„Razbunarea va fi teribila”. Iranul ameninta SUA dupa cea mai importanta „operatiune de decapitare” derulata de Washington

externe

Autoritatile de la Teheran au calificat drept o „escaladare extrem de periculoasa” uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, emisar al Republicii islamice in Irak si lider pro-iranian, intr-un raid american la Bagdad. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri sa „razbune” moartea lui Soleimani, informeaza AFP.

La putin timp dupa operatiune, Pentagonul a anuntat ca presedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi „ucis” Soleimani, un lider al Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a Republicii islamice.

Abou Mehdi al-Mouhandis, numarul doi in Hachd al-Chaabi, o coalitie paramilitara majoritat pro-Iran de acum integrata in Statul irakian, a murit de asemenea in acest bombardament.

Este vorba despre cea mai importanta operatiune de „decapitare” condusa vreodata de Statele Unite, de mai mare amploare decat cele in care au fost ucisi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, sefii gruparilor Stat islamic (SI) si Al-Qaida, a comentat Phillip Smyth, specialist american in gruparile siite armate.

In timp ce ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a vazut in aceasta „o escalada extrem de periculoasa si impreudenta”, un fost sef al Gardienilor revolutiei, Mohsen Rezai, a promis ca „razbunarea contra Americii” va fi „teribila”.

De mai multi ani, Bagdadul este prins intre cei doi mari aliati ai sai, american si iranian.

Marti, aceleasi parti au reusit sa atace ambasada americana de la Bagdad, in Zona verde ultrasecurizata.

Lovitura americana de vineri dimineata vine in urma acestui atac, dar si a unei serii de atacuri contra diplomatilor si soldatilor sai care dureaza de mai multe saptamani. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington fortelor pro-Iran din Irak.

„La ordinul presedintelui, armata americana a luat masuri defensive decisive pentru a proteja personalul american in strainatate ucigandu-l pe Qassem Soleimani”, a transmis Pentagonul intr-un comunicat.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri sa „razbune” moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis intr-un raid american la Bagdad, si a decretat doliu national timp de trei zile in tara sa.

„Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosita din toti acesti ani (…). Daca Dumnezeu o vrea, opera si drumul sau nu se vor opri aici iar o razbunare impacabila ii asteapta pe criminalii care si-au patat mainile de sangele sau si de al altor martiri”, a scris ayatollahul Khamenei pe contul de Twitter.

Mai mult despre:

Comentarii: