Reactia guvernului Romaniei la intentia Ungariei de a ridica un GARD METALIC la granita

news

Ministerul Afacerilor Externe considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european.

”Ministerul roman al Afacerilor Externe a fost informat de catre Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la aceasta intentie cu putin timp inainte de a fi anuntata public. MAE a informat in timp util, de urgenta, factorii de decizie competenti din Romania in legatura cu aceasta situatie.

Ministerul Afacerilor Externe considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european. Aceasta pozitie a fost deja comunicata partii ungare”, precizeaza MAE intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES referindu-se la intentia Ungariei de a construi un gard la granita cu Romania.

Guvernul de la Budapesta a decis sa inceapa pregatirile in teren pentru extinderea la granita cu Romania a gardului pe care il construieste la frontiera cu Serbia, pentru a face fata unei eventuale schimbari a rutei folosite de migranti, a declarat marti ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, transmit MTI si Reuters.

”Am luat decizia de a incepe lucrarile pregatitoare pentru construirea unui gard incepand de la granita ungaro-sarbo-romana pe o lungime rezonabila, in eventualitatea mutarii presiunii migrationiste in directia Romaniei”, a spus seful diplomatiei ungare, intr-o conferinta de presa.

Szijjarto a precizat ca masura este necesara intrucat traficantii de persoane care actioneaza de-a lungul granitei cu Serbia isi modifica ruta catre granita cu Romania si este probabil ca presiunea migrationista sa se mute in directia Romaniei.

Potrivit agentiei de presa croate Hina, perspectivele unei lungi asteptari la granita ungara si posibila incarcerare sau expulzare inapoi in Serbia i-ar putea forta pe multi migranti sa caute rute alternative catre vest, spre Croatia, sau spre est, prin Romania, chiar daca aceste tari nu fac parte din spatiul Schengen.

”Poate vom incerca Croatia, apoi Slovenia si de acolo spre Viena si Germania. Nu stiu daca este un plan bun, dar trebuie sa incercam”, a declarat un refugiat sirian pentru Reuters.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: