Razbunarea lui Ciolacu. A trimis Corpul de Control la SSPR dupa ce a fost lasat fara certificat de revolutionar. Functionar: „Ne desfiinteaza astia”

politica

Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control al Guvernului la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) dupa ce aceasta institutie i-a retras certificatul de luptator cu rol determinant in Revolutia din 1989.

Informatia apare intr-un material realizat de echipa „Romania, te iubesc” pentru postul Pro TV. In material este dezvaluita mafia care a permis ca mii de pretinsi revolutionari sa incaseze sume uriase de-a lungul anilor in baza certificatelor.

SSPR a indraznit, in urma cu sase luni, sa ii retraga certificatul „revolutionarului” Marcel Ciolacu.

„El trebuia sa aiba activitatea revolutionara pana pe 22 decembrie ora 12:10. Pentru ca legiutorul a stabilit ca atunci a fugit dictatorul. Ce trebuia in intervalul asta? Sa ocupe si sa apere cladire consiliului judetean din orasul Buzau. Ca vorbim de dansul, acum. Nu a fost. Dar i s-a dat. Deci omul clar nu indeplineste conditiile”, a declarat un functionar al SSPR pentru Pro TV.

Dupa ce i-a fost retras certificatul, Ciolacu a declarat nervos ca aceasta este dovada ca „suntem intr-un stat democrat si avem un stat de drept”.

Insa, la scurt timp, conducerea SSPR s-a trezit pe cap cu Corpul de Control al Guvernului, trimis de Ciolacu.

”Ne desfiinteaza astia. Pana in ianuarie, cand e termenul lui Ciolacu, ne desfiinteaza pentru ca este mareata lege cu reforma administrativa. Noi suntem sub 50 si au tot interesul sa ne desfiinteze ca nu mai merge nimeni la Ciolacu la proces. Suntem intr-o situatie delicata”, a explicat functionarul de la SSPR.

Pro TV a solicitat guvernului un interviu cu premierul si informatii despre scopul controlului. Nu a primit niciun raspuns.

In luna iulie, premierul Marcel Ciolacu a dat in judecata Secretariatul de Stat pentru revolutionari, institutie aflata in sobordinea sa, pentru a-si recupera certificatul de revolutionar.

Ciolacu a intentat proces la Tribunalul Buzau.

Secretariatul de stat pentru Revolutionari din cadrul Guvernului Romaniei a decis, in iunie, sa ii retraga lui Marcel Ciolacu certificatul de revolutionar, in care se afirma ca premierul a fost „Luptator cu merite deosebite” la Revolutie.

Decizia a fost luata cu o majoritate larga de voturi de membrii secretariatului.

Secretariatul a mentionat ca va sesiza instanta de judecata pentru a-i fi retras certificatul de revolutionar lui Ciolacu.

In luna martie, procurorii DNA au clasat dosarul in care seful PSD, Marcel Ciolacu, era cercetat pentru modul in care si-a obtinut certificatul de luptator cu merite deosebite in Revolutia din 1989. Despre deschiderea acestui dosar aktual24.ro a relatat in premiera, in 2020.

„In cauza disjunsa din dosarul la care faceti referire, la data de 17 martie 2023, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii in conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza I (‘fapta nu este prevazuta de legea penala ….’) din Codul de Procedura Penala.

Precizam ca, in dosarul respectiv s-au desfasurat acte de urmarire penala doar cu privire la fapta (in rem), raportat la modalitatea de solutionare a cererilor pentru eliberarea certificatelor de Luptator cu Rol Determinant.

Prin urmare, nicio persoana nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Cazul a fost disjuns dintr-un dosar care a fost deschis in urma unei plangeri adresata DNA de catre revolutionarul Marian Morosanu Tivilic privind acordarea de titluri de „luptator” de catre Secretariatul de stat pentru revolutionari.

Intr-o adresa a DNA din 20 octombrie 2020, in care Morosanu este anuntat ca plangerea sa a fost clasata, procurorii DNA mentioneaza insa ca a fost constituit un nou dosar penal, prin disjungerea cauzei, in ce priveste modul in care seful PSD a obtinut titlul de „luptator”.

Ordonanta este semnata de Mihai Pruna, procuror sef adjunct sectie in cadrul DNA. Pruna este fratele Ralucai Pruna, fost ministru al Justitiei.

In decembrie 2019, Marius Mioc, revolutionar recunoscut din Timisoara, a atras atentia asupra modului dubios in care Marcel Ciolacu a devenit „luptator in revolutie cu rol determinant”.

Marius Mioc a descoperit ca Ciolacu a obtinut acest titlu in conditiile in care numele sefului PSD nu apare pe lista celor care au solicitat, pana la data limita de 12 mai 2015, acordarea titlului. Mai mult, doi dintre membrii comisiei care a hotarat ca Ciolacu sa devina „luptator in revolutie cu rol determinant” s-au impotrivit, sustinand ca „nu sunt indeplinite conditiile”.

Ciolacu avea 22 de ani in 1989 si sustine ca a inceput activitatile „revolutionare” la Buzau inca din 14 decembrie 1989, cu doua zile inainte ca timisorenii sa iasa in strada.

In decembrie 2021, liderul PSD a spus ca isi va da demisia in cazul in care va fi trimis in judecata. „Ii urez succes, sa ma ancheteze. Nu am nicio emotie. Nu am de ce sa imi fie frica. Daca se va intampla acest lucru, imi voi da demisia, voi demisiona din fruntea PSD. Eu nu cred ca ne vom intoarce, iarasi, in trecut. Cine fura, sa plateasca, sa se duca la puscarie. Eu nu am luat bani de la stat, nu am nici pensie speciala, nu sunt scutit de impozit, platesc ca orice om, nu am nimic”, a declarat Ciolacu intr-o emisiune televizata.

In februarie 2022, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut ca „nu stie” sa fi facut vreo fapta penala in cariera sa, desi DNA ancheteaza  modul in care si-a dobandit titlul de „Luptator cu rol determinant in Revolutia Romana”. Ciolacu a primit certificatul de „luptator” la inceputul anului 2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: