Reactia lui Citu fata de uciderea ursului Arthur: „Se pare ca nu este cel mai mare urs. Nu toate informatiile din spatiul public sunt corecte”

politica

Premierul Florin Citu a declarat, miercuri, referitor la uciderea ursului Arthur de catre un un print din Austria, ca |nu toate informatiile din spatiul public sunt corecte”. „Se pare ca nu este cel mai mare urs”, a sustinut Citu.

„Am avut o discutie cu dimnul ministru, inteleg ca exista o ancheta. Se pare ca nu toate informatiile sunt corecte din spatiul public si nu as vrea sa comentez ceva ce nu este corect, dar se pare ca nu este cel mai mare urs, pana la urma. Vom vedea care sunt concluziile anchetei”, a raspuns premierul.

Seful Garzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat miercuri la Digi24 ca braconajul este principala suspiciune in cazul ursului Arthur, impuscat pe un fond de vanatoare din Covasna.

„Avem suspiciuni. Un urs de aceasta marime, un mascul-alfa, are un teritoriu destul de bine definit in inima padurii si vine mai putin catre marginea padurii. Acolo vin ursoaicele cu pui si ursii mai tineri. Vrem sa vedem daca a fost recoltat acolo unde spun cei care l-au recoltat, daca e acelasi urs care a creat pagube”, a declarat Octavian Berceanu.

Intrebat daca se ia in calcul ipoteza braconajului, ministrul a raspuns: „E principala suspiciune”.

„Avem suspiciuni vizavi de cum a fost evaluat trofeul respectiv, avem suspiciuni ca este exemplarul care a creat pagube, avem un sir mai mare de suspiciuni”, a subliniat Berceanu.

Datele care vor fi stranse in urma controlului vor fi date mai departe, intr-o ancheta mai larga, in care vor fi implicate mai multe institutii ale statului.

„Noi cand plecam sa recoltam un exemplar in baza unei derogari, nu mergem pentru un trofeu, ci pentru un exemplar de urs care produce pagube. Or, e putin probabil ca acest exemplar, care sta in mijlocul padurii, sa produca pagube la distante destul de considerabile, la marginea padurii, acolo unde de obicei vin ursoaicele cu pui”, a mai spus seful Garzii de Mediu.

Asociatiile Agent Green si VGT (Austria) acuza ca un print din Austria a ucis cel mai mare urs din Romania, sub pretextul ca elimina o ursoaica din Covasna, care face stricaciuni in gospodariile localnicilor.

Printul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit in Romania in luna martie, si, contra unei taxe de 7.000 de euro, si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de Ministerul Mediului din Romania pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna, sustine asociatia Agent Green.

Mai mult despre: ,

Comentarii: