Reactia socanta a Frantei dupa victoria lui Donald Trump: „Lumea se PRABUSESTE sub ochii nostri”. Si Germania este inspaimantata

politica

Liderii mondiali au reactionat socati la rezultatul surprinzator al alegerilor din SUA, in urma caruia Donald Trump a fost ales presedinte. Franta, prin ambasadorul sau la Washinfton, a avut una dintre cele mai dure luari de pozitie.

Ambasadorul Frantei la Washington, Gerard Araud, a ascris pe Twitter, la scurt timp dupa ce a fost confirmata victoria lui Trump: „Dupa Brexit si dupa aceste alegeri, orice este acum posibil. Lumea se prabuseste sub ochii nostri. Este o nebunie”.

Si Germania a reactionat cu uimire. Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, a declarat ca rezultatul alegerilor din SUA reprezinta ”un soc urias”. ”Cred ca Trump stie ca nu a fost un vot pentru el, ci mai degraba impotriva Washingtonului, impotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen la televiziunea germana ARD.

La randul sau, un important membru al Uniunii Crestin-Democrate (CDU, conservatoare), partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk ca guvernul german nu stie cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump daca va castiga alegerile prezidentiale.

”Ne dam seama acum ca nu avem nicio idee ce va face acest presedinte american daca vocea maniei intra in functie si daca vocea maniei devine cel mai puternic om din lume”, a declarat Norbert Roettgen, membru al CDU si sef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.

”Din punct de vedere geopolitic, suntem intr-o situatie foarte incerta”, a mai spus Roettgen.

Potrivit serviciului de presa al Kremlinului, citat de TASS, Vladimir Putin si-a exprimat speranta „intr-o conlucrare pentru scoaterea relatiilor ruso-americane din criza, precum si in ceea ce priveste problemele presante ale agendei internationale si cautarea unor raspunsuri eficiente la provocarile din domeniul securitatii mondiale”.

Presedintele rus si-a exprimat de asemenea increderea ca un „dialog constructiv intre Washington si Moscova, bazat pe principiile egalitatii, respectului reciproc si luarii in considerare a pozitiei fiecarei parti, este in interesul popoarelor tarilor noastre si al intregii comunitati internationale”.

Moscova a fost acuzata in repetate randuri de catre Washington de imixtiune in alegerile prezidentiale din Statele Unite, printr-o campanie de compromitere a e-mailurilor unor persoane si institutii din SUA, inclusiv ale unor organizatii politice americane.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,


Comentarii: