Reactia hoteasca a PSD la solicitarea GRECO si a lui Iohannis. Cum explica refuzul de a desfiinta Sectia Speciala

politica

PSD a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa ca refuza sa ia in calcul o lege de desfiintare a Sectiei Speciale, asa cum solicita Reportul GRECO si presedintele Iohannis, sustinand ca „nu va mai pune in discutie nicio modificare a legilor justitiei si nu se va mai implica in astfel de controverse pana cand nu se va ajunge la un consens general in randul asociatiilor reprezentative ale magistratilor din Romania”.

„Raportul GRECO contine concluzii si recomandari care au generat si genereaza in continuare dispute aprinse in interiorul sistemului judiciar din Romania. Magistratii insisi critica Raportul si reclama erori majore in aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispozitiilor Curtii Constitutionale. Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiectii ridicate de expertii GRECO. In aceste conditii, oamenii politici trebuie sa se abtina de la orice demers pana cand magistratii si expertii nu se vor pune de acord. Pozitia PSD este cat se poate de clara: nu va mai pune in discutie nicio modificare a legilor justitiei si nu se va mai implica in astfel de controverse pana cand nu se va ajunge la un consens general in randul asociatiilor reprezentative ale magistratilor din Romania”, se arata in comunicat.

Conform PSD, in prezent sunt 14 state europene, printre care Franta, Germania si Olanda, care inca nu au aplicat recomandarile GRECO, ceea ce inseamna ca „Romania nu este nici pe departe un caz singular, cum sugereaza presedintele”.

„Doamna prim-ministru ignora faptul ca Guvernul are drept de initiativa legislativa si, deci, are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care sa cuprinda masurile necesare de punere in acord a legislatiei din domeniul justitiei cu vointa cetatenilor si cu recomandarile organismelor europene;

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE actioneaza in continuare impotriva vointei si impotriva intereselor romanilor.

Avand in vedere toate acestea, solicit Guvernului sa initieze cu celeritate un proiect de lege care sa contina masurile necesare pentru reasezarea legislatiei in concordanta cu coordonatele statului de drept, in acord cu vointa populara si cu recomandarile organismelor europene. Acestui demers trebuie sa i se ralieze, in mod obligatoriu, si CSM-ul, cu asumarea rolului sau de garant al independentei justitiei”, a declarat Iohannis, miercuri, referitor la Raportul GRECO.

Mai mult despre: ,


Comentarii: