana.

Numarul acestor rapoarte a crescut constant de la sfarsitul lunii mai, a adaugat aceasta.

Astfel de lovituri au vizat in principal infrastructura de petrol si gaze, a precizat ONG-ul, indicand o „destabilizare” a securitatii interne.

Kremlinul a fost lovit de o presupusa drona in luna mai, desi Insitutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul in SUA, a afirmat ca incidentul a fost „probabil inscenat” pentru a „aduce razboiul acasa”.

In raportul sau, ACLED a subliniat „alte efecte, mai putin vizibile”, care ar putea avea un impact asupra securitatii in Rusia pe termen lung, inclusiv grupurile de partizani pro-ucrainene, accesul mai usor la arme si intensificarea violentei de stat impotriva vocilor anti-razboi.

Revolta Grupului Wagner din iunie – in urma careia grupul de mercenari rusi a marsaluit asupra Moscovei, dar a fost in cele din urma anulata in urma unui acord cu Vladimir Putin – a dezvaluit „incapacitatea Moscovei de a controla situatia interna”, a scris ACLED.

ACLED a declarat ca datele sale arata unii cetateni rusi refuza sa „urmeze linia guvernului”, sugerand ca unii au fost complici in dirijarea si operarea dronelor ucrainene spre tinte din Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: